• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOUZICKAWing/Ving/yong - chun/tsun/tjun - - cvicim/cvicil/budu cvicit
    Zkušenosti s různými organizacemi, mistry a instruktory tohoto rozvětveného bojového umění.
    Odkazy na články a zajímavá videa. Samozřejmě k tématu.
    rozbalit záhlaví
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    OGMIOS: nerozumím.Přestože nejsem jinak přítelem negativního vymezení pojmů,tady je to z mé strany na místě.Poznám,co wingchun není.

    Absolutně nesouhlasím s tím,že se vyvíjí a obohacuje v přímé úměře k počtu cvičenců.Spíše naopak,tak jak jdou požadavky na cvičence dolů ruku v ruce s marketingem a jeho pitomoučkou propagandou,že je to "pro všechny".Jen transferem z Fatsanu do HK kdysi přišel o půlku curicula.O transferech na západ darmo mluvit...
    Většina úpolových disciplín prokázala v historii svou účinnost a co do metodiky a principů funguje dodnes.O nějakém ustrnutí či zapomenutí nemůže být řeč.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ROZA1: ty vado co jinak rict na to co je pravy wing chun? :D ten styl se vyviji. cim vic lidi ho cvici tim vic se obohacuje. pokud by zustalo ustrnule v dobach davnych tak zustane zapomenuto. o tom ktery je to pravy se muzou lidi jen hadat.
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    LOUZICKA: klíč? :-)
    Dejme tomu,že pár ukazatelů pro posouzení mám.Je to dost vidět i na posledních dvou stranách.Snažím se teda posuzovat individuální porozumění studentů,ale většinou se z toho dá dovodit i celkový přístup jejich školy.
    Z toho,co tu bylo zmíněno : záměna nástrojů tréninku s jeho cílem,paušální odmítání "síly" bez upřesnění jaké a kdy,nerozlišování principů získávání dovedností od principů uplatnění natrénovaných dovedností,záměna cviků s aplikacemi,opakování hloupostí typu "mentalita číňanů","vyjímečnosti winchunu" atd. atd.

    Pokud pak napíšu něco o požadavku jednoty konstrukce (6 harmonií),generaci a vedení síly skrz rotaci z kua,dlouhé a krátké síle v chumkiu a biujee atd.,odpovědí je ticho nebo klasické :"nějákej chytrej,ne...a ještě arogantní k tomu,že tu mluvíš o věcech,co sme nigdá neslyšeli.....což ale nejni vůbec naše chyba" a podobně..... nebo se pár "sluníčkových lidiček" rozpláče vinou mého sarkasmu

    Třeba před mnoha lety pár blbounků bez informací se snažilo tak dlouho aplikovat obouruční daanchi na reálný boj (bez pochopení,že je to cvik pro získání dovedností a zkušeností a k aplikaci jsou pouze následné zkušenosti a dovednosti,ne cvik samotný),až po sérii neuspěchů dospěli k Latsao,které slaví úspěchy dodnes :-)))Podařilo se jim vlastně vytvořit jakýsi "antiwingchun",kde ty největší frajeři a bijci improvizací řezali zbytek,který se v rámci dogma snažil "bojovat cvikem"......A komu se to zdálo divný,na toho skočil Mustafa Ibrahím a rychle mu to vysvětlil :-)
    Vždyť dodnes vidíš,jak si ve "volném boji" proti sobě kluci stoupnou ve frontálním SiuNim Tao postoji a vystrčí tykadla...už jsme to tu probírali

    Atd.....
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    ROZA1: No a konkrétně?
    Právě že vůbec nic, jen mě to zajímá. Působí hodně, že víš o čem mluvíš a tak mě zajímá klíč podle kterého rozřazuješ různé školy a přístupy.
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    LOUZICKA: ok
    ten wingchun,který ze sebe nedělá něco extra a dodržuje všechny metody a principy platné obecně v čínských BU.
    Nezávisle na názvech a jménech,protože zprznit se dá vše.

    Došel jsem k tomu 16 ti letým studiem,během kterýho jsem na to utratil spoustu času a peněz,abych měl relevantní informace.Použitým prostředkem pak byl kritický rozum a konfrontace.

    Co tě na tom popuzuje?
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    ROZA1: Ne nepoužil, a já ti to necpu. Použil jsem ho já abych mohl položit zjednodušeně otázku. Jen chci slyšet, který to dle názoru nicku:ROZA1 je, vzhledem k tomu, že rozhazuješ pohrdání ruznými organizacemi, případně i národnosti na všechny strany, tak kde je to správný a dle čeho jsi došel k názoru, že to je to správný
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    DARJEEL: co vím,tak maximum které metodika wingchun řeší je takedown jak aktivně tak pasivně,s důrazem na schopnost v obou případech jít dolu ve výhodnější pozici a podpořit to nějakou technikou násobenou tím pádem.Pokud je to jen trochu možné,získat tím okamžik na rychlý návrat do standupu - žádné válení a tahání se za tanga.
    Na individuální úrovni,pokud to má někdo od někud vychozený a chce se mazlit,proč ne.Ale součástí metodiky už to není IMHO.
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM:
    No tak třeba "ha ha,viď" je opravdu ode mě hnusný a útočný,to uznávám.....to už by fakt někoho mohlo rozbrečet,kor když mu to napíšu jako odpověď na nejapný žertík mimo téma......jsem zkrátka svině necitlivá.

    Já si třeba myslím,že je potřeba mít na tréninku někoho,kdo umí dobře klinčovat.Už jen proto,aby se ostatní měli možnost naučit se tomu správně bránit.Ideální je,když to umí všichni,aby mohl cvičit každý s každým.Je na tom něco logicky špatně?A to samozřejmě neříkám,že thajská verze je jediná použitelná.

    Ok,o loktech špatně pochopeno.

    LT a spol. tu přece pohrdá kdekdo už 15 let,to není relevantní téma :-)

    Jak píšu rychle,spousta smyslů se vytratí,nechme svoje svěrače napokoji :-)Mělo to být vtipné,no tak nic.....snad příště.(I když,kdybych začal dělat vtipy jako OGMIOS,včas mě zaraž prosím)

    Evidentně si nerozimíme v termínu "metoda" - patří tam přece způsob,jak získat sílu,rychlost,stabilitu atd a to mi neřikej,že to jsou věci,které v reálu nepoužiješ.Spíš naopak,ne?
    Podle mne se moc fixuješ na pohyby a chceš aplikovat je,místo dovedností získaných jejich procvičováním.
    Ale třeba si zas jenom nerozumíme....
    TOM
    TOM --- ---
    DARJEEL: to už jsme právě ve sféře "co když" tak daleko, že tam moc wt principy fungovat nemusí
    pokud máš volné ruce, tak dělej, co ses naučil
    když už na tobě ale někdo leží... tak se ti nějaká síla určitě hodí. a na to není wt moc dělaný..

    kdyby mě to zajímalo, a třeba i bavilo, tak chodím na jiu jitsu, combat sambo... atd.

    mívali jsme třeba program proti pistoli. x zabitých hodin :)) to už je ale trochu "wtf cokdyž" .)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TOM: no a co když Tě shodí na zem a bude chtít poválet nějakej valetudista? To se hodí, umět aspoň pár základních zemařin, ne? (vím, že ve WCH se to asi neučí, ale tak obecně...)
    TOM
    TOM --- ---
    ROZA1: reakce na žhavé železo

    předejít nouzi vždycky nejde bez ohledu na míru zkušeností

    ale vždyť jsem to napsal, ne? prvky, ne sestava. téměř všechny "cheng"y, záklon..

    používání metod je spekulativní - nedokážu si představit, že bych někdy v životě "použil" něco víc než z prvního nebo druhého žákovského stupně. v tom takzvaném "reálu"

    not sure if trolling... ale vždyť ty evidentně nejsi schopen zůstat v kontextu ani se svými příspěvky - se svěrači jsi přece začal ty

    tak i vzhledem k tvým historickým příspěvkům v tomhle klubu jsem získal dojem, že pohrdáš Leung Tingem a Kersprechtem (Emin byl původně pod ním) - proto jsem usoudil, žes chvíli v ewto/ebmas byl a pak se učil od někoho jiného

    vpodsouvání jsi zřejmě mistr, já nepsal o loktech obecně, ale o 5. žákovském stupni konkrétní organizace

    ok, klinč... když se mi ho někdo snaží dát, neměl by se dostat přes můj most. když už mi ho někdo dá, měl bych jít ven. úderem nebo fak saem, to je celkem jedno, zkrátka něčím co už umím. nepotřebuju se učit (opět: nějaký konkrétní) program kdy se vzájemně chytáme za zátylek

    na nyxu? já myslel, že v jakékoli diskuzi na netu budeš identifikován jako trol pokud přejdeš do osobní a útočné roviny (haha, viď apod.)
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    LOUZICKA: já jsem nikde termín "pravý wingchun" nepoužil,nepodsouvej :-)
    Chtěl jsem tím Toma upozornit na fakt,že je velký rozdíl mezi subjektivním zážitkem na tréninku nějaké organizace a metodikou objektivně.....

    Jako by tu lidi byli neustále vystíhovaný z toho,kdo kdy začne protlačovat nějakou konkrétní školu,styl,rodinu.....což je mě osobně celkem u prdele.Reaguji převážně na faktické chyby a záměnu subjektivní/objektivní hledisko.


    OGMIOS: opět ha ha
    teď už sis ale hrábnul na dno,viď? :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LOUZICKA: to je winchun co na tebe prijde z prava ;)
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    ROZA1: jen otázka navazující na výrok o loktech: co je teda ten pravý wingchun?
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM: sice si nejsem jist,jax to s tou žhavostí myslel ale......

    prosil jsem o konkrétní část sestavy,cvik,který je podle tebe ta nouzovka

    taky to zkusím jinak:předejít tebou zmiňované "nouzi" se dá na základě kombinace dovedností a zkušeností.Zkušenosti (feeling,timing a distanc)se získávají na různých úrovních konfrontace s pomůckou nebo partnerem a praxí.Dovednosti (stabilita,mobilita,paleta sil) se získávají procvičováním kvant cviků,které jsou pro snadnější předání kumulovány do sestav.Představa sestavy jako bojového manuálu,aplikací pro konkrétní situaci, jde proti metodice wingchunu a kung fu obecně.Je jiná taková sestava ve wingchunu (pominu,že jich znáš půlku),nebo v jakémkoliv jiném ČBU?Nepiš,že je ti jedno jak to dělají jinde,tím akorát ukážeš,jak malou máš kvalifikaci se k tomu vyjadřovat.Někdy se vyplatí znát širší souvislosti.

    Kdyby byla metoda používána tak,jak píšu,nemusely by se tebou popsané situace hodnotit jako nouze (mimo tu páku,nejspíš....to nejsi v nouzi ale v prdeli :-)))))

    Ad svaly - no já psal o příčně prohovaných,jestli ty máš svěrač z hladkého,tak potěškoště :-§

    Na větvi z wingchunu nejsem,slezl jsem a chodím normálně po dvou.Nejsem organizován nikde,jestli se ptáš na tohle.

    Ad lokty - nojo,ale v tom odstavci mi popisuješ svoji nespokojenost s cvičením loktů v nějaké organizaci - což evidentně nemá lautr nic společnýho s cvičením loktů ve wingchunu......
    Ad klinč a)kdykoli,kdekoli b)kdybych měl korunu za každýho,kdo se postaví,nastaví si mě,křikne "můžeš" a triumfálně se potopí se salvou "řetězáků" do rozkroku.......takže doufám,že máš v zásobě i něco jinýho :-)

    Nojo,to je těžký,to co považuješ ty za konvenční pojmy jsou v drtivé většině leta papouškovaný nesmysly,tak se nediv,že má někdo potřebu si je vyjasnit,pokud s tebou chce diskutovat.Obvykle pokud někdo takový nechce jen klouzat po povrchu problému ale rád se i ponoří.Třeba protože má k diskutovanému tématu dlouhodobý osobní vztah - i když chápu,že se to dneska moc nenosí,a tady na Nyxu už vůbec ne....
    TOM
    TOM --- ---
    ROZA1: diskuze s tebou? jasně že jsem celej žhavej :)))

    ok, tak ještě jinak - sekce i forma se z velké části skládají z nouzových prvků. jsem v nouzi, pokud: jsem se dostal na vzdálenost loktů, se musím hodně zaklánět, jsem se dostal do páky, jsem centrální linií rovnoběžně (a souběžně) s protivníkovou...

    síly svalů. příčně pruhovaných, samozřejmě .) automaticky předpokládám, že začátečníkům bylo názorně ukázáno, jak vypadá použití síly, a jak vypadá "tlak" a "uvolnění"

    mně se líbí, že nepoužíváme pojmy "energie z či" a podobně, protože bychom museli začít vysvětlovat co to je, kde se to bere, jak přesně dýchat, a... kdoví kam by to až došlo - začali bychom řešit čakry? .)
    teda.. školu jsme sice změnili před 2-3 týdny, ale doufám, že tohle zůstalo - "nám" je imho jedno jak se k výsledku dostaneš, pokud bude "správně"

    v turecko-německé větvi nejsme. teď už napřímo hongkong. ve které větvi visíš ty?

    tréninkové principy jsou určitě jiné než "reálně-aplikační" .) co se týče cílu a dynamiky úderu

    lokty pro žákovské stupně z lan-saa. respektive ten konkrétní dril, co jsme dělali ve wmaa. nesmyslný po všech stránkách. protože lokty jsou řešené v biu-tze mnohem efektivněji
    klinč? to je jednoduchý, kdybychom se sešli a já ti ukázal co budu dělat, když mě do něj budeš chtít dostat .)

    chápu že chceš vysvětlit spoustu věcí, jenom mi připomínáš pár lidí.. kteří potřebují vždycky rozebírat konvenční pojmy a nepřestanou dokud člověk nezačne mluvit jejich slovníkem anebo se nevyjadřují natolik do detailu přesně, že věc nelze chápat nijak jinak. mám na mysli teda jenom jeden exemplární případ. a extrémní - nepřestane tě přerušovat dokud používáš ve větě zájmena .) možná výjimečně odpustí osobní zájmeno, pokud není příliš daleko od kontextu, ale zájmeno "to" neodpustí ani ve vedlejší větě :) brrrr... zimnice. asi jsem si vypěstoval alergii
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    OGMIOS: já chápu,jak to myslíš,ale není to metodický postup výuky,maximálně je to konfrontační taktika.
    Jinak by jaxi všechna BU pozbývala smyslu a všichni by jezdili trénovat sprint na Jamajku :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ROZA1: ja vim, ale me vzdycky zduraznovali vsichni ucitele ze kdo utece vyhraje a ze by se clovek mel radsi konfliktu vyvarovat. jinak samozrejme sem taky zvedavej jak se to mezi vama kluci ta debata vyvine at se poucim proc to ne a tamto zase jo kdyz uz na konflikt dojde. kazdej na to ma totiz jinej pohled a pak to muze byt prinosny slyset jiny lidi jak to videj.
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    OGMIOS: ach tak,ha ha...
    To nemohu na obecné úrovni rozporovat,ale měl jsem zato,že se bavíme o metodice wingchun........
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ROZA1: Proč jsou klinč a lokty nesmysl? protoze kdo utece vyhraje clovece :D
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM: jsem rád,že se začínáme shodovat.Nicméně budu kout železo,dokud je žhavé :-) a rád bych zopakoval,že ani "některé její sekce" nejsou "nouzovka" ve smyslu aplikace.Obecnou argumentaci z mé strany máme za sebou,takže prosím uveď které "sekce" podle tebe "nouzovka" jsou,ať se můžem argumentací pohnout do konkrétních míst.Pokud máš zájem o diskusi,samozřejmě.

    Velmi mě pobavilo "absolutne zadne pozivani sily" :-)))) Možná bych byl při používání tohohle slovního spojení opatrnější,patří do stejné skupiny jako níže zmíněná "jiná mentalita číňanů" a podobné bludy.
    Nepodezřívám tě primárně,že bys nevěděl co tím myslíš,ale plácnout to takhle do fora,kde se pohybuje i spousta nováčků mi přijde dost nezodpovědné.
    Co si pod tím mají představit?Cvičence,který padne z postoje na zem,protože přestal používat sílu nohou ke stání a pomočí se,protože pro jistotu povolí i sevření svěrače?
    Nebo koncept Li(fyzické síly) nahradíš konceptem Qi(vnitřní energie)?Přestože hongkongská linie jím vyloženě opovrhuje,speciálně její turecko-německá větev v Evropě?Přestože obecná teorie harmonií,platná obecně pro všechna "kung fu",wingchun nevyjímaje (přestože se prezentuje jako něco vyjímečného),mluví o vedení Li skrze Qi,která je zase vedena úmyslem Yi?
    Nebo mluvíš o používání přesně odměřeného množství síly adekvátně situaci?Což by ovšem znamenalo ,že neodděluješ principy konfrontace od principů tréninkových......
    Zkrátka,jen pro mě,zkus mi to vysvětlit prosím,nějak se v tom ztrácím.

    Proč jsou klinč a lokty nesmysl?Nerozumím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam