• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na "cikánské jídlo" ve školní jídelně si stěžovala jedna matka. TV Nova z toho udělala "pobouření rodičů" - Romea.cz
    http://www.romea.cz/cz/zpravy/na-cikanske-jidlo-ve-skolni-jidelne-si-stezovala-jedna-matka-tv-nova-z-toho-udelala-poboureni-rodicu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Školní jídelny neplní normy. Používají příliš mnoho tuku, šetří s luštěninami a mlékem | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/jidlo/c1-55108700-skolni-jidelny-neplni-normy-pouzivaji-prilis-mnoho-tuku-setri-s-lusteninami-a-mlekem?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed
    ROTTINGGIRL
    ROTTINGGIRL --- ---
    tu máte nějakou ochutnávku z Albertovské menzy... Žampionová pizza, cena 35 korun dotovaná, přes 70 kč nedotovaná

    DSC00510.JPG (694219 B)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Military Cafeteria In The Leningrad Region | English Russia
    http://englishrussia.com/2012/03/05/military-cafeteria-in-the-leningrad-region/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Rehabilitace hrachové polévky.
    Pea soup Thursdays – Ärtsoppa | semiswede
    http://semiswede.com/2011/11/22/pea-soup-thursday-artsoppa/

    Vyrobit vepřový vývar - buď z žebírek, nebo z něčeho uzeného.

    Orestovat mrkev, celer, cibuli a zázvor, přidat vývar, namočený hrách a tymián. Uvařit do měkka, odebrat část hrachu a zbytek rozvařit. Obrané maso z vývaru opéct do křupava a spolu s nerozvařeným hrachem vrátit do polévky. Jí se to se zelenou natí (cibulka/pórek) a tradičně s lžící hrubozrnné hořčice. Tak tam dodá kyselý tón, ale bez ní to je taky dobré.

    Pro nás traumatizované z jídelny - v žádném případě nemixovat. Zbytek si může rozvařenou část namixovat a vytvořit tak krémovitou polévku.

    švédové tuhle polívku jedí jako čtvrteční oběd a pak si dávají palačinky jako dezert.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda rachad mě inspiroval - zkoušel jste někdo jáhlové škubánky?
    Jáhlové škubánky - moc dobré recept - Labužník.com
    http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=25019

    By mi to mohlo pomoci napravit škubánkové trauma. Náprava dobře uvařenými bramborovými u mně selhala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ve vlastní šťávě: Syndrom školní jídelny - ČRo Radio Wave (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/radiowave/vevlastnistave/_zprava/ve-vlastni-stave-syndrom-skolni-jidelny--958474
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    náprava řepy
    Ve vlastní šťávě: Řepná kampaň - ČRo Radio Wave (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/radiowave/vevlastnistave/_zprava/ve-vlastni-stave-repna-kampan--980476

    IORETH
    IORETH --- ---
    TAPINA: Připomíná mi to doby, kdy jsem chodila v práci na V Ý B O R N É guáše do hospody Hvězda Ve Smečkách. Každej den tam měli guláš. Každej den jinej. To byla pestrá strava. Segedín - pivovarskej - vepřovej - paní pošmistrové - paprikovej... jojoj :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A dneska jsem si zrovna nad svíčkovou v hospodě vzpomněla, proč jsem to maso tenkrát nejedla. Dneska se jim teda fakt nepovedla, přitom obvykle bývá výborná. Doufám, že nezměnili kuchaře.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Já jsem dala, že jsem maso jedla vždycky, ale byly doby (asi tak 2. stupeň základky), kdy jsem maso jedla výhradně doma, uvařené od rodičů. Ve školní jídelně jsem jedla jen přílohy s omáčkou nebo jsem si vybírala sladká nebo bezmasá jídla. Nebyly to žádné etické nebo nějaké takové důvody, prostě jen moji rodiče (hlavně tatínek) byly jediné osoby, kterým jsem věřila, že je to maso dobře udělané a že nebude tak prorostlé, až se mi z něj udělá špatně. Dodnes si velmi pečlivě rozmýšlím, kde nemám riskovat jiné maso než drůbeží a kde si můžu bez obav obav dát stejk z krkovičky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pro ty, co se snaží rehabilitovat čočku - v Bille začali prodávat drobnozrnnou, zelenou francouzskou po 30 Kč za 500 g. V DM mají i přímo černou belugu, která je fakt skvostná ale za dvojnásobnou cenu.
    IKA
    IKA --- ---
    neviem ci som uplne presne pochopila, ako to treba vyplnit.:))

    dala som, ze nejem maso, aj ked jem ryby (tak raz za dva mesiace,) ine maso velmi vynimocne (asi raz alebo dva krat do roka?)

    v istom obdobi sa u nas doma maso nejedlo (otec experimentoval s roznymi dietami, a vegetarianstvo bola jedna z nich), teraz v zasade nic proti jedeniu masa nemam, nevadi mi, ze kvoli masu treba zabijat zvierata,
    ale vadi mi, ako ho "vyrabame". a taketo fabriky nemienim svojimi peniazmi podporovat. (takze eticke dovody?)

    navyse, odnedavna je z mojho priatela vegan, takze zase sa ma tykaju aj tie "rodinne dovody".
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    IORETH: Ze zdravotních důvodů. Jasně, vím, že vegetariáni ho všelijak nahrazují, ale jednak nevěřím tomu, že to lze zcela a jednak bych o tom musela až moc přemýšlet.
    IORETH
    IORETH --- ---
    QUORRA: musíš ze zdravotních nebo společenských důvodů? Jestli nechceš, neodpovídej, je to tu offtopic... jen mě to zajímá, je to dost nezvyklý přístup. Klidně pošta.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    IORETH: Však proto taky říkám, že ho jím, protože musím. Proto ho jím tak relativně "často" - když mám příležitost, tak si ho dám, protože je důležité,ale sama si ho nevařím, nevyhledávám.
    IORETH
    IORETH --- ---
    QUORRA: já jen, že lidi, kteří prohlašují, že nejí maso z etických důvodů, se pohybují v úplně jiných měřítkách - třeba jednou za rok :).
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    IORETH: Dvakrát do týdne myšleno maximálně, a jo - jak jsem slyšela od lidí ve svém okolí, tak někteří mají masitý aspekt v každé jídle třeba.
    IORETH
    IORETH --- ---
    QUORRA: dvakrát do týdne že je hodně málo :-D?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Kuřecí jsem jedla vždycky. Ale byla doba (ano, po ZŠ), kdy jsem nevěřila, že jiné maso, než kuřecí, může být upravené poživatelně a chutnat dobře, takže jsem dala variantu, že jsem maso nejedla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam