• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MOODYCAT: Ale tak zase, ze stehen uděláš řízky, u kterých průměrný strávník, zvlášť teda dítě, nepozná, že to je z kusu, co mělo kost. Nebo to maso použiješ na deset jiných způsobů. Kuřecí stehno se nemusí ohryzávat od kosti.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: No ty treba ne, ale nekdo jinej proste ty jiny casti nezere.
    Kor teda deti.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: ale proč bych ten zbytek vyhazoval, když z něj můžu vařit další jídla?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MOODYCAT: No jo, no. To už tak je základem ekonomického hospodaření, že se jídlo nevyhazuje.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: Jo, ale kdyz koupim kure, uriznu prsa a zbytek vyhodim, tak me to nevyjde levneji, nez rovnou koupeny prsa…
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TOOMIX: Je otázka, za kolik ty prsa opravdu kupujou ve velkém, leckdy se dají sehnat v akci hodně levně a je možné, že ty velkovývařovny mají na to svůj zdroj.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: když vezmu, že jedno kuřecí prso váží cca 250g a kilo stojí 180Kč, tak dám za dvě dohromady půlkilová 90Kč. Za to je často už celé kuře co má takováto dvě prsa + dvě stehna + dvě křídla + skelet

    Tady jedno 10 let staré video, kde to Pohlreich vysvětluje

    VIDEO: Pohlreichův návod, jak získat kuřecí prsa za 40 korun - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/domov/jak-naporcovat-kureci-prsa-za-40-kc.A121102_152721_hobby-domov_mce
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: A prsa z koupenyho celyho kurete vyjdou levneji nez kdyz je koupis samotny?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TOOMIX: já s tebou v zásadě souhlasím, ale vzhledem k tomu, jak to chodí v rozpočtových organizacích, situace nebude zdaleka takhle jednoduchá
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: no právě že mají zoufalé rozpočty na jídlo, tak by měli nakupovat zodpovědně jako řádný hospodář
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TOOMIX: nwm, školní jídelny jsou dost specifickej sport, třeba tím, že tam personál má zcela zoufalé platy, zoufalý rozpočet na jídlo, prastaré předpisy o spotřebním koši, kdy nelze mít 4 dny za sebou kuřecí na jídelníčku, ale hezky pestře
    haranti ti třeba maso na kosti neseřezou a polovina se toho vyhodí, atd.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN: Maso musím mít den předem, pokud z něj chci od rána vařit. Navíc z kuřete získám minimálně 4 porce hlavního jídla (2 prsa, 2 stehna) + skelet a křídla na vývar. Celkem za poloviční/třetinovou cenu těch prsou. Rozporcovat kuře na těchto 5 dílů zabere tak minutu. To by mohli už taky kupovat vařený vakuovaný brambory, který jsou kolem 30Kč/kg, tedy minimálně trojnásobek neopracovaných

    Brambory vařené vakuované | Fritpom
    http://www.fritpom.net/produkty/brambory-varene-vakuovane

    Kdysi jsme o tom vedli s kolegy debatu tady [TOOMIX @ Ano šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales]
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TOOMIX: čas? Ráno ti přivezou maso do 11, spíš 10:45 musíš mít uvařeno, nemáš čas nejdřív vykostit 400 kuřat
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX: když to tak čtu, proč školní jídelna kupuje kuřecí prsa a nekoupí celá kuřata?

    „Bojujeme. Když kilo másla stálo v prosinci 112 korun a nyní 245 korun, tak už je to znát. Kuřecí prsa jsme kupovali od stovky do 130 korun a nyní je cena už na 200 korunách. Naštěstí jsme velká školní jídelna, a pokud je více strávníků, tak je to výhodnější.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Ze škol zmizí losos či hovězí, jídelny musí zdražit a vypustit řadu pokrmů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/jidlo-obed-skola-jidelna-zdrazeni-cena-vysocina.A220629_671610_jihlava-zpravy_mv
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Děti nedojídají obědy. V jídelnách se vyhodí až 48 tisíc tun jídla ročně - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/skolni-jidelny-plytvani-jidlem-skutecne-zdrava-skola.A211110_120236_ekonomika_rie


    „Jednoduše se může stát, že dítě prostě na jídlo nemá v danou dobu chuť,“ říká. Málokdy se však podle něj stává, že dítě pokrm vyloženě nechutná. „Děje se to zhruba u deseti až dvaceti procent případů,“ odhaduje Václavík.

    „V jídelnách pracují ženy, jejichž plat je 15 tisíc hrubého. A někdy zkrátka nemají čas a chuť starat se o chování strávníků. Plní si svou úlohu v tom, že z určitých surovin mají připravit a vydat pokrm,“ uzavírá Václavík.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Zdražily školní obědy, přibylo žádostí o bezplatné. Na řadě jsou nemocnice - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jidlo-potraviny-skolni-jidelna-nemocnice-zdrazovani.A211021_145459_domaci_imat
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOODYCAT: Tak ono z názvu nepoznáš, jestli to je dobrý nebo jestli to je mrazákovej blaf ohřátej v mikrovlnce. Ta kaše z prášku a UHO určitě taky měly vzletnější název. Mě by pizza každý čtvrtek nenadchla, ale americký děti většinou stejně na moc širší nabídku z domova zvyklé nebudou.
    Moje děti měly a mají celkem kliku. Jejich školní jídelny vařej dobře. Tj. ty, kde to je jídelna spadající pod školu. Průšvih byla akorát jedna provozovaná Eurestem. Ale ani u ní teda z jídelníčku kvalita poznat není.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: Ja bych na takovou skolu sla hned :D.
    Nevim, o kolik je toto lepsi nez nase kase v prasku, uho a polivka z vyvarenyho hadru na podlahu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DEEFHA: taky jsem si říkal :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam