• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Macek v botách - Klasický segedínský guláš dle Eleka Magyara
    http://www.macekvbotach.cz/klasicky-segedinsky-gulas-dle-eleka-magyara/

    Je fakt, že segedín v jídelnách mi přišel vždycky nejedlej, u nás doma se nevařil a tak si pamatuju, jak jsem byla překvapená, že to je dobré, když jsme ho vařili na jedněch horách s oddílem, tudíž to bylo takové ... skautské ... nikoliv pořádně připravené.

    Asi ho v nejbližší příležitosti udělám, je to takové zimní jídlo. I když teda budu muset zůstat u běžné papriky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PIGSTER: A přitom jde udělat dobrá celozrnná, ale potřebuje dostatek tuku a vajec, jinak to není vánočka...
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: "prodejna zdrave vyzivy" hadr
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FUUUUUU
    Kvásková vánočka bez vajec | Vaříme zdravě
    http://www.varimezdrave.cz/kvaskova-vanocka-bez-vajec

    Místo mléka - rýžový nápoj zajíc, místo másla - olej, místo cukru - rýžový syrup, navíc s žitným kváskem. Nevím, co z toho vznikne - respektive vím, sladký, pletený chleba- ale rozhodně to už není vánočka.

    A proč tam proboha leje citronovy esencialni olej, namísto citronové šťávy?


    Nevím - pokud se vydám cestou, že si zakážu živočišné produkty (co ty chudinky kvasinky?) a z nějakého důvodu trpím sacharofobii, tak budiž. Ale proč se pak trápím vyráběním náhražek za nedostupné potraviny, které zcela zaručeně neuspokojí mou chuťovou paměť z dob před prozřením...
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Ufff, a to slovo, RIZETO!
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    vzal jsem na milost masovo žemlovku (zapečená se sýrem). Takové české lasagne (ale kam se to na ně hrabe)
    BUTTERFLY89
    BUTTERFLY89 --- ---
    ZUZKAOU: A propos, takové to rizoto z jídelny (u nás se dělalo červené) bylo vůbec to nejlepší, co nám dělali, mňam, vzpomínám na něj doteď :). Žel ho udělat tak neumím...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bleah
    Barevné rizeto recept - Labužník.com
    http://www.labuznik.com/recept/barevne-rizeto/
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    INUSHKA: Heh, dobry vysvetleni. Celej den to pulirujou stejnym smradlavym hov... a jidlo vari ti nejlepsi z nejlepsich :-).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    FLEGMA: Protože je celý den utírají tím stejným smradlavým hadrem, který je za chvíli nasáklý nejen vodou, ale hlavně všema těma zbytkama, a ty se po těch tácech pěkně rozpatlávají dál a dál... Dobrou chuť :-D
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    PIGSTER: Strahov neni spatna volba, moznost priplatit si za nejaky luxusnejsi jidlo (lasagne, ...) je taky fajn a vyber slusnej. Ta modra v Dejvicich je o trochu lepsi nez jist z eintopf v koncentraku, ale ne o moc :-). A pred cervenou jsem byl durazne kolegy varovan, takze jsem radsi ani nezkousel. Na masarycce lze jako bonus k jidlu zbalit nejakou pohlednou cizinku, je jich tam hafo... Ale nazyvat Masarycku Hiltonem, jak tomu nekdo rika, to se musim pousmat...

    Premejsleli jste nekdy nad tim, proc ve vsech beckovejch jidelnach odporne smrdej tacy ? To ma bejt nejakej trademark echtovni beckovy jidelny ?
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    WILDENBURY_SQ: tak mozna se zlepsili - ja pamatuju ze jsem prisel a na vyber bylo jenom jedno jidlo a to bud kantonske nudle nebo ledvinky (oboje daleko za hranici pozivatelnosti, ale kdyz ma clovek fakt hlad ...)

    Krome Strahova (jsem Prazak, takze trochu z ruky) jsem mel vyborny zkusenosti s vydejnou Karlovo Namesti. Dobry jidlo a i docela zajimavy prostredi (kdyz jsem to videl poprvy, docela jsem cumel).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    PIGSTER: Na modrou mi nesahej, tam si temer vzdycky vyberu neco, co je za danou studentskou cenu fakt dobry.. :)

    ..Jako srovnani s cervenou, to je pro smich (v techto dnech)

    Ale kdyz Dejvice, zkuste Masaryčku, pokud neznate. (Povestna, treti "VIP Menza" :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PIGSTER: no, jak kdy, byly doby, kdy byly Červená lepší volbou, není tomu až tak dávno, a neplatilo to dlouhodobě, vždycky byla období, kdy se jeden najedl líp v té či oné, nebo v žádné
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    TAPINA: Hmm, Menzy CVUT to meli rozdelene nikoliv casove (nejdriv dojde dobre, pak se musi jist hnusne) ale mistne (diky systemu centralni kuchyne a rozvazky zmrazene potravy) - Na Strahove dobre (vetsinou), v Modre v Dejvicich pozivatelne (nekdy) a v Cervene ve studentskem dome hnusne (temer vzdycky)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Nemůžou toho uvařit víc, protože vždycky mají něco dobrého a něco hnusného, a musí se sníst i to hnusné :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: Tak dá se používat samostatně, ale velmi často je z toho prosté, archetypální UHO ;-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: No jo, ale ta základní omáčka snad má sloužit jako základ k dalšímu použití a dochucení tak, aby jídlo tvořilo celek ne? Ne že se vezme jak je a naleje se pomalu na všechno od roštěnky s rýží, přes pangase na bylinkách s hranolkama až po ovocné knedlíky (ano, i toto už mi v té jídelně bylo nabízeno, když až poté, co mi nandali knedlíky, zjistili, že jim došel tvaroh :-D).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: No základní hnědá nebo bílá omáčka je součást vaření. Pokud je ovšem dělaná poctivě. Jenže holt socialistické normy vaření a podle nich řešené vzdělávací osnovy pro kuchaře udělali z demi glace UHO.

    Pokud je to rozmíchaný prášek, tak je to přesně takový hnus, jako to vypadá, když si angličan ke všemu přidává gravy - tedy UHO z prášku.

    Kuchař se pozná na omáčce | iPrima | Ano, šéfe
    http://www.iprima.cz/anosefe/o-jidle-lidech/kuchar-se-pozna-na-omacce

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam