• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dita P ve školní jídelně.

    Deník Dity P. II.: Moje panelstory — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10588743864-denik-dity-p/215562260170008-moje-panelstory/

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EDERA: tenhle je pěkný. Ale ne tak dávno jsem v nějaké škole viděla colu a snickers. To by snad mělo být trestný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: novela bude snad platit až od příštího září.
    Sladkosti ve školách? V automatech je děti stále najdou - Brněnský deník
    http://brnensky.denik.cz/...ion/sladkosti-ve-skolach-v-automatech-je-deti-stale-najdou-20150826.html
    EDERA
    EDERA --- ---
    MAR_TINA: Který myslíš? U blondýny ve škole vím o těhle: http://www.happysnack.cz/skolni-automat/projekt-happysnack/ Ne, že by to byl kdoví jaký zázrak, ale lepší než chipsy s Colou to nejspíš bude. Hlavně to teda ale funguje jen na přednabité kartičky, takže když rodiče nic nepošlou, tak má dítě smolíka a nemůže do toho naházet peníze od babiček. A rodič může být Velkým bratrem a nastavit limity a výrobky, které si dítě smí koupit. To jsem teda nikdy nezkoušela, nebyl důvod.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EDERA: ještě jsou ve školách ty automaty na cukr s cukrem a barvivem nebo se to nějak omezuje?
    EDERA
    EDERA --- ---
    TATONKA: Jistěže četla. Řada jídelen už vaří líp a zdravěji (což ostatně i ten článek potvrzuje). A je dobře, že někdo bude dohlížet na ty, které nedělají samy a dobrovolně. Ale ty rady mi přijdou příliš striktní a bojím se, co z toho bude v honbě za body. Navíc spousta jídelen už nevydává jen univerzální jídlo, ale děti si skladbu týdenního jídelníčku volí samy. Takže se pak cílů typu "vepřové jen čtyřikrát do měsíce" a "ryba aspoň jednou za týden" těžko dosahuje (ledaže bychom třeba nasadili tři rybí jídla v jeden den, aby fakt nebylo úniku:-).
    A ano, myslím si, že i kdyby se jídelna stavěla na hlavu, odrážela ušima a vařila sebezdravěji, tak to bude k ničemu, pokud na obezitu svého potomka kašlou samotní rodiče. Někteří spolužáci mé dcery jsou toho živoucím důkazem.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    EDERA: Cetla jsi ten clanek? No offense, jen mi prijde, ze ne, podle toho co pises.

    Mne to prijde jako dobrej krok dopredu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: To jsou zas rady! A když mají v jídelně na výběr z více jídel (např. u blondýny každý den ze tří), tak tam jako to doporučení "vepřové jen čtyřikrát měsíčně" mají aplikovat jak? Zavést program, který bude hlídat, že když si dítě dalo v pondělí vepřové výpečky s brknedlíkem a špenátem, tak si v pátek už nesmí dát vepřové v mrkvi? A co když jde o dítě s podváhou, které prevenci obezity fakt nepotřebuje?
    Mně přijde neskutečně naivní domnívat se, že dětskou obezitu vyřeší školní jídelny, když spoustě rodičů je zjevně jedno, že mají místo dětí vyžraný koule.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZUZKAOU: chudáci nebudou mít čočku na kyselo s párkem...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokyn pro školní jídelny: žádné uzeniny a vepřové jen čtyřikrát měsíčně | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ve-jen-ctyrikrat-mesicne-1n3-/dobra-chut.aspx?c=A160117_201843_ln_domov_ELE
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: To je vtipný.:-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNNA: To by mi divné nepřišlo, moje dítě takhle žije. Dneska "obědval" chleba, který dostal k obědu jako přílohu. Zbytku se nedotknul. Význam jídelníčku se musí děsně přeceňovat, když vidím, z čeho některé děti úspěšně žijou :o)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TAPINA: Což by se mi teda taky nezdálo, pravidelně dostávat nedostačující oběd a docpávat se rohlíkem. No, ideální to asi nikdy nebude :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNNA: Oni to tam řešili tak, že svačiny měli z vlastních zdrojů, pečivo, ovoce a tak, a hladovec si mohl přidat prostě něco jiného, čeho byla pořád zásoba.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TAPINA: Mno... moje tříleté dítě jí bez nadsázky jako (nepříliš hladový) dospělý. Resp. běžně spořádá stejné porce, jako babička, tj. šedesátiletá ženská, takže předpokládám, že u dovozu z restaurace třeba polovinu porce. Chápu, že by se to ve školce nějak průměrovalo s nejedlíky, ale osobně bych neměla dobrý pocit z toho, že aby se mé dítě najedlo, na ostatní vychází nějak divně míň. Je mi jasný, že v kotli s polívkou je to to samý, ale subjektivně prostě vnímám rozdíl mezi "většinou rozdělíme na čtyři díly, ale téhle pažravce musíme dát půlku porce" a nandat jednomu dítěti dvě naběračky a ostatním po jedné.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    EDERA: Ono zrovna v těch mateřských školách se dá ještě kouzlit s velikostí porcí. V Jirkově soukromé školce měli kolikrát i ten blanšírovanej chřest, za cenu 35 Kč za oběd. Vozili jim tam FreshBox krabičky v dospělých porcích, kde sice jedna stojí 120, ale plus mínus tříleté děti se z toho nají čtyři. Tam jsem mu obědy nepokrytě záviděla.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DEVIL: Šmarjá, jsem realista a nečekám, že to bude čerstvej blanšírovanej chřest, ale fakt si jsem dost jistá, že to nebude rozmíchanej prášek. Měla jsem odtamtud jiný polívky (kukuřično-pórkovou, brokolicovou, čočkovou...), takže mám představu, jak a z čeho vařej. Na upečeným vepřovým protknutým slaninou a pečeným ve velkým množství pro pět set dětí nevidím nic špatnýho, i když to nebude stejný jako proslulá živáňská z Koliby.
    Žádnou velkou diskotéku za ty prachy a v těhle obřích objemech přece nikdo nečeká. Nejde o nic víc a o nic míň, než že někde na to kašlou a někde i za malou částku dokážou udělat dobrý jídlo a nepoužít přitom žádnou umělou vycpávku. Že to rodiče víc hlídaj a víc se snažej ovlivnit, co jejich děti ve školní jídelně jedí, mi přijde v pořádku. A jestli je k tomu přivedl Polreich, tak sláva mu, on je pašák a měl by za to dostat od prezidenta metál.

    V práci taky chodím do závodky. Občas tam bereme i zahraniční kolegy, když máme nějaké jednání. Zatím všichni nám záviděli. Ale je pravda, že si je tam troufneme brát až několik posledních let, co se kuchaři taky vrátili k normálnímu vaření a opustili např. práškovou bramborovou kaši a instantní polívky. Jo, předtím jsme to taky žrali, protože kromě nošení vlastního jídla nám jaksi nic moc jinýho nezbývalo. Ale rozdíl teda dokázal i v letopočtu před P. poznat každej, kdo byl z domova zvyklej na kaši z brambor a vývar bez masoxu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    prudi a frustruje te, kdyz si vzpomenes na doby, kdys nevedela ze tam sypou prasek ci michaj hroudy bujonu aby byla dobra polivka? :) myslis si, ze je to takovy zlo? chodis jim tam snad koukat pod ruku? myslis ze chrest blansirujou, aby byl hezky zelenej a pak rozmixujou a prosejou a pridaj smetanu?
    chrestova sezona zkoncila nekdy o prazdninach, myslis ze kdyz to stoji 29 tebe, tak treba dalsi tricku prispiva nekdo jinej a za to koupej cerstvej chrest a...
    ja si myslim ze tohle akorat ve vetsim sacku :) http://www.knorr.cz/image.php?id=122&height=345
    zivanska....ano, levny veprovy, co s nakou zeleninou upeces zakopany v hrnci v uhlicich vod vohne. kuchynskej = prepis peceny veprovy se zeleninou...
    ja bych si samozrejme dal, protoze mi to je jedno. ani bych jako rodic patrne nehnul brvnou, kdyz by to stalo tricku. ja nevim co jako proti tomu vsemu mate. teply jidlo v ceskejch zavodnich kuchynich je proti stravovani v jinejch castech sveta naprostej luxus!

    tak...a to se tady muzete vsichni hromadne posrat, z toho, ze sem dovolil usklibnout se nad lamentovanim CERNAAMODRA:
    EDERA: nechci se te nijak dotknout, ale proste si priznej, ze si to zrala taky. do ty doby, nez existoval nakej pohlreich a vanek a vsechny ty medialni mrdky kolem toho, tak bys poznala s odpustenim hovno.
    s jistotou te mohu ubezpecit, ze tam, kde je jidlo za tricku (plus asi nakej prispevek) to nemuze bejt zadna velka diskoteka varit pro 500 fakanu 2-3 jidla denne..
    pokud mi chces tvrdit ze jo, tak uz se ted usmivam pod vous ;)
    (staci napsat ze jo)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak jsem se taky podívala na jídelníček školky (mně je nějak srdečně jedno, čím je tam krmí, stejně přijde domů a dofutruje se půl kilem ovoce). Ovoce mají k minimálně jedné svačině denně. Dost se tam jede v pomazánkách, do kterých se dá taky vpašovat zelenina a leccos. Pečivo je časté, ale viz [ MAR_TINA @ Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen ], neshledávám na tom u předškoláka nic špatného. Já po něm kynu, tříleté dítě, které se deset hodin denně na minutu nezastaví, nekyne. Pít můžou neomezeně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam