• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    TOOMIX: Lahoda!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Inspektoři kontrolovali školní jídelny: Hnus, kam se podíváš!
    http://www.blesk.cz/...alosti/296503/inspektori-kontrolovali-skolni-jidelny-hnus-kam-se-podivas.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tak prosím jehněčí s vnitřnostmi na červeném víně jsou taky děsně dobré. Půjde to i s vepřovými či telecími vnitřnostmi.

    Maso z plecka, nebo jiné maso na dušení, srdíčko, játra, jazyk a plíce nakrájet na stejné kostky. Vyškvařit slaninu. Na tuku opéct ze všech stran maso - dokud se neobjeví hnědé plošchy. Vyndat - do výpeku přidat na velké kusy nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, česnek. Případně žampiony, či jiné houby.

    Nechat taky zkaramelizovat - zhnědout. Vrátit maso a slaninu, zalít slušným červeným vínem, přidat bobkový list, nové nové koření a pepř, lžíci melasy či medu a nechte na co nejmenší teplotu vařit co nejdéle. (hodina v papiňáku) Pak přidejte tymián a ještě chviličku vařte, dosolte, dopepřete a případně tam prolisujte něco česneku.

    K tomu brambory/kuskus/těstoviny.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Školní obědy amerických dětí. To jste ještě neviděli - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/...m_source=lupa-cz&utm_campaign=skolni-obedy-americkych-deti-to-jste-nevideli

    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZUZKAOU: Bože, to je až... Zbytečně krutě pravdivý.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Do záhlavia, prosím. Alebo aspoň na nástenku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek


    Mé dětství v socialismu | České nesvědomí
    http://www.ceskenesvedomi.cz/me-detstvi-v-socialismu/

    Mé dětství v socialismu - kol., Ján Simkanič | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/199261/me-detstvi-v-socialismu/
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: uf, stále jsem ráda, že jsem se s tím v životě v jídelně ani jinde nesetkala a asi na tom nehodlám nic měnit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nechala jsem se od chlapa co od něj bereme jehněčí přesvědčit, že rozhodně chci i plíce. Takže jsem pokořila metu - plíčky na smetaně.

    Jako je to dobré, ale aby to nebyla noční můra z jídelen, tak to dá trošku (dost) práce - rozhodně nejde o rychlovku k večeři. A nutno přiznat, že ty ostatní kousky masa co nebyly přímo plíce prostě chutnají líp.

    Plíčky na smetaně.

    2 laloky plic
    2 ledviny
    1 jazyk
    1 srdce
    kus jater (ne celé - tak 50 g na osobu)
    2 mrkve
    2 petržele
    celer
    2 cibule
    česnek
    máslo
    voda
    bílé víno
    zakysaná smetana
    citron
    pepř + sůl
    nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek
    kapary
    1 bílek
    hladká mouka
    cukr

    Vnitřnosti ořežte od blan a tuku, z ledvinek, plíce propíchejte a na půl hodiny namočte do studené vody - posléze důkladně properte - uvnitř je krev - chce to proprat, jinak budete mít víc práce s čištěním vývaru.

    Do hrnce dejte plíce, srdce a jazyk (játra a ledvinky dejte do lednice, případně je naložte do mléka), odřezky, mrkev, cibuli, petržel, cibuli, česnek směs koření, dvě deci bílého vína a zalijte vodou, aby vše bylo ponořené. Vařte na co nejmenším ohni do měkka. (vrazila jsem to do příliš chytrého hrnce na 60 stupňů na 4 hodiny a bylo to super). Měkké vnitřnosti vyndejte a nechte vychladnou - plíce přitom něčím zatižte, odřezky dejte zvěři, vývar zceďte a dejte zchladnout do lednice.

    Z vychladlého vývaru sebete tuk, rozmíchejte v něm bílek a za stálého míchání přiveďte k varu - pak přestaňte míchat a ještě nechte 3-5 minut vařit, aby se bílky pořádně vysrážely. Zceďte přes plátno.

    Studené vnitřnosti (včetně syrových jater a ledvinek) nakrájejte na tenké plátky. Jazyk oloupejte. Z obou stran zprudka opečte na másle.

    Ve výpeku orestujte nastrouhanou syrovou mrkev, petržel a kus celeru a najemno nasekané cibuli a česnek. Zaprašte troškou hladké mouky a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem, přidejte pár kuliček nového koření, jalovece, bobkový list a přistrouhejte trochu muškátového oříšku. Nastrouhejte do omáčky citronovou kůru z půlky citronu. Vařte alespoň 20 minut, aby se mouka rozvařila. Hotovou omáčku rozmixujte, přepasírujte, přidejte podle chuti zakysanou smetanu. Posléze přidejte lžíci nasekaných kaparů. Podle chuti začněte dosolovat, dopepřovat, doslazovat a dokyselovat citronovou šťávou. Vraťte do omáčky a nechte prohřát. Ve skutečnosti je nejlepší nechat maso v omáčce odležet a pak přihřát. Na talíři by pak měl mít každý od každého druhu masa alespoň jeden plátek.

    K tomu pivo a vídeňské knedlíky.

    Výše ovedený rozpočet z jehněte je pro 4 poctivé porce. Ze selete to bude podobné, z jiných zvířat to chce zmenšit dávky - cca 4 díly plic, 2 díly jater, 2 díly srdce 1- 2 díly jazyka a 1 díl ledvinek.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Tak jsem dneska měla možnost ochutnat oběd ve školní jídelně u dcery - cizrnovou polívku a králíka na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem. A fakt jsem žasla, jak dobrý to měli. Knedlíky určitě nebyly z prášku, špenát byl, pravda, trochu řidší, než bych ho dělala já, ale nebyla to ta klasická zajíškovaná jen světlounce zelená kejda. Všechno osolený a okořeněný tak akorát na chuť. Zřejmě teda uměj vařit i normálně a ne jen na oslavách, viz EDERA.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    G.cz » 33 krásných vzpomínek na školní jídelny
    http://g.cz/33-krasnych-vzpominek-na-skolni-jidelny/
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    MEANDER: mno asi ani jedno :D
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    RGRADY: MLS™ nebo ŠMAK™?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RGRADY: mám i tady na nyxu [ Tekutá strava Soylent, Ambronite, Mana nebo vas vlastni DIY recept, opravdu je to potrava dystopicke budoucnosti? ]

    Jako asi je to zdravější než SAD - standardní americká dieta, ale nějak si nemyslím, že to bude fungovat fakt dlouhodobě.

    NAvíc teda ta sociální funkce jídla se z lidské identity moc vymazat nedá. I kosmonautům dělají jídlo, co jim chutná a vypadá jako jídlo, jinak jim na ISS chřadnou.
    RGRADY
    RGRADY --- ---
    Tohle se mi zda jako dobry napad, ale mam rad jidlo - takze jsem k tomu trochu skepticky :) Asi se chalpec dival na Matrix.

    Tradiční jídlo zanikne, nahradí ho práškové, říká propagátor nové stravy - iDNES.cz
    http://xman.idnes.cz/...ozhovory_fro#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z jídelen zmizí nechutné blafy. Vařte zdravě, přikázal Liberec školám - iDNES.cz
    http://liberec.idnes.cz/...trat-liberec-ghu-/liberec-zpravy.aspx?c=A140610_084523_liberec-zpravy_ddt
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    MAR_TINA: tak zase nemaj problem děti se zácpou :))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Většina světa má ty tácy lisované a kydaj to rovnou na to. To bych taky jedla jenom mlíko z hermeticky uzavřené krabičky.
    CENTURIO
    CENTURIO --- ---
    Ano, z tech tacu se mne vzdycky zvedal kufr, fuj...
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    PASTEL: nejhorší nebyl ten tác, ale ten zatuchlej smrad z něj
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam