• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: jo a Myši patří do nebe známe jako audio od Loutek v nemocnici. Je to pěkný, ale od skutečný smrti trochu odstřižený, což může být výhoda i nevýhoda. (Jakože to vyznívá, že smrt není definitivní)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PISISKVOR: to je těžký, můj 4,5 je spíš mírumilovnější a má rád Kocoura Modroočka, Pejska a kočičku, Dobrodružství pana Kolečka (výborná knížka mimochodem, ale nevím, jestli "pro každého"), knížky s příběhy Tlapkové patroly a Disney Cars.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: my opakovaně čteme Kamzíkův velký skok, to mají dcery rády, četli jsme Je smrt jako duha? Tam holčičce umře babička, to by bylo asi odpovídající situaci. Ještě ted máme zrovna pujčeno Návštěva malé smrti, ale ještě jsme nečetli.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    prosim, nemate tip na knihu pro 4.5leteho chlapce? nic o nem nevim, krom toho, ze ma rad lego, svetelny mece a vyhodili ho z lesni skolky, pac mluvil sproste (hell, snad ho v tom nikdo nepozna:D). je to dite kamaradky, rada bych udelala alespon nejaky uzsi vyber nez se ji budu ptat.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: za me nejlepší kniha na toto téma jsou Babočky (četla jsem je se synem několikrát)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: Divam se, ze ted nove vysla jeste tahle knizka
    Máváme ti, dědo
    https://ikarmel.cz/produkt/mavame-ti-dedo
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pre starsie deti toto

    Medzi nebom a morom – malý pampúch
    https://www.pampuch.sk/medzi-nebom-a-morom/
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: pekny seznam literatury na tohle tema jsem videla zde
    pesleří...: Co číst… o smrti pro děti
    https://pesleri.blogspot.com/2017/10/co-cist-o-smrti-pro-deti.html
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: Nevím, jestli to není pro trošičku starší, ale ...
    Prázdniny v nebi - VHRSTI | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/142539/prazdniny-v-nebi/
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    Nemáte někdo tip na knihu, nad kterou by se s 2,5 letým synem dalo povídat o smrti? Nedávno mu zemřel pradědeček a dost se to v rodině pořád řeší. Zajímá ho to, snažím se vysvětlovat - je mi jasný, že to ve svym věku nemůže úplně pochopit, ale přišlo by mi dobrý tohle téma nakousnout i v jiných souvislostech a knížky má rád.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nejake tipy z martinusu, neviem ci su dostupne aj v cestine, myslim ze vyse 90% z nich mame doma

    Knihy roka 2019 | Martinus
    https://www.martinus.sk/collections/knihy-roka-2019
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    JANISKA: to si pamatuju, že nám učitelka na češtinu o literatuře taky četla a bylo to skvělé a nevím, jak u spolužáků, ale u mně to opravdu vzbuzovalo touhu si tu knížku přečíst ještě jednou sama.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    LADY_MYSKA: Publicisté a někteří další "book people" mívají knížky, které se nakladatelé snaží protlačit do médií, k dispozici zpravidla dřív, než jdou do distribuce. Ale popravdě třeba funkce "slibného jména", "etablovaného nakladatelství", případně "dalšího dílu oblíbené série" bezpochyby hrají při výběru roli. Hype je hype. Osobně v tom výběru vidím větší problém třeba v podreprezentovanosti kategorie pro nejmenší čtenáře. Nicméně pořád je to jeden z mála katalogů, který vůbec aspiruje na to podat přehled o tom, co je k dispozici.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MARKYSHA: Kamarádka během minulého školního žila v Británii, spolupracovala tam s několika základními školami a prý tam učitelky běžně předčítají až do konce prvního stupně a totéž doporučují rodičům. Neznamená to, že děti samy číst nemají, ale klade se důraz na to, aby děti měly možnost užít si čtení i na pozici posluchačů. Byla docela překvapená, když se přestěhovali do Čech, a zjistila, že tady třeba jejich škola pracuje s takovým tím tradičním "kolečkem", kdy se střídají jen žáci při hlasitém čtení. A mají hodně málo času jak na tiché čtení, tak na poslech.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    JANISKA: jen premyslim, jak muze byt kniha roku knizka, co vysla pred par tydny. Jako by bylo silnejsi jmeno, nez knizka
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    JANISKA: a když píšeš v Čechách, jinde je to do kolika let?
    BARBORABRAMBORA
    BARBORABRAMBORA --- ---
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: V tomhle věku měly dcery rády z "úvahovek" např. Astrid Desbordes (Co mi řekl táta, Mám tě ráda...), z poezie Tetovanou tetu Daniely Fischerový nebo Šmalcovu Abecedu, z bilderbuchů sérii o holubovi (Don't let the pigeon drive the bus! - není to česky, ale požadavky na angličtinu jsou dost minimální :)), z nonfiction Hravouku, z prózy už docela frčela Trnkova Zahrada nebo Děti z Bullerbynu... Zkus kdyžtak upřesnit aspoň žánr :)

    GHOSTDOG: Vydržte, v Čechách je dost specifická tradice to předčítání relativně brzy utínat, ale v deseti letech podle mě fakt ještě mohou být ty sociální bonusy i bonusy pro zvyšování gramotnosti dítěte, velké (dítě se nepotřebuje učit jen mechaniku čtení, ale stejně důležitý je osvojit si různý literární konvence, získat vztah ke knížkám jako něčemu, co ti přináší rozkoš... a to jde občas líp tehdy, když můžeš dát tu mechaniku na okamžik stranou)
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    GHOSTDOG: Jenže on, podle mě, tohle právě uměl přesně trefit - že v knihách razí svoje zásady, aniž by z toho děti měly pocit, že je nějak prvoplánově vychovává. V tom je jeho kouzlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam