PISISKVOR: Nádherný realistický příběhy píše Iva Procházková a má knížky pro děti víceméně od narození do raný dospělosti. S pětiletou bych zkusila třeba Pět minut před večeří, jde to stihnout přečíst před spaním a je to hrozně poutavě a originálně napsaný příběh o holčičce, která poslouchá tatínka vyprávět o tom, co se dělo předtím, než se narodila, a co bezprostředně poté. Nebo mám ráda knížku o dětskym domově Středa nám chutná.
(Mj.) realismus pro relativně malý děti jede ze současných autorek i Ivona Březinová, kterou ale třeba osobně moc nemusím, ale třeba Lentilka pro dědu Edu je docela zajímavá (je o chlapečkovi žijícím s dědou, kterému se rychle rozvíjí Alzheimer).
Jako "české Děti z Bullerbynu" teď hodně lidí doporučuje Děti z naší vily od Alice Rossi, ale byť tam je na Lindgrenovou aluzí dost, je to spíš ještě pro mladší děti a chybí tam takové ty typické dětské peer konflikty, v jejich zobrazování je AL skvělá.
Jako dobrý tip mi připadá ten Kästner od Trissie, třeba i Emil a detektivové by mohli fungovat?
Zmiňovaný Dahl i Bratři Lví srdce jsou podle mě taky prima, ale požadavek realismu určitě nesplňují.