• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DALEEN: a tobě by se jako malý nelíbilo, kdyby za tebou postavy z knížky přišly a bavily se s tebou?
    pokud to děti baví, tak to neřeš a užívej si aspoň jazyk. Čapkovu češtinu v prasatech Pepinách nenajdeš...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    BALAENA: Ale ne mě se právě některé ty pohádky líbí. O Pyšné noční košilce, jak dělali dort, myli podlahu.... ale pak jsou tam fakt pitomé o tom jak pak Čapek neví co psát a přijdou pejsek s kočičkou a řeknou mu že má psát o pejscích a kočičkách..... :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DALEEN: prostě nejsi cílovka. Pejsek a kočička byli napsaní pro čtyřleté lidi, ne pro osoby o čtyřleté lidi pečující.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    DALEEN: co máš proti praporkům a oslavám 28. října? :)))
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Mě spíš u těch starších knížek děsí, že jak jsem je měla ráda v dětství, tak teď když je čtu, tak mi přijdou vyloženě pitomé. Viz třeba Pejsek a kočička, tam jsou použitelné tak čtyři pohádky, zbytek je děs.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    U nás knížky po mně jako Dášenka, Pejsek a kočička, Křemílek a Vochomůrka a hlavně Jakub a Jáchym, Rok s ježky a Veverka Zuzka frčí velmi.
    Vlastně díky tomu, že jich máme tolik, možná i trošku zaostáváme s četbou novinek, protože mám potřebu jich tak moc pořizovat :-(

    Setkáváte se s tím, že děti některé knížky nechtějí číst, protože se jich bojí, že by mohlo jít o realitu? Syn (5) nemá moc rád Modrého poťoucha, protože má strach, že by poťouši mohli existovat. Přitom u jiných knížek úplně jasně chápe, že jde o pohádku a že není důvod se znepokojovat a draci, čerti, duchové prostě neexistují.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TANAIS: a ještě ho baví Medvídek Pú, to mě baví číst.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ANNAWA: Kocour Modroočko je super, to bavilo dcerku taky :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TANAIS: já čtvrtka nečtu, taky ho sama nerada a Rumcajs jako loupežník je mi vyloženě proti srsti ;-) Ze starších B miluje Kocoura Modroočka, pak Děti z Bullerbynu, včelí medvídky a Boba a Bobka.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Dcerka zvládla dost knížek od Lindnerový, ale Rumcajs a Dášenka neuspěly ani náhodou. Jo, ale pohádky po telefonu se jí taky moc líbily :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TANAIS: Syn má rád Rumcajse od malička, nejdřív poslouchal audioverzi, pak jsme si prohlíželi prastarou knížku, ve které jsou fotografie loutek a 2-3 řádky textu a pak jsme přešli na normální knížku. Zrovna tak Dášeňka se mu moc líbila. Amálku neznám. Nebaví ho klasické "lidové" pohádky, zkoušeli jsme několik knížek a nějak ho to nezaujalo...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAIRRA: pardon za ten češtin, vkládat na telefonu věty mezi sebe není moudré..
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    u nás ze starých (předrevolučních, některé tak staré nejsou knížek jsou zbožňované (od těch pro nejmenší až po školačku): Pískací kornoutek, Cvrček a mravenci, Knížky pro Lucinku, Lucie a zázraky, Zahrada, Maxipes Fík :), Dášeňka, Pohádky od Macourka, Mahulena krásná panna, Pejsek a kočička.
    z těch co máme, ale nestkaly se s nadšením: Čtvrtek (asi dost díky mně, blbě se mi čte, je plnej regionálních výrazů co sama neznám a občas moc ideologickej) kromě Amálky, tu milujou jako poslech, různé kdysi populární sbírky slovanských a německých pohádek

    ale jak jsem projela tu knihovnu, jak koukám že i z těch knížek po mě tam je těch českých klasik málo, zato se to hemží francouzskými a severskými autory.. třeba kdyby naši tu klasiku jeli víc, měla bych k tomu lepší vztah a děti pak taky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TANAIS: "knížky po mně" bodují stále - začínali jsme s čtením před spaním (odpoledním i večerním) někdy kolem dvou a čtvrt u Pavla (cale ten měl opožděný nástup řeči jak s mluvením, tak s chápáním) a asi v roce a půl u dvojčat - Špalíček, Kamkámek, Pohádky po telefonu, Dášeňka, Příběhy včelích medvídků - přiznávám, některé z nich jsem začala nenávidět, jak jely každý den (nejhorší byla pohádka o paláci ze samé zmrzliny z Pohádek po telefonu - asi dva měsíce jsem ji musela číst každý den aspoň šestkrát! Dodneška si ji pamatuju zpaměti :-)

    Spíš naopak nejedou ty "moderní" pohádky.

    Ale naše děti jsou ještě hodně malé, tak uvidíme.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TANAIS: Třeba ta Dášenka je u nás v pernamenci, jak ve čtené i televizní formě, to samé Devatero pohádek či Povídání o pejskovi a kočičce. Čtvrtek nebavil už mě.
    SHORMICHA
    SHORMICHA --- ---
    Rumcajs a Amálka fungují pořád, u Rumcajse je to model fungující rodiny... bavíme se ale o předškolních a mladších školních dětech
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TANAIS: Tonda starší knihy i filmy má rád. Podle mě to bere děti pořád stejně, akorát jim to rodiče nepouštějí, takže ve školce pak děti znají zas ty nové a oni to pak chtějí taky.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Jak vaše děti reagují na starší knihy? Rumcajs, Amálka, Dášenka a tak dál? Já mám tu zkušenost, že jsou to už "jiné" příběhy a že to děti moc dneska nebere.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    GORMIE: no to už kupovat nebudu :-)
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    Nedávno jsem taky narazil na pokračování broučků: Noví broučci, napsal Jan Maršíček.
    Ukázka:
    http://i58.tinypic.com/344zjo4.jpg
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: Je to horor, akorát mně to četli jinak a tím mě zmátli.
    GORMIE: Tondova oblíbená pasáž a jak maminka spadla ze stoličky....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam