• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    BUTTERFLY89
    BUTTERFLY89 --- ---
    ZUZKAOU: A propos, takové to rizoto z jídelny (u nás se dělalo červené) bylo vůbec to nejlepší, co nám dělali, mňam, vzpomínám na něj doteď :). Žel ho udělat tak neumím...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bleah
    Barevné rizeto recept - Labužník.com
    http://www.labuznik.com/recept/barevne-rizeto/
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    INUSHKA: Heh, dobry vysvetleni. Celej den to pulirujou stejnym smradlavym hov... a jidlo vari ti nejlepsi z nejlepsich :-).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    FLEGMA: Protože je celý den utírají tím stejným smradlavým hadrem, který je za chvíli nasáklý nejen vodou, ale hlavně všema těma zbytkama, a ty se po těch tácech pěkně rozpatlávají dál a dál... Dobrou chuť :-D
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    PIGSTER: Strahov neni spatna volba, moznost priplatit si za nejaky luxusnejsi jidlo (lasagne, ...) je taky fajn a vyber slusnej. Ta modra v Dejvicich je o trochu lepsi nez jist z eintopf v koncentraku, ale ne o moc :-). A pred cervenou jsem byl durazne kolegy varovan, takze jsem radsi ani nezkousel. Na masarycce lze jako bonus k jidlu zbalit nejakou pohlednou cizinku, je jich tam hafo... Ale nazyvat Masarycku Hiltonem, jak tomu nekdo rika, to se musim pousmat...

    Premejsleli jste nekdy nad tim, proc ve vsech beckovejch jidelnach odporne smrdej tacy ? To ma bejt nejakej trademark echtovni beckovy jidelny ?
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    WILDENBURY_SQ: tak mozna se zlepsili - ja pamatuju ze jsem prisel a na vyber bylo jenom jedno jidlo a to bud kantonske nudle nebo ledvinky (oboje daleko za hranici pozivatelnosti, ale kdyz ma clovek fakt hlad ...)

    Krome Strahova (jsem Prazak, takze trochu z ruky) jsem mel vyborny zkusenosti s vydejnou Karlovo Namesti. Dobry jidlo a i docela zajimavy prostredi (kdyz jsem to videl poprvy, docela jsem cumel).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    PIGSTER: Na modrou mi nesahej, tam si temer vzdycky vyberu neco, co je za danou studentskou cenu fakt dobry.. :)

    ..Jako srovnani s cervenou, to je pro smich (v techto dnech)

    Ale kdyz Dejvice, zkuste Masaryčku, pokud neznate. (Povestna, treti "VIP Menza" :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PIGSTER: no, jak kdy, byly doby, kdy byly Červená lepší volbou, není tomu až tak dávno, a neplatilo to dlouhodobě, vždycky byla období, kdy se jeden najedl líp v té či oné, nebo v žádné
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    TAPINA: Hmm, Menzy CVUT to meli rozdelene nikoliv casove (nejdriv dojde dobre, pak se musi jist hnusne) ale mistne (diky systemu centralni kuchyne a rozvazky zmrazene potravy) - Na Strahove dobre (vetsinou), v Modre v Dejvicich pozivatelne (nekdy) a v Cervene ve studentskem dome hnusne (temer vzdycky)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Nemůžou toho uvařit víc, protože vždycky mají něco dobrého a něco hnusného, a musí se sníst i to hnusné :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: Tak dá se používat samostatně, ale velmi často je z toho prosté, archetypální UHO ;-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: No jo, ale ta základní omáčka snad má sloužit jako základ k dalšímu použití a dochucení tak, aby jídlo tvořilo celek ne? Ne že se vezme jak je a naleje se pomalu na všechno od roštěnky s rýží, přes pangase na bylinkách s hranolkama až po ovocné knedlíky (ano, i toto už mi v té jídelně bylo nabízeno, když až poté, co mi nandali knedlíky, zjistili, že jim došel tvaroh :-D).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: No základní hnědá nebo bílá omáčka je součást vaření. Pokud je ovšem dělaná poctivě. Jenže holt socialistické normy vaření a podle nich řešené vzdělávací osnovy pro kuchaře udělali z demi glace UHO.

    Pokud je to rozmíchaný prášek, tak je to přesně takový hnus, jako to vypadá, když si angličan ke všemu přidává gravy - tedy UHO z prášku.

    Kuchař se pozná na omáčce | iPrima | Ano, šéfe
    http://www.iprima.cz/anosefe/o-jidle-lidech/kuchar-se-pozna-na-omacce

    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Tak teď mě dostala paní kuchařka v takové jedné veřejné jídelně, kam občas chodím na obědy. Šla jsem neprozřetelně až o půl jedné, z čehož plyne, že z původní nabídky už nic neměli. Když jsem došla k půltu, dozvěděla jsem se od kuchařky, že za pár minut bude guláš nebo že si můžu dát pangase, kterého mají pár posledních porcí, ale už jenom s hranolkama. Tak jsem zvolila pangase, paní ho nandala a pak se dotázala "Chcete na to omáčku? Mám pepřovou nebo hnědou. Univerzální."
    To mě málem složilo, že už tomu tak říkají i sami ti, co to vaří a vůbec jim na tom nepřijde nic divného...

    Mimochodem, nechala jsem si dát hnědou univerzální, ježto na pepřovou jsem neměla odvahu. Samozřejmě se k tomu pangasovi ani trochu nehodila. Ale zas chroupat suché hranolky... taky nic moc :-/ Nevíte někdo, proč ve všech provozovnách tohoto typu pravidelně dojde poživatelné jídlo nejpozději ve 12? Proč toho neuvaří víc?
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MEANDER: moje babi je taky dělala nejprve s mákem (v poledne) a k večeři naslano opečené s vloženým párkem... taky je to dávno
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    MOIRAIN:
    BUTTERFLY89:

    opravdu hnůj, u nás v kantýně to mívají taky, vždy jsem si myslel, že jsou akorát líní ptáka rozkrájet, aby se s těstovinami připravil "kulturně", a hele! on to recept. K mému velikému podivu se po něm vždy jen zapráší. Ale co chcete od švestek a vyhaslých ouřadů, co mají stále kuře za luxusní oběd a nikoli za velkochovný eklhaft vyhnaný práškama, bez chuti a se zápachem...

    http://www.mamincinyrecepty.cz/drubez/babiccino-kure
    http://www.nony.estranky.cz/clanky/babiccino-kure/babiccino-kure
    http://afazole.sweb.cz/kure-babi.htm

    hernajs, to jsem se rozněžnil
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BUTTERFLY89: to nám dělají v kantýně, občas také jen ty těstoviny, taky jsem to nikdy nepochopila
    BUTTERFLY89
    BUTTERFLY89 --- ---
    ZUZKAOU: S játry a těstovinami :). Přišlo mi to úplně bizarní...a ještě ten název, babiččino kuře...babička měla asi Alzheimera.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BUTTERFLY89: S játry a těstovinami? Chápu tvé nepochopení. Koprovku miluju, ale teda musí být z čerstvého kopru a ideálně smetanová, rozhodně bez mouky...
    BUTTERFLY89
    BUTTERFLY89 --- ---
    Já jsem si z jídelny nejvíc oblíbila koprovku. Ostatní děti páchaly harakiri, aby ji nemusely jíst, ale já ji milovala a miluju ji dodnes. Měla jsem už ji jednou dokonce v luxusní restauraci, ale ta "hnusná" mi chutná mnohem víc. A červená řepa je taky skvělá, mňam :).
    Jinak z hororů z jídelny přidávám věc, které se u nás říkalo "babiččino kuře". Nevím, jestli to je známé i jinde, každopádně jde o kus pečeného kuřete s těstovinami a s játry. Bez omáčky nebo čehokoli. Vůbec jsem to jídlo nepochopila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam