• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: no tvrděj to a menu vařej tak jako tak. Jídelnové mi přijde jako skvělý nápad.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Vážně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Spolek v Brně se přidává k nápravě pověsti jídelnových pokrmů!

    Spolek - Závodní jídelna Spolek
    http://www.spolek.net/akce/2011/09/26/zavodni-jidelna-spolek

    V termínu 26.9. až 30.9.2011
    Pondělí
    Šunková rolka s křenovou šlehačkou
    Knedlíky s vejci, okurek
    Dalmatske čufty, vařené brambory, čalamáda
    Termix

    Úterý
    Frankfurtská s párkem
    Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    Znojemská hovězí pečeně, dušená rýže
    Jablko

    Středa
    Rajská s písmenky
    Plíčka na smetaně, houskové knedlíky
    Dušená mrkev, vařené vejce, vařené brambory
    Lívanec s marmeládou

    Čtvrtek
    Zeleninová s rýží
    Španělský ptáček, dušená rýže, okurkový salát
    Květák na mozeček, vařené brambory
    Pudink se sirupem

    Pátek
    Kapustová
    Smažená vepřová játra, bramborový salát
    Žemlovka s jablky a tvarohem, švestkový kompot
    Ananas se šlehačkou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem se odvážila udělat plíčky na smetaně a jsou výborný. A to dokonce je jím s kolínkama.

    Pořádně vymejt, případně nechat odležet ve studené vodě plíce. POřádně vymačkat. Uvařit do měkka spolu s mrkví, celerem, petrželí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Já to vařila tak 40 minut v blbě těsnícím papiňáku. Z měkkého masa vykrájet dýchací trubice a celé to pokrájet na menší kousky.

    Orestovat cibulku a přidat k tomu maso, počkat než chytne trošku barvy. Zaprášit moukou, vyrobit zlatou jíšku, naředit plíčkovým vývarem a vařit 20 minut, aby se mouka rozvařila. Přidat smetanu, případně zakysanku, dotáhnout cukrem, solí, pepřem a citronem. Přidala jsem k tomu ještě česnek při restování cibulky a pak čerstvou majoránku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: ne série má 6 dílů, pak je ještě druhá a patrně i nějaké z Británie.
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: neni to ho vic dilu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: super blog!

    Francie


    Korea

    Japonsko



    A USA 1936



    A USA jídelna, kde vaří příčetně - ale jídlo na plastovém tácu je prostě hnusné.



    UK
    IKA
    IKA --- ---
    myslim, ze tento blog sa sem tematicky hodi:

    What's For School Lunch?
    http://whatsforschoollunch.blogspot.com/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: některé ty díly jsou fascinující. Respektive ty první dva, co popisujou původní stav, zbytek už je směřování k částečnému happyendu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: kriste.. jsem si precetla ten spoiler a asi si tim nebudu zasirat pc :))

    ja si pamatuju, ze na ZS, kde jsme meli jako gympl tridy, byla pizza svatek.. byla jednou za pul roku.. salamova.. ctverata.. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zlaté české jídelny - i ty horohové.
    http://www.jamieoliver.com/foundation/jamies-food-revolution/

    http://rapidshare.com/files/376896200/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E01.HDTV.XviD-FQM_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376895704/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E01.HDTV.XviD-FQM_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376896719/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E02.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376896495/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E02.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376896968/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E03.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376896222/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E03.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376895256/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E04.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376895187/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E04.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/376896382/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E05.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/376896867/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E05.HDTV.XviD-2HD_Xatz.ws.part2.rar

    http://rapidshare.com/files/379459350/Jamie.Olivers.Food.Revolution.S01E06.HDTV.XviD-2HD.avi

    druháci nepoznají co je brambora a nebo rajčata. K jídlu mají stabilně extrémně hnusnou pizzu, hranolky a nějaké rozvařené špagety. Pizzu dostávají k snídani! (elementary school dává dětem i snídaně). Děti do 4 třídy v žívotě nedrželi nůž a vidličku v ruce. A patrně taky neviděli porcelánový talíř.
    Caffeteria na střední - na ohavné plastové tácy jim plesknou jídlo - přímo na ten tác, v případě mokrého jídla - jako jsou špagety a nebo na papír jako hranolky. Povětšinou taky jí rukama, protože většinou mají každý den hranolky a hot dog.
    Vedoucí jídelny počítá hranolky jako zeleninu!
    O průmyslových potravinách ani nemá smysl se zmińovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hledám k sobě někoho do kuchyně na kurz na Chatě Mate v Černé vodě. 13. -20.8. Vaří se pro rodiče s dětmi a potřebuju aby ten druhý měl řidičák a uměl řídit. A teda vydržel se mnou týden v kuchyni

    [ OFFERING WORKNABÍZÍM PRÁCI: 13.-20.8. 2011 vaření pro rodiče s dětmi / Rychlebské hory ]
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    PIGSTER: Tak tak, ten s jogurtem nebo zakysanou smetanou nebo opičím spermatem, ten jsem vždycky nesnášela.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    EDERA: Normální čočka, no. Přesně tak ji dělám a přesně tak ji milujeme, s uzeným a smaženou cibulkou navrch :-) Akorát jíšku dělám z rýžové mouky a dávám jí jenom trošku.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: tak to prr, okurkovej s octem a cukrem jsem zboznoval.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak tak. Mrkvový salát je s citronem a jablkem. Ne zalitý naředěným octem.

    A teda mrkev byla moje oblíbené jídlo - konkrétně glazovaná mrkev s bramborem a případně masem, zvaná mrkikí.

    Nakrájená mrkev se orestuje na másle (klíčová součást chuti a teda je potřeba k té produkci vitamínů), trošičku se to osladí a nechá se to oglazovat, maličko se to zapráší moukou (to už teď nedělá) a podleje vodou/vývarem a udusí do měkka.

    A teda u pana Cuketky jsem se naučila http://www.cuketka.cz/?p=660 variantu masa v mrkvi.

    Drůbež dle nálady se dlouhou, hodně dlouho a pomalu vaří se spoustou mrkve. Po ztrátě veškeré trpělivosti (voní to) a vytvoření skvělého vývaru vybrat maso a mrkev. Mrkev nakrájet na kolečka, maso obrat - budou z něj vlákna. Mrkev hodit na pánev a hodně z prudka restovat, aby se začal karamelizovat cukr přímo v té mrkvi. Přidat maso, přidat provencálské koření, sůl, pepř a trošku toho vývaru.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A jídelnová strouhaná mrkev. Z domova jsem byla zvyklá na najemno strouhanou mrkev, dochucenou trochou cukru a čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Pak jsem přišla do školky, a ... znáte všichni.
    Ostatně, mrkev nejím pokud není tak důkladně rozvařená do zbytku pokrmu, že není poznat původní chuť.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aaaa - jídelnový okrukový salát, rozmočené chudinky zalité kvasným octem.

    Pravda - okurkový salát s vodovou zálivkou pořád nemám ráda, dělám to z kysaných věcí - buď jen okukrka+jogurt/zakysaná smetana+sůl+pepř. A nebo tzatiky - takže okurka, hustý jogurt, česnek, sůl, pepř, olivový olej a troška citronové šťávy. Ještě je dobrej trik okurku nestrouhat, ale nakrájet na jemné kostičky, nevyteče z ní tolik šťávy a zůstane křupavá.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    EDERA: jj, ale to je u spousty jídel - existuje hnusná koprovka a vynikající koprovka apod. Opravdu hodně záleží na tom, jestli to člověk umí dobře připravit, nebo ne. To samý zeleninový saláty, dokud jsem si neudělala v dospívání doma vlastní, neměla jsem je ráda - ve školní jídelně byly vždycky několik dílků oslizlých rajčat v litru vody, listy hlávkovýho salátu připomínaly zelenej rozmočenej hadr a podobně... teď zeleninový saláty miluju.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Pro mého syna je školní varianta čočky největší trest. Kyselená, zajíškovaná, nepoživatelná. Doma čočku děláme tak, aby se sypala, a tu normálně jí. Afghánskou polévku z červené čočky vyloženě oblibuje, fazole na způsob chilly con carne taky. Miluje i anglické snídaně včetně bílých fazolí v tomatové omáčce. Takže zjevně chyba není v luštěninách jako třídě, ale ve způsobu jejich přípravy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam