• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    MOIRAIN:
    BUTTERFLY89:

    opravdu hnůj, u nás v kantýně to mívají taky, vždy jsem si myslel, že jsou akorát líní ptáka rozkrájet, aby se s těstovinami připravil "kulturně", a hele! on to recept. K mému velikému podivu se po něm vždy jen zapráší. Ale co chcete od švestek a vyhaslých ouřadů, co mají stále kuře za luxusní oběd a nikoli za velkochovný eklhaft vyhnaný práškama, bez chuti a se zápachem...

    http://www.mamincinyrecepty.cz/drubez/babiccino-kure
    http://www.nony.estranky.cz/clanky/babiccino-kure/babiccino-kure
    http://afazole.sweb.cz/kure-babi.htm

    hernajs, to jsem se rozněžnil
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BUTTERFLY89: to nám dělají v kantýně, občas také jen ty těstoviny, taky jsem to nikdy nepochopila
    BUTTERFLY89
    BUTTERFLY89 --- ---
    ZUZKAOU: S játry a těstovinami :). Přišlo mi to úplně bizarní...a ještě ten název, babiččino kuře...babička měla asi Alzheimera.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BUTTERFLY89: S játry a těstovinami? Chápu tvé nepochopení. Koprovku miluju, ale teda musí být z čerstvého kopru a ideálně smetanová, rozhodně bez mouky...
    BUTTERFLY89
    BUTTERFLY89 --- ---
    Já jsem si z jídelny nejvíc oblíbila koprovku. Ostatní děti páchaly harakiri, aby ji nemusely jíst, ale já ji milovala a miluju ji dodnes. Měla jsem už ji jednou dokonce v luxusní restauraci, ale ta "hnusná" mi chutná mnohem víc. A červená řepa je taky skvělá, mňam :).
    Jinak z hororů z jídelny přidávám věc, které se u nás říkalo "babiččino kuře". Nevím, jestli to je známé i jinde, každopádně jde o kus pečeného kuřete s těstovinami a s játry. Bez omáčky nebo čehokoli. Vůbec jsem to jídlo nepochopila.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    Moje babi dělala škubánky s máslem a mákem a říkala jim Šusterky. Druhý den je smažila na slano na másle.
    Ach jo, to už je tak dávno.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Já škubánky ráda a co si z dětství pamatuju, vždycky jsme je měli na slano - s osmaženými kousky slaniny a s cibilkou. Dělala nám je maminka. Použít je jako přílohu k masu mě zatím nenapadlo, děkuji za inspiraci :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Škubánky s vepřovou panenkou a fenyklem | Mlsná kočka
    http://mlsnakocka.blog.cz/1010/skubanky-s-veprovou-panenkou-a-fenyklem

    Škubánky na slano? Že bych jim ještě zkusila dát další šanci na reparát?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Já vím, ale ani tak.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: Čerstvá - byla moc dobrá. Sušenou bych taky nevolila, ale čerstvá je chutná daleko víc jako oregáno, než jako bramborák :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, tak zrovna majoránka mi do představy o plněných paprikách moc neladí, takže to se holt neinspiruju.:-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: Ty jo - myslím že hlavně čerstvou majoránku, protože jsem se inspirovala tady http://dolcevita.blog.cz/0807/plnene-papriky-v-rustikalnim-pojeti

    Ale jistá si tím nejsem, protože to už je tak dva týdny zpátky a kořením stylem, tak co zrovna roste a na co mám chuť?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Plněný papriky jsem milovala odjakživa, ty mi nedokázaly znechutit ani veřejné vyvařovny. Moje máma je dělávala skvostné a plnila je mletým skopovým smíchaným s rýží. Skopové je teda teď surovina prakticky nedostupná, takže já do nich v pátek dala mleté vepřové a mleté hovězí z Globusu. Máti papriky dělá v papiňáku, mě rozčiluje, že tam na ně nevidím a nemůžu to kontrolovat, takže je peču. A taky s nakrájenejma rajčatama a nakrájenou cibulí. Akorát bylinky jsem nedala, to bych příště mohla. Jaké jsi dávala, ať mám inspiraci?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BIRMA: Pokud bys chtela rozlousknout to tajemstvi cervene repy, je tak intensivne cervena, protoze obsahuje chemicke latky z "rodiny" betaninů.



    Povsimnete si trochu zvlastniho kvarterniho dusiku stabilisovaneho konjugaci, prave protoze jde latku vysoce konjugovanou a tedy i velmi barevnou, no je citliva na oxidaci vzduchem a prostredi, pri vhodne volbe ruznych "hrátek" s řepným džusem jde docilit mnoha zajimavych barevnych prechodu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Plněný papriky jsem teď dělala a s potěšením jsem zjistila, že mi chutnaj.

    Do paprik přišlo bio hovězí mleté z alberta (levnější než nebio mleté 128 ku 136 za kilo), syrová rejže, spousta bylinek a vejce. A celé jsem to pekla zalité rajčatovým protlakem, s nakrájenými rajčaty a spoustou bylinek a koření.

    A švagr dostal narozeninový kapustový quiche a byl moc dobrý.

    V podstatě tenhle recept http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10161, s tím že nápľň byla vysmažená slanina, zkaramelizovaná cibule a na tom všem orestovaná kapusta a sýry byly krolewski a gorgonzola.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    "oužky" = "soužky"
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    dobrej klub :)

    Já teda musim říct, že spoustu položek vypsaných v záhlaví mám a měla jsem ráda pořád. Tam patří červená řepa (měli jsme domácí, a teda kromě výborné chuti mě fascinovalo to, jak vypadá a jak je hezky zbarvená), stejně tak plněné papriky (i když, když jsem měla čest ochutnat plněné papriky v řecké restauraci, bylo to o pár levelů lepší, samozřejmě) no a taky zelené fazolky, které většina lidí vracela poklusem k okýnku, mi přišly odjakživa pikantní.

    Zato nad špenátem ve školce jsem jednou hystericky brečela, páč mě a kamarádku nutily oužky to dojíst "jinak se odsud nehnete!!", v dospělosti se mi podařilo napjatý vztah s touto listovou zeleninou zcela otočit. Stejně tak je to s dušenou mrkví. Občas si podusím a zakápnu olivovým olejem mrkve (vitamínová bomba a ozdravná kúra pro oči, namáhané u počítače) - zato když si vzpomenu na dušenou mrkev s hráškem z jídelny... fujtajbl.

    "mlíčná polívka" a "sladká rýže" ale zůstaly dosud na seznamu pokrmů, které bych pozřela jen v případě největší nouze a hrozby smrti vyhladověním :))

    Jinak si pamatuju, že jsme vždycky jako děcka na základce kvitovaly s povdělekem, když měla dozor jistá "souška", jejíž manžel byl myslivec a kteří měli doma hodně zvířat (byla to venkovská škola). No a tahle učitelka nad námi nestála jako dráb, že musime všecko sníst - tak jako ostatní - naopak měla vždycky u svého stolu připravené zavařovací sklenice, kde vybírala nedojedené zbytky od dětí a těmito zbytky krmila prasata, slepice, psy (když byla "úroda" šlachovitého masa nebo bylo kuře).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokus se slezinou.

    Opéci slaninu, přidat cibulku s česnekem, nechat zesklovatět. Slezinu očistit, nakrájet na proužky. Zprudka opéci na tuku a cibluce, přilít trochu červeného vína, přidat tymián a sůl a trochu smetany. Udusit doměkka a zahuštěna. Podávat s rýží.

    Mno - omáčka je z toho moc dobrá, ale teda slezina samotná chutná jako gumová játra, ze kterých někdo ukradl chuť. Možná kdybych je nedusila, ale jen nechala osmažené, tak by to bylo lepší.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    BALAENA: Reaguju na ta soutěžní menu.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEANDER: moje dítě dozajista ne - aneb výhoda školky a školy s laktoovovegetariánským stravovacím košem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam