• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: Spolek je v Brně, takže to je brněnsky :-)

    Plíčky jsou buď jen plíce a nebo směs vnitřností - plíce, žaludky a játra. Plíčky na smetaně jsou výborné - viz ZUZKAOU: A to mám z vařených plic trauma, protože se kdysi doma vařily nějaké výsekové, mírně zavánějící plíce psovi a jak se nacucaly do sklípků vodou, tak se strašně blbě krájely a vůbec fuuuuj. Malé vepřové mi toto nedělali.

    Předpokládám, že ve výsledku ten daný pokrm bude výrazně rafinovanější, než hnusný puding se sacharinovým sirupem. Nebudu se s tebou hádat, že to je atraktivní a moderní menu a jestli za to budou chtít kasické ceny (tedy okolo 80 kč za jídlo), tak to bude dost zlodějina, jestli za to ale budou chtít okolo 50- 60 za ty bezmasé varianty, tak to stojí minimálně za experiment, jestli se jim náprava těch jídel povede.

    Nechcete tam někdo, kdo budete v Brně zajít a poreferovat?

    Jinak domácí termix je skvělej - respektive děla jsem ho ze skvostného polského smetanového tvarohu a dlabaly ho i ty nejrozmlsanější dětičky, co se jinak celej tejden stravovali kečupem a těstovinama.

    Smíchat tvaroh (v čechách zjemnit zakysankou) s moučkovým cukrem a podle nálady buď s rozpuštěnou čokoládou/dobrým kakaem a nebo s rozmixovaným ovocem. Maximalisti to budou ještě šlehat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem se odvážila udělat plíčky na smetaně a jsou výborný. A to dokonce je jím s kolínkama.

    Pořádně vymejt, případně nechat odležet ve studené vodě plíce. POřádně vymačkat. Uvařit do měkka spolu s mrkví, celerem, petrželí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Já to vařila tak 40 minut v blbě těsnícím papiňáku. Z měkkého masa vykrájet dýchací trubice a celé to pokrájet na menší kousky.

    Orestovat cibulku a přidat k tomu maso, počkat než chytne trošku barvy. Zaprášit moukou, vyrobit zlatou jíšku, naředit plíčkovým vývarem a vařit 20 minut, aby se mouka rozvařila. Přidat smetanu, případně zakysanku, dotáhnout cukrem, solí, pepřem a citronem. Přidala jsem k tomu ještě česnek při restování cibulky a pak čerstvou majoránku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: ne série má 6 dílů, pak je ještě druhá a patrně i nějaké z Británie.
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: neni to ho vic dilu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: super blog!

    Francie


    Korea

    Japonsko



    A USA 1936



    A USA jídelna, kde vaří příčetně - ale jídlo na plastovém tácu je prostě hnusné.



    UK
    IKA
    IKA --- ---
    myslim, ze tento blog sa sem tematicky hodi:

    What's For School Lunch?
    http://whatsforschoollunch.blogspot.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: některé ty díly jsou fascinující. Respektive ty první dva, co popisujou původní stav, zbytek už je směřování k částečnému happyendu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: kriste.. jsem si precetla ten spoiler a asi si tim nebudu zasirat pc :))

    ja si pamatuju, ze na ZS, kde jsme meli jako gympl tridy, byla pizza svatek.. byla jednou za pul roku.. salamova.. ctverata.. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zlaté české jídelny - i ty horohové.
    http://www.jamieoliver.com/foundation/jamies-food-revolution/

    http://rapidshare.com/files/376896200/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E01.HDTV.XviD-FQM_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376895704/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E01.HDTV.XviD-FQM_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376896719/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E02.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376896495/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E02.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376896968/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E03.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376896222/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E03.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376895256/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E04.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376895187/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E04.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376896382/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E05.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376896867/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E05.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/379459350/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E06.HDTV.XviD-2HD.avi

    druháci nepoznají co je brambora a nebo rajčata. K jídlu mají stabilně extrémně hnusnou pizzu, hranolky a nějaké rozvařené špagety. Pizzu dostávají k snídani! (elementary school dává dětem i snídaně). Děti do 4 třídy v žívotě nedrželi nůž a vidličku v ruce. A patrně taky neviděli porcelánový talíř.
    Caffeteria na střední - na ohavné plastové tácy jim plesknou jídlo - přímo na ten tác, v případě mokrého jídla - jako jsou špagety a nebo na papír jako hranolky. Povětšinou taky jí rukama, protože většinou mají každý den hranolky a hot dog.
    Vedoucí jídelny počítá hranolky jako zeleninu!
    O průmyslových potravinách ani nemá smysl se zmińovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hledám k sobě někoho do kuchyně na kurz na Chatě Mate v Černé vodě. 13. -20.8. Vaří se pro rodiče s dětmi a potřebuju aby ten druhý měl řidičák a uměl řídit. A teda vydržel se mnou týden v kuchyni

    [ OFFERING WORKNABÍZÍM PRÁCI: 13.-20.8. 2011 vaření pro rodiče s dětmi / Rychlebské hory ]
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    PIGSTER: Tak tak, ten s jogurtem nebo zakysanou smetanou nebo opičím spermatem, ten jsem vždycky nesnášela.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    EDERA: Normální čočka, no. Přesně tak ji dělám a přesně tak ji milujeme, s uzeným a smaženou cibulkou navrch :-) Akorát jíšku dělám z rýžové mouky a dávám jí jenom trošku.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: tak to prr, okurkovej s octem a cukrem jsem zboznoval.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak tak. Mrkvový salát je s citronem a jablkem. Ne zalitý naředěným octem.

    A teda mrkev byla moje oblíbené jídlo - konkrétně glazovaná mrkev s bramborem a případně masem, zvaná mrkikí.

    Nakrájená mrkev se orestuje na másle (klíčová součást chuti a teda je potřeba k té produkci vitamínů), trošičku se to osladí a nechá se to oglazovat, maličko se to zapráší moukou (to už teď nedělá) a podleje vodou/vývarem a udusí do měkka.

    A teda u pana Cuketky jsem se naučila http://www.cuketka.cz/?p=660 variantu masa v mrkvi.

    Drůbež dle nálady se dlouhou, hodně dlouho a pomalu vaří se spoustou mrkve. Po ztrátě veškeré trpělivosti (voní to) a vytvoření skvělého vývaru vybrat maso a mrkev. Mrkev nakrájet na kolečka, maso obrat - budou z něj vlákna. Mrkev hodit na pánev a hodně z prudka restovat, aby se začal karamelizovat cukr přímo v té mrkvi. Přidat maso, přidat provencálské koření, sůl, pepř a trošku toho vývaru.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A jídelnová strouhaná mrkev. Z domova jsem byla zvyklá na najemno strouhanou mrkev, dochucenou trochou cukru a čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Pak jsem přišla do školky, a ... znáte všichni.
    Ostatně, mrkev nejím pokud není tak důkladně rozvařená do zbytku pokrmu, že není poznat původní chuť.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aaaa - jídelnový okrukový salát, rozmočené chudinky zalité kvasným octem.

    Pravda - okurkový salát s vodovou zálivkou pořád nemám ráda, dělám to z kysaných věcí - buď jen okukrka+jogurt/zakysaná smetana+sůl+pepř. A nebo tzatiky - takže okurka, hustý jogurt, česnek, sůl, pepř, olivový olej a troška citronové šťávy. Ještě je dobrej trik okurku nestrouhat, ale nakrájet na jemné kostičky, nevyteče z ní tolik šťávy a zůstane křupavá.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    EDERA: jj, ale to je u spousty jídel - existuje hnusná koprovka a vynikající koprovka apod. Opravdu hodně záleží na tom, jestli to člověk umí dobře připravit, nebo ne. To samý zeleninový saláty, dokud jsem si neudělala v dospívání doma vlastní, neměla jsem je ráda - ve školní jídelně byly vždycky několik dílků oslizlých rajčat v litru vody, listy hlávkovýho salátu připomínaly zelenej rozmočenej hadr a podobně... teď zeleninový saláty miluju.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Pro mého syna je školní varianta čočky největší trest. Kyselená, zajíškovaná, nepoživatelná. Doma čočku děláme tak, aby se sypala, a tu normálně jí. Afghánskou polévku z červené čočky vyloženě oblibuje, fazole na způsob chilly con carne taky. Miluje i anglické snídaně včetně bílých fazolí v tomatové omáčce. Takže zjevně chyba není v luštěninách jako třídě, ale ve způsobu jejich přípravy.
    GWEEN
    GWEEN --- ---
    Nejhorší byly polívky. Otec, když jsem byla nemocná, mi byl pro oběd a polívka jela rovnou do dřezu. Ale třeba gulášový byla výjimka.
    Já jsem byla takový vděčný dítě, které snědlo téměř vše bez debat.
    Čočka mi chutná, ale smažená cibulka je fuj.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    PIGSTER: Buď rád, že jste měli volnou hodinu na oběd,my museli stihnout doběhnout do jídelny, vystát frontu a sníst oběd v desetiminutové běžné přestávce :).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    PIGSTER: jé, fuj, na to vejce jsem si vzpomněla, jak mělo hnusně bledej oschlej žloutek :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam