Takový postřeh z posledních let - já jsem (byl) ekzematik od narození, 30 let jsem žil v Praze a kůže mi po sprše (vanu jsem uplně zrušil) uplně zrudla, často mě ruce začaly hned svědit a nepomohlo nic jiného než kortikoid a svědění odeznělo. Poslední 4 roky jsem žil na vesnici na Slovensku, kde jsem používal rovněž městskou vodu, příznaky zpočátku byly stejné, ale postupem času se mírnily až uplně odezněly (to ale mohlo být i čistějším vzduchem, domácí stravou - v Praze jsem byl singl a na SK mi vyvářela žena a i menším stresem, nepočítám-li občasné výměny názorů s tchýní, se kterou se teď už zase milujeme).
Co je ale velmi pozoruhodné, posledních 6 měsíců žiji ve Francii/Luxembourgu rovněž na vesnici, příznaky nejsou vůbec žádné, ale vždy když jedu na služebku do Prahy/Budapešti, mám po použití tamnější městské vody uplně stejnou dráždivou reakci jako kdysi - zarudnutí, svědění.
Každopádně jeden zázrak ohledně promazávacích mastí, o který bych se rád podělil - po té, co jsem za celý život vyzkoušel snad všechny hand creams (indulona, nivea - největší shit, těžko se vstřebává a ruce mi více dráždí než uklidnuje, měsíčkové masti, konopné masti, Neutrogena, Dove...) jsem před 3 lety objevil v DMku německou značku Sebamed, která je totálně dokonalá - výborně se vstřebává, ruce uklidňuje, dlouho hydratuje (v zimě nejsou už ani tak náchylné k popraskání) a hlavně vůbec nesvědí. Obsahuje 5% složku Urea, fakt vyzkoušejte - já ted používá už kompletní řadu i s tělovým mlékem, sprchovým gelem a krémem na ruce.