• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    Komisař Bambus a fantóm banky - Vladimír Přibský | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/komisar-bambus-a-fantom-banky-53280
    Je pěkná kniha - bohužel už je asi jen k sehnání v domácích knihovnách nebo v antikvariatech

    Tak v 1-2 třídě jsme predcitali a teď - 5 třída - probíhá druhé kolo, tentokrat už bez predcitani :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---

    JANISKA: Máme Novou školu, moje vlastní děti to nijak neodvádí od jejich vlastní četby, ale nejstarší párkrát přišla, že četli to a to, jestli bychom si to nemohli koupit/půjčit. V práci ji mám taky a spíš děti řeknou, že tuhle knížku četli, mají doma, takže ji třeba přinesou a pak si z ní čteme pokračování nebo jinou příhodu. Což mi přijde jako znak toho, že vybírali z knížek, které děti v současnosti opravdu čtou.
    Otázky k textu někdy využiju, někdy vymyslím svoje. Jsou většinou sestavené tak, aby jednak prověřily, jestli děti čtou s porozuměním, jednak aby se trochu zamyslely a propojily si čtené třeba s vlastními zážitky.
    Řekla bych, že málokteré dítě udrží myšlenku na přečtené, než dojde ze školy domů, takže je běžné, že si o knížky neřekne. Možná kdyby se člověk zeptal hned po přečtení... Nebo doma cíleně.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    JANISKA: děti 5. a 3. třída, čítanka Fraus (teda ani nevím, jestli páťák tu čítanku vůbec má, nikdy jsem ji neviděla). Nikdy se mnou na téma čítanka sami od sebe nemluvili, neprojevili zájem si něco půjčit/koupit, ani si o něčem promluvit. Na to, jestli je to aspoň trochu baví, se zeptám... Mě to v dětství nebavilo...
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    LORAIN: Dík, co za čítanku (z kterého nakladatelství) mají? Ony se složením některé dost liší.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MAR_TINA: Nahoď... :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JANISKA: mám nejstarší druhačku, ale jako dítě jsem čítanky milovala a vždycky bych si bývala díky ukázce nejradši přečetla celou knížku (ale byla jsem líná jít do knihovny, čili nic :D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JANISKA: už přes třicet let mě trápí v paměti jeden úryvek z čítanky, ke kterému mi vypadl zdroj (nebo nám to vůbec neřekli...). Moc bych chtěla vědět, co to bylo za knihu. A přečíst si ji.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    JANISKA: Ani jeden z mých tří vzorků s čítankami rád nepracuje. Obecně nemají rádi otázky k povinně přečteným textům. Navíc řada z těch čítankových jim vůbec nic neříká. A to mluvím i tom, který nyní velkou část volného času tráví čtením a o přečtených knihách s námi nadšeně diskutuje. Čekala bych třeba, že některé z čítankových ukázek je motivují k přečtení celé knihy, ale to se ještě nestalo :-(
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    JANISKA: nevim jak ve skole, ale doma s otazky nepracujeme, jen jednou jsem se syna doptavala.
    Jinak je to opravdu precte a zavre.
    Syn neni moc velky ctenar a ke knizkam si cestu jeste hleda, kazdopadne ma si doma z ceho vybirat a knizek tu je tolik, ze o ne zakopava. Hodne si prohlizi a cte Amulet, Yakariho, jak vycvicit draka. No a pak hodne jede na audio knizkach, to hlavne Foglara, Verna, Jak vycvicit draka, Prasinu - byt knizky od tehle autoru ci knizky doma jsou, necte je a jen posloucha.
    Vlastne ani ve skole nemaji zadnou ctenarskou dilnu ci denik, kam by si prectene knizky psaly.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    LADY_MYSKA: Díky, mě by vlastně zajímalo právě tohle, jestli ta čítanka slouží fakt jen na (technický) nácvik čtení, kdy si dítě vezme úryvek, přečte ho a vypustí z hlavy, nebo jestli se vaše dítě pak cítí motivováno pracovat dál třeba s otázkami a úkoly k textům (pokud tam jsou) a jestli se vám ty vybrané úryvky a otázky jeví smysluplné. A jestli třeba sledujete snahu dítěte dostat se ke zdrojům, z nichž úryvky pocházejí, tzn. přečíst si pak třeba knížku celou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    JANISKA: syn ve skole maji citanky z nns.cz jako jo, cte z ni, ale nijak ji asi nehodnotim. Proste precte tu stranku-dve-tri a zase odklada.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Je to možná trochu OT, ale chtěla jsem se těch z vás, co mají děti ve škole, kde se používají čítanky, zeptat, jakou (ze kterého nakladatelství) vaše děti mají a jestli jste s ní spokojení. Zarazilo mě teď nedávno, že jedna, která mi připadá subjektivně docela dobrá (nebudu zatím prozrazovat, která to je), ze strany rodičů v mém okolí není přijímána vůbec dobře. Díky za případné postřehy, klidně do pošty, jestli se vám to bude zdát moc mimo.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ja dnes zjistila, ze Dlouha puncocha oslavila treti narozeniny, tak jak nejlepe oslavit, nez nejakou objednavkou
    Knihkupectví Dlouhá punčocha
    https://www.dlouhapuncocha.cz/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    četl jste někdo už
    https://www.databazeknih.cz/knihy/rostaci-z-praveku-trhlina-v-case-446480 ?

    téma se mi líbí, dětem by mohlo taky, ale recenze nejsou nic moc...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    EUCHENIE: ja jsem o statecnem Cibulkovi jako dite milovala ale ona je to desna komunisticka propaganda vlastne :)))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PISISKVOR: od Lindgrenové mi přijde realistická, bez genderových válek (iirc) a hrozně milá a vtipná Lotta z Rošťácké uličky, tomu bych dala šanci. Ještě zavzpomínám, co se tak četlo u nás.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    RYBKA: TRISSIE: GORMIE: LORAIN: MAGGIE: JANISKA: MAR_TINA: ANNNA: bozi, moc dekuju za tipy i postrehy!:)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PISISKVOR: Uprostřed hlubokých lesů a mezi indiány (Laura Ingalls) - ze života rodiny osadníků v Americe
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A najednou se mi úplně vybavila kniha Pět báječných strýčků od Nepila. Ta by byla tak pro pětiletou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PISISKVOR: já Foglara upřímně nesnáším od dětství. Jestli je někde vylíčen dopodrobna báječný svět kluků, ve kterém holky nemají místo, tak tam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam