• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEVERINE: to nám neuroložka řekla taky - že do těch tří se to buď srovná samo, nebo začneme s diagnostickým kolečkem, ale do té doby se ani dysfázie, ani lehčí formy PAS potvrdit nedají.
    Já bych tam sama od sebe asi ani nešla, ale spojila jsem to s vyšetřením dvojčat, když už jsem tam stejně měla všechny tři děti :-)
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TRISSIE: ok, tak mám v okolí pár podobných případů, jen čekali na řešení okolo 3 roku a tou dobou už to většinou měli v pořádku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEVERINE: řešila jsem i s neuroložkou (cca v těch 2 a čtvrt), byl opravdu na spodní hranici až lehoulince pod ní - mluvit - a tím myslím opravdu první slova, "ici" jako světlo (ze svítí) a "ka" jako kočka - začal až někdy kolem 2r4m. To je hodně pozdě i na kluka.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TRISSIE: hodně opožděnej v tomhle byl (co jsem tu tak pochytila) možná vůči holkám, ale zapadá myslím celkem vzorně do klučičího průměru - spousta jich začne mluvit ještě o dost pozděj. pozoruju něco podobnýho, jsouce přítomna dětství 2 kluků a 1 holky - u kluků sem měla pocit, že přestali být miminka cca v roce a třičtvtrtě, u holky v roce .-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LADY_MYSKA: mysleno jakou knizku.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TAPINA: a nebo o co se jedna. "Leporela" Jaro, Leto, Podzim, Zima jsou u nas na prvnim miste uz pomerne dlouho.

    Stejne tak edice "uz vim proc", ale je to spise edice pro kluky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ARILIN: dvojčatům čteme asi tak od Vánoc, tedy cca od 20 měsíců. Jenže v té době už holky mluvily v mírně rozvitých větách.
    U jejich staršího bratra jsme začali až po druhých narozeninách, cca ve dvou a čtvrt letech - ale ten zas měl hodně opožděný nástup řeči i včetně chápání mluveného projevu, tak dřív to nemělo cenu.

    Vyzkoušej, uvidíš. Ale řídila bych se tím, jak komunikuje verbálně - jestli dobře, tak chutě do toho, jestli ne, tak to možná neklapne.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARILIN: Některé děti jsou v tomhle věku čtení přístupné, jiné nejsou. To chce vyzkoušet na vlastním exempláři. Já zkoušela opatrně číst od asi roku a půl, ale ujalo se to až ve dvou a tři čtvrtě.
    ARILIN
    ARILIN --- ---
    Zdravíčko vespolek,
    chci se zeptat zasloužilých rodičů, kolik bylo dětem, když jste jim začali číst? Chtěla bych začít, ale nevím, jestli necelé dva roky nejsou brzo... :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LORAIN: U nás se spíš bojej prostě proto, že jim nějaký místo v příběhu přijde strašidelný. V dětech z Bullerbynu třeba nesmíme číst kapitolu o tom, jak nocovali na seníku. Souvislost s případným spojením s realitou mě nenapadlo hledat. Ale logiku v těch jejich názorech obecně moc nevidím :-)
    SHORMICHA
    SHORMICHA --- ---
    TAPINA: já jela klasický pohádky - Erbena, Němcovou - takový ty klasiky typu o kohoutkovi a slepičce, červená karkulka, zlatovláska...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: tohle: [ TRISSIE @ Dětská kniha ]

    momentálně to u nás vypadá tak, že nejdřív se čte dvojčatům (2r přesně, ale velmi napřed v komunikaci), buď nějaké veršované pohádky (Špalíček, nebo třeba Pohádkové chvilky dětem do postýlky od Černíka, ty jsou super) nebo kratší pohádky typu Pohádek po telefonu; delší na pokračování.

    Pak se syn stěžuje k sobě do pokoje a štafetu přebírá muž, a čte něco buď o zvířátkách nebo o dopravních prostředcích (nejradši o Mašince Tomášovi). Ale většinou je období tak 1-2 měsíců, kdy se čte jedna knížka furt dokolečka, a pak se plynule přesune k další.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TAPINA: Jakuba a Jáchyma, Tarbíky, O Kanafáskovi
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Zkoušela jsem filtrovat, ale nějak moc se nedaří, co jste tak četli plus mínus tříletým?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Moje dítě vyžaduje před spaním ideálně tři knihy - jeden příběh delší, něco kratšího a pak něco encyklopedického. Někdy naštěstí usne dřív :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Přidávám diskuzi do sledovaných, protože potomek KONEČNĚ akceptoval večerní čtení (a zázračně usíná před devátou hodinou) :o)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BALAENA: To je taky důvod proč to čtu :) Ale opravdu jen ty vybrané pohádky. Dokonce i mamka si přiznala, že mi vlastně četla jen některé.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DALEEN: a tobě by se jako malý nelíbilo, kdyby za tebou postavy z knížky přišly a bavily se s tebou?
    pokud to děti baví, tak to neřeš a užívej si aspoň jazyk. Čapkovu češtinu v prasatech Pepinách nenajdeš...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BALAENA: Ale ne mě se právě některé ty pohádky líbí. O Pyšné noční košilce, jak dělali dort, myli podlahu.... ale pak jsou tam fakt pitomé o tom jak pak Čapek neví co psát a přijdou pejsek s kočičkou a řeknou mu že má psát o pejscích a kočičkách..... :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DALEEN: prostě nejsi cílovka. Pejsek a kočička byli napsaní pro čtyřleté lidi, ne pro osoby o čtyřleté lidi pečující.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam