• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Nechápu z toho, jestli to byla jednorázová akce nebo takhle budou vařit pravidelně. Bohužel to mám z práce daleko, ale příležitostně bych to zkusila otestovat, pokud to bude dlouhodobě. I když teda plíčka ani jiné vnitřnosti mě nedonutí jíst nikdo, i kdyby je vychválil až do nebe.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAVE_PAGE: no hlavně, pokud by to vařili ve větším množství, tak se náklady pohybují v jednotkách korun na proci a tudíž jako levná varianta jídla z obědového menu jim to zajistí daleko větší profit a návštěvnost, než nějakej poblbaná kuřecí prsíčka s nivou, abych vzala první příklad z lunchtime.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Me to menu hodne laka a verim ze bude ve Spolku uvarene obstojne. Mel jsem tam nekolikrat polevku a nejake testoviny v nadprumerne kvalite. Kazdopadne ty jidla mi v restauracich na polednim menu chybi. Bohuzel restaurace se (alespon v mem okoli) usmyslely, ze budou varit jen smazena jidla a sem tam svickovou.

    Kdyz jsem s timhle svym pranim prisel za jednim provoznim v restauraci, tak se na me dival jako na blazna. A nedokazal jsem ho presvedcit, ze tyhle jidla (dusena mrkev, buchticky s kremem,...) musou byt vyborne a ze je i nekdo muze jist. A to ani po tom, kdyz jsem mu popisoval moji psychoanalytickou cestu domaciho vareni, v ktere jsem se vyrovnaval s nenavisti ke skolni jidlene. Prekonal jsem asi vsechny strasidlene jidla, jen kvasnicovou polevku a pomazanku ne ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: Spolek je v Brně, takže to je brněnsky :-)

    Plíčky jsou buď jen plíce a nebo směs vnitřností - plíce, žaludky a játra. Plíčky na smetaně jsou výborné - viz ZUZKAOU: A to mám z vařených plic trauma, protože se kdysi doma vařily nějaké výsekové, mírně zavánějící plíce psovi a jak se nacucaly do sklípků vodou, tak se strašně blbě krájely a vůbec fuuuuj. Malé vepřové mi toto nedělali.

    Předpokládám, že ve výsledku ten daný pokrm bude výrazně rafinovanější, než hnusný puding se sacharinovým sirupem. Nebudu se s tebou hádat, že to je atraktivní a moderní menu a jestli za to budou chtít kasické ceny (tedy okolo 80 kč za jídlo), tak to bude dost zlodějina, jestli za to ale budou chtít okolo 50- 60 za ty bezmasé varianty, tak to stojí minimálně za experiment, jestli se jim náprava těch jídel povede.

    Nechcete tam někdo, kdo budete v Brně zajít a poreferovat?

    Jinak domácí termix je skvělej - respektive děla jsem ho ze skvostného polského smetanového tvarohu a dlabaly ho i ty nejrozmlsanější dětičky, co se jinak celej tejden stravovali kečupem a těstovinama.

    Smíchat tvaroh (v čechách zjemnit zakysankou) s moučkovým cukrem a podle nálady buď s rozpuštěnou čokoládou/dobrým kakaem a nebo s rozmixovaným ovocem. Maximalisti to budou ještě šlehat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEANDER: To je moravsky, okurek. Plíčko asi taky.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Knedlík s vejci a okurek (to je česky?), rajská polévka s písmenky (!), mrkev s vejcem (?), ananas se šlehačkou... to ani nezní jedle, natož aby to jedle chutnalo. Fakt ne. Pudink se sirupem si vybavuju a nejsem za to ráda. A konečně, co je to "plíčko"?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: No tak předpokládám, že to byla základní myšlenka - stejná jako je v základu tohohle klubu, že jídla, co nás traumatizovala se dají udělat velmi jedle. Co si pamatuju, tak ve Spolku umí vařit.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Menu je skvělý nápad, ale přiznám se, že bych si nevybrala, neb tahle jídla jsou pro mě esencí toho, co položilo základy špatné pověsti školních a jiných "sociálních" jídelen. Nelákavé kombinace, pitomé názvy jídel, láce z toho čiší.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: no tvrděj to a menu vařej tak jako tak. Jídelnové mi přijde jako skvělý nápad.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Vážně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Spolek v Brně se přidává k nápravě pověsti jídelnových pokrmů!

    Spolek - Závodní jídelna Spolek
    http://www.spolek.net/akce/2011/09/26/zavodni-jidelna-spolek

    V termínu 26.9. až 30.9.2011
    Pondělí
    Šunková rolka s křenovou šlehačkou
    Knedlíky s vejci, okurek
    Dalmatske čufty, vařené brambory, čalamáda
    Termix

    Úterý
    Frankfurtská s párkem
    Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    Znojemská hovězí pečeně, dušená rýže
    Jablko

    Středa
    Rajská s písmenky
    Plíčka na smetaně, houskové knedlíky
    Dušená mrkev, vařené vejce, vařené brambory
    Lívanec s marmeládou

    Čtvrtek
    Zeleninová s rýží
    Španělský ptáček, dušená rýže, okurkový salát
    Květák na mozeček, vařené brambory
    Pudink se sirupem

    Pátek
    Kapustová
    Smažená vepřová játra, bramborový salát
    Žemlovka s jablky a tvarohem, švestkový kompot
    Ananas se šlehačkou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem se odvážila udělat plíčky na smetaně a jsou výborný. A to dokonce je jím s kolínkama.

    Pořádně vymejt, případně nechat odležet ve studené vodě plíce. POřádně vymačkat. Uvařit do měkka spolu s mrkví, celerem, petrželí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Já to vařila tak 40 minut v blbě těsnícím papiňáku. Z měkkého masa vykrájet dýchací trubice a celé to pokrájet na menší kousky.

    Orestovat cibulku a přidat k tomu maso, počkat než chytne trošku barvy. Zaprášit moukou, vyrobit zlatou jíšku, naředit plíčkovým vývarem a vařit 20 minut, aby se mouka rozvařila. Přidat smetanu, případně zakysanku, dotáhnout cukrem, solí, pepřem a citronem. Přidala jsem k tomu ještě česnek při restování cibulky a pak čerstvou majoránku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: ne série má 6 dílů, pak je ještě druhá a patrně i nějaké z Británie.
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: neni to ho vic dilu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: super blog!

    Francie


    Korea

    Japonsko



    A USA 1936



    A USA jídelna, kde vaří příčetně - ale jídlo na plastovém tácu je prostě hnusné.



    UK
    IKA
    IKA --- ---
    myslim, ze tento blog sa sem tematicky hodi:

    What's For School Lunch?
    http://whatsforschoollunch.blogspot.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: některé ty díly jsou fascinující. Respektive ty první dva, co popisujou původní stav, zbytek už je směřování k částečnému happyendu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: kriste.. jsem si precetla ten spoiler a asi si tim nebudu zasirat pc :))

    ja si pamatuju, ze na ZS, kde jsme meli jako gympl tridy, byla pizza svatek.. byla jednou za pul roku.. salamova.. ctverata.. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zlaté české jídelny - i ty horohové.
    http://www.jamieoliver.com/foundation/jamies-food-revolution/

    http://rapidshare.com/files/376896200/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E01.HDTV.XviD-FQM_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376895704/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E01.HDTV.XviD-FQM_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376896719/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E02.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376896495/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E02.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376896968/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E03.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376896222/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E03.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376895256/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E04.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376895187/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E04.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376896382/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E05.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376896867/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E05.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/379459350/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E06.HDTV.XviD-2HD.avi

    druháci nepoznají co je brambora a nebo rajčata. K jídlu mají stabilně extrémně hnusnou pizzu, hranolky a nějaké rozvařené špagety. Pizzu dostávají k snídani! (elementary school dává dětem i snídaně). Děti do 4 třídy v žívotě nedrželi nůž a vidličku v ruce. A patrně taky neviděli porcelánový talíř.
    Caffeteria na střední - na ohavné plastové tácy jim plesknou jídlo - přímo na ten tác, v případě mokrého jídla - jako jsou špagety a nebo na papír jako hranolky. Povětšinou taky jí rukama, protože většinou mají každý den hranolky a hot dog.
    Vedoucí jídelny počítá hranolky jako zeleninu!
    O průmyslových potravinách ani nemá smysl se zmińovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hledám k sobě někoho do kuchyně na kurz na Chatě Mate v Černé vodě. 13. -20.8. Vaří se pro rodiče s dětmi a potřebuju aby ten druhý měl řidičák a uměl řídit. A teda vydržel se mnou týden v kuchyni

    [ OFFERING WORKNABÍZÍM PRÁCI: 13.-20.8. 2011 vaření pro rodiče s dětmi / Rychlebské hory ]
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    PIGSTER: Tak tak, ten s jogurtem nebo zakysanou smetanou nebo opičím spermatem, ten jsem vždycky nesnášela.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    EDERA: Normální čočka, no. Přesně tak ji dělám a přesně tak ji milujeme, s uzeným a smaženou cibulkou navrch :-) Akorát jíšku dělám z rýžové mouky a dávám jí jenom trošku.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: tak to prr, okurkovej s octem a cukrem jsem zboznoval.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak tak. Mrkvový salát je s citronem a jablkem. Ne zalitý naředěným octem.

    A teda mrkev byla moje oblíbené jídlo - konkrétně glazovaná mrkev s bramborem a případně masem, zvaná mrkikí.

    Nakrájená mrkev se orestuje na másle (klíčová součást chuti a teda je potřeba k té produkci vitamínů), trošičku se to osladí a nechá se to oglazovat, maličko se to zapráší moukou (to už teď nedělá) a podleje vodou/vývarem a udusí do měkka.

    A teda u pana Cuketky jsem se naučila http://www.cuketka.cz/?p=660 variantu masa v mrkvi.

    Drůbež dle nálady se dlouhou, hodně dlouho a pomalu vaří se spoustou mrkve. Po ztrátě veškeré trpělivosti (voní to) a vytvoření skvělého vývaru vybrat maso a mrkev. Mrkev nakrájet na kolečka, maso obrat - budou z něj vlákna. Mrkev hodit na pánev a hodně z prudka restovat, aby se začal karamelizovat cukr přímo v té mrkvi. Přidat maso, přidat provencálské koření, sůl, pepř a trošku toho vývaru.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A jídelnová strouhaná mrkev. Z domova jsem byla zvyklá na najemno strouhanou mrkev, dochucenou trochou cukru a čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Pak jsem přišla do školky, a ... znáte všichni.
    Ostatně, mrkev nejím pokud není tak důkladně rozvařená do zbytku pokrmu, že není poznat původní chuť.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aaaa - jídelnový okrukový salát, rozmočené chudinky zalité kvasným octem.

    Pravda - okurkový salát s vodovou zálivkou pořád nemám ráda, dělám to z kysaných věcí - buď jen okukrka+jogurt/zakysaná smetana+sůl+pepř. A nebo tzatiky - takže okurka, hustý jogurt, česnek, sůl, pepř, olivový olej a troška citronové šťávy. Ještě je dobrej trik okurku nestrouhat, ale nakrájet na jemné kostičky, nevyteče z ní tolik šťávy a zůstane křupavá.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    EDERA: jj, ale to je u spousty jídel - existuje hnusná koprovka a vynikající koprovka apod. Opravdu hodně záleží na tom, jestli to člověk umí dobře připravit, nebo ne. To samý zeleninový saláty, dokud jsem si neudělala v dospívání doma vlastní, neměla jsem je ráda - ve školní jídelně byly vždycky několik dílků oslizlých rajčat v litru vody, listy hlávkovýho salátu připomínaly zelenej rozmočenej hadr a podobně... teď zeleninový saláty miluju.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Pro mého syna je školní varianta čočky největší trest. Kyselená, zajíškovaná, nepoživatelná. Doma čočku děláme tak, aby se sypala, a tu normálně jí. Afghánskou polévku z červené čočky vyloženě oblibuje, fazole na způsob chilly con carne taky. Miluje i anglické snídaně včetně bílých fazolí v tomatové omáčce. Takže zjevně chyba není v luštěninách jako třídě, ale ve způsobu jejich přípravy.
    GWEEN
    GWEEN --- ---
    Nejhorší byly polívky. Otec, když jsem byla nemocná, mi byl pro oběd a polívka jela rovnou do dřezu. Ale třeba gulášový byla výjimka.
    Já jsem byla takový vděčný dítě, které snědlo téměř vše bez debat.
    Čočka mi chutná, ale smažená cibulka je fuj.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    PIGSTER: Buď rád, že jste měli volnou hodinu na oběd,my museli stihnout doběhnout do jídelny, vystát frontu a sníst oběd v desetiminutové běžné přestávce :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam