• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    EDERA: Ono zrovna v těch mateřských školách se dá ještě kouzlit s velikostí porcí. V Jirkově soukromé školce měli kolikrát i ten blanšírovanej chřest, za cenu 35 Kč za oběd. Vozili jim tam FreshBox krabičky v dospělých porcích, kde sice jedna stojí 120, ale plus mínus tříleté děti se z toho nají čtyři. Tam jsem mu obědy nepokrytě záviděla.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DEVIL: Šmarjá, jsem realista a nečekám, že to bude čerstvej blanšírovanej chřest, ale fakt si jsem dost jistá, že to nebude rozmíchanej prášek. Měla jsem odtamtud jiný polívky (kukuřično-pórkovou, brokolicovou, čočkovou...), takže mám představu, jak a z čeho vařej. Na upečeným vepřovým protknutým slaninou a pečeným ve velkým množství pro pět set dětí nevidím nic špatnýho, i když to nebude stejný jako proslulá živáňská z Koliby.
    Žádnou velkou diskotéku za ty prachy a v těhle obřích objemech přece nikdo nečeká. Nejde o nic víc a o nic míň, než že někde na to kašlou a někde i za malou částku dokážou udělat dobrý jídlo a nepoužít přitom žádnou umělou vycpávku. Že to rodiče víc hlídaj a víc se snažej ovlivnit, co jejich děti ve školní jídelně jedí, mi přijde v pořádku. A jestli je k tomu přivedl Polreich, tak sláva mu, on je pašák a měl by za to dostat od prezidenta metál.

    V práci taky chodím do závodky. Občas tam bereme i zahraniční kolegy, když máme nějaké jednání. Zatím všichni nám záviděli. Ale je pravda, že si je tam troufneme brát až několik posledních let, co se kuchaři taky vrátili k normálnímu vaření a opustili např. práškovou bramborovou kaši a instantní polívky. Jo, předtím jsme to taky žrali, protože kromě nošení vlastního jídla nám jaksi nic moc jinýho nezbývalo. Ale rozdíl teda dokázal i v letopočtu před P. poznat každej, kdo byl z domova zvyklej na kaši z brambor a vývar bez masoxu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    prudi a frustruje te, kdyz si vzpomenes na doby, kdys nevedela ze tam sypou prasek ci michaj hroudy bujonu aby byla dobra polivka? :) myslis si, ze je to takovy zlo? chodis jim tam snad koukat pod ruku? myslis ze chrest blansirujou, aby byl hezky zelenej a pak rozmixujou a prosejou a pridaj smetanu?
    chrestova sezona zkoncila nekdy o prazdninach, myslis ze kdyz to stoji 29 tebe, tak treba dalsi tricku prispiva nekdo jinej a za to koupej cerstvej chrest a...
    ja si myslim ze tohle akorat ve vetsim sacku :) http://www.knorr.cz/image.php?id=122&height=345
    zivanska....ano, levny veprovy, co s nakou zeleninou upeces zakopany v hrnci v uhlicich vod vohne. kuchynskej = prepis peceny veprovy se zeleninou...
    ja bych si samozrejme dal, protoze mi to je jedno. ani bych jako rodic patrne nehnul brvnou, kdyz by to stalo tricku. ja nevim co jako proti tomu vsemu mate. teply jidlo v ceskejch zavodnich kuchynich je proti stravovani v jinejch castech sveta naprostej luxus!

    tak...a to se tady muzete vsichni hromadne posrat, z toho, ze sem dovolil usklibnout se nad lamentovanim CERNAAMODRA:
    EDERA: nechci se te nijak dotknout, ale proste si priznej, ze si to zrala taky. do ty doby, nez existoval nakej pohlreich a vanek a vsechny ty medialni mrdky kolem toho, tak bys poznala s odpustenim hovno.
    s jistotou te mohu ubezpecit, ze tam, kde je jidlo za tricku (plus asi nakej prispevek) to nemuze bejt zadna velka diskoteka varit pro 500 fakanu 2-3 jidla denne..
    pokud mi chces tvrdit ze jo, tak uz se ted usmivam pod vous ;)
    (staci napsat ze jo)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak jsem se taky podívala na jídelníček školky (mně je nějak srdečně jedno, čím je tam krmí, stejně přijde domů a dofutruje se půl kilem ovoce). Ovoce mají k minimálně jedné svačině denně. Dost se tam jede v pomazánkách, do kterých se dá taky vpašovat zelenina a leccos. Pečivo je časté, ale viz [ MAR_TINA @ Ústav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen ], neshledávám na tom u předškoláka nic špatného. Já po něm kynu, tříleté dítě, které se deset hodin denně na minutu nezastaví, nekyne. Pít můžou neomezeně.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DEVIL: Taky nemám dítě na výběrový škole, ale na obyčejný sídlištní základce. Za oběd platím 29,- Kč. A koukám na jídelníček - dneska má chřestovou polívku a živáňskou. Samozřejmě název nic neznamená a pořád to může být blaf. Ale podle toho, co ta jídelna vypouští jindy, bych jim věřila i tentokrát. Probrat by ses podle mě měl spíš Ty a všichni ti, kdo tvrdí, že to jinak než hnusně nejde.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CERNAAMODRA: to si jako myslis ze ty vyvary, co si tehda za skolnich let jedla ve skolni jidelne byly ze skeletu a kosti? prosimte. uz tehda ty byl zlutej prasek/hromada bujonu a ty kosti dohormady.
    holt nemas dite na vyberovy skole a kazdej nemuze u ditete dat kilo za den za stravovani. imho se trochu prober... jestli si chces hrat na dietologa, tak svymu diteti kazdej den chystej jidlo do skolky sama, jako to delal muj tata!
    EDERA
    EDERA --- ---
    MAR_TINA: Já vím, že už takhle je pro některé rodiny problém těch pět až šest stovek měsíčně za obědy dát. Ostatně existuje projekt http://www.obedyprodeti.cz/, který to pomáhá řešit. Nicméně teda ta částka fakt není velká a chce to zjevně trochu snahy a přemýšlení, aby se za to dalo uvařit chutně, pestře a zajímavě. A holt ne všude jsou toho schopni. My naštěstí máme kliku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EDERA: levné to stravování být musí, protože to platí rodiče a příliš drahé obědy by některé děti odřízly od docházky do školky nebo do školní jídelny. V podstatě by to mělo být nastaveno na dolně příjmové rodiny a ty ještě chudší by měly dostat nějaký přídavek nebo proplacení, aby se k jídlu dostaly všechny děti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CERNAAMODRA: to zní jako výjmečně líná kuchyně, zelenina a pomazánky se dávaly ve školkách už před 30 lety. A má to smysl se sejít s jinými rodiči a řešit to celkově.
    Ovšem ne kvílet, že rohlíky a knedlíky jsou špatné, ale řešit, že děti mají málo vody, ovoce a zeleniny.

    Jinak normu máš tady http://www.msmt.cz/dokumenty/vyhlaska-c-107-2005-sb-1 , v tabulkách je to na strávníka a den dle věku a přepočítává se plnění za časovou jednotku, nikoli vše denně. V MŠ má být zeleniny 110g / dítě /den a ovoce taky tak a hodně bych se divila, kdyby to kuchyně nedodržovala.
    EDERA
    EDERA --- ---
    CERNAAMODRA: Tak sice souhlasím s Polreichem, že není úplně v pořádku, že se snažíme děti stravovat za cenu konzervy pro kočku, ale zjevně to jinde dokážou v pohodě, takže zlo není systémové. Co se pamatuju, tak u nás ve školce sice taky bývaly knedlíky častěji, než bych je dělala já doma, ale rozhodně tam děti měly zelovoc každý den (dopoledne většinou mrkev, okurku nebo papriku, odpoledne mívaly v míse nakrájená jablka).

    Jestli je to u vás takhle špatné, tak to řešte se zřizovatelem. A to pití rovnou se školkou, protože to fakt jde i jinak a velmi snadno. V naší školce jsme přispívali asi 80 Kč/pololetí na pitný režim. Za to měly děti neustále k dispozici ovocný čaj (slazený i neslazený) a džbán se šťávou (kupovala se jenom Yo, kterou ostatně kupuju i domů) a další s vodou. Každý si bral, na co byl zvyklý, učitelky dětem pití i připomínaly, mou dceru na mé přání výslovně pít nutily, protože ona má jinak s příjmem tekutin dost problém.
    CERNAAMODRA
    CERNAAMODRA --- ---
    MAR_TINA: Ad instantní polévka - napsala jsem to špatně, není to celá instantní polévka, jen prášek jako základ. Byla jsem u toho já i přítel, když nám paní kuchařka řekla, že všechny "vývary" dělají z "instantní směsi", protože jim zákon zakazuje používat v kuchyni kosti/skelety (což není pravda, jenom zákon upravuje, že je pak nemůžou vyhodit do směsného odpadu, ale musí je nechat odvézt, což může být drahé). Ta stejná kuchařka mi řekla, že hrachová kaše s uzeným je bezmasé jídlo a tudíž k tomu musí být takhle prášková polévka aby se to vyvážilo.

    Když se podívám na jeden den ve školce, kdy ráno dostanou rohlík s paštikou, k obědu knedlík s omáčkou a odpoledne buchtu s kakaem, tak mi to nepřipadá jako ideální jídelníček pro tříleté dítě. Žádná čerstvá zelenina, minimum ovoce a když, tak jen k buchtě. Klidně jedou dva týdny bez jediného bezmasého jídla (které je vždy sladké). Když mají jogurt, je už rovnou slazený, pít se smí jen v předem stanovených intervalech, ne průběžně když mají žízeň.

    Za mě tohle jídelnové systémové zlo prostě je.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: souhlasím, stejně jako se démonizují omáčky zahuštěné - lžíce až dvě mouky na 4 až x porcí omáčky
    pro záznam - knedlíky jím málo, spíše ale kvůli jejich pracnosti, ne, že bych je považovala za zlo (a vařit je v jedné porci je trochu voser)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CERNAAMODRA: můžeš mi vysvětlit, co je špatně na bramborách, knedlíku a housce? Krabí tyčinky zní jako pitomost, ale nic extra špatného to není pokud zvolí verzi bez zlého barviva.
    Děti předškolního věku mají odlišné trávení od dospělích, potřebují o něco snáze stravitelnější škroby v každém jídle (energii rychle spotřebovávají a nemají tolik rezerv v glykogenu v játrech a svalech) a naopak mnoho vlákniny je dost zatěžuje. Celozrnného pečiva má takové dítě sníst cca 1-2 kousky za týden! Zdrojem vlákniny pro děti by mělo být spíš ovoce a zelenina (je jí tam méně a je stravitelnější).

    Instatní polévku ve státní školce ti nevěřím, mají předpisy, které to nedovolí. Omáčky záleží na tom, jakou technikou je vaří, můžou být zcela v pořádku anebo taky ne. Cukru je tam taky podle tabulek pro děti jejich věku, do buchtového těsta se dává asi tak 5 lžic na kilo mouky, sladí se to povidlama nebo jinou náplní.

    Zdravý jídelníček předškolní dítěte není srovnatelný s módníma doporučeníma pro ženu z kanceláře.
    CERNAAMODRA
    CERNAAMODRA --- ---
    Fotku nemám, protože se jedná o jídelnu v matřské školce, ale zítra mají v plánu parádní kousek - zapečené těstoviny s krabíma tyčinkama :-(

    Každý týden jsou alespoň jednou knedlíky, brambory jsou většinou dvakrát týdně. 4 z 5 odpoledních svačin jsou buchta, dopolední většinou bílé pečivo s něčím (třeba s ramou).

    Za mě zločin na dětech, kterým ve třech letech servírují knedlíky, omáčky, instatní polévky a tuny a tuny cukru a budují fakt super stravovací návyky. Ach jo, to jsem si myslela, že se za posledních 25 let i něco změnilo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOIRAIN: No, oni spíš příborem tak, jak jsme na to zvyklí v Evropě, nejedí vůbec. Téměř nikdo neodkrajuje každé sousto zvlášť před tím, než ho vloží do pusy. Jídlo si na talíři rozkrájej, vidličku přehoděj do pravé ruky a po zbytek oběda/večeře už nůž zůstane nepoužitý.

    MAR_TINA: Hele, ono to se stravováním dětí není tak jednoduchý, jak jsem si ještě před pár lety, kdy jsem měla jen prvorozeného experimentátora, myslela. Dítě, kterému smrdí camembert ještě nemusí pocházet z rodiny, kde ho cpou jen pizzou, hranolkama a těstovinama s kečupem. Ostatně sama si pamatuju, že plesnivé sýry jsem nejedla prakticky až do maturity.

    U svých dětí (včetně toho "vyvdaného") trvám na dvou jednoduchých pravidlech - neznámé musej aspoň ochutnat ("Tohle já nejím" u něčeho, co v životě nevzaly do pusy, se nepřipouští) a nesměj použít "fuj", "blé" a podobné expresivní výrazy, natož to vyplivnout zpět do talíře. Ale teda předpokládám, že pro natočení takovéhleho spotu byly instrukce poněkud jiné, protože záběry dětí, které sousto poválej na jazyku, rychle zapijou vodou a řeknou "Tohle mi nechutná, můžu, prosím, dostat radši rohlík s máslem?" by byly celkem nudné.:-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: jestli jsou to amíci, tak ti prý neumí tak do deseti jíst příborem, protože nůž = smrtelné nebezpečí (prý)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYRKYS2: tomu kdyby rozebrali pizzu na základní suroviny (bílé kynuté pečené placky, rajčata, sýr, šunka, jiná zelenina a olivy), tak by to nesnědl.
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    MAR_TINA: U většiny (zejména u toho spratka v modrém) je vidět, že se živí hlavně pizzou a podobným jídlem. Ostatně kdo viděl nějaké díly pořadu J. Olivera o školním stravování v USA (bylo tam i nahlédnuto do rodin), toho to moc nepřekvapilo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam