• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    ANNNA: Ja to zrovna neodhadla s HP. Nevarovalo me dostatecne, ze uz to od cca 3/4 knizky (prvni dil) nechtel syn cist pred spanim ale odpoledne. Dneska si se slavou po docteni pustil prvni dil (se mnou) a ted tri hodiny zpracovaval strach z Voldemorta a nejsem si jista, ze nebude mit jeste zly sny. Bude mu sedm. Miluje pribehy, hodne ho bavil Kuba a Osvald, ted velmi ten HP, ale nevim, cim dal pokracovat. Deti z Bullerbynu se mu libi, ale uz to neni “to ono”. Pritom vekove jsou mu blizsi. Navic je zatim nastavenej na dobro. U jakejchkoliv nepravosti se rozciluje a resi to, tak radeji pockam i s Bylo nas pet.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    QUANTI: Joo, Princ dvojí krve, ten nám dal zabrat... po oné pasáži dvě hodiny usedavě plakala a zlobila se na pachatele. Sedmička pak kupodivu byla už v pohodě.

    Věková kategorie 6-7 ji právě zoufale nebaví, a "větší" knížky zase samostatně neučte, takže pak hodiny blokuje nějakého dospělého, aby četl s ní. Teď se chytila na zjednodušených Malých ženách (díky, Trissie, za doporučení edice ;) ).

    Poslední zprávy z chalupy o Anně Frankové - prý čte a čte (huráá!), a prý je to smutné. Asi teď holt půjdem cestou zjednodušených "velkých" knih - ať už zkrácený objem, nebo komix. A budem doufat, že případnou příliš těžkou látku sama odloží...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANNNA: zatím jsem neřešila. Syn 6 ještě nečte a dcera 8 je spíš váhavá čtenářka, jak už jsem naznačila, takže jí předkládám spíš věkovou kategorii 6-7, s výjimkou toho Harryho, co s ní čte muž (taky jsou teď u 6, trochu trnu). Ale sama jsem si jako dítě vybírala většinou knížky pro starší (o 1-2 roky), hrdá, že už to dávám 😅 pak to dopadlo tak, že jsem šla ve 12 na autogramiádu Františka Nepila a přinesla si tam místo Já, Baryk (nebo co to) Jak se dělá chalupa a Malý atlas mého srdce a autor se divil, že to je přece pro dospělý 😁
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Jak přistupujete k volbě knížek z hlediska věkové "vhodnosti"?

    Se starší dcerou (skoro devět) čteme většinou ještě společně (ona cca 1/4 objemu, zbytek dospělý, podle náročnosti textu a únavy dítěte). Je dost náročná na příběhy, a já jako knihomol mám asi u nejstaršího dítěte sklon číst s ní možná až příliš pokročilé příběhy... Pána prstenů máme za sebou, celého Harryho Pottera taky (jak se začlo, nešlo to zastavit - na konci šestého dílu byla ovšem trochu krize.......).

    U filmů používám Common sense media (s tím vědomím, že Amíci citlivě vnímají sexualitu, a skoro vůbec násilí... Takže třeba Anne with an E má 13 nebo i 15+ kvůli menstruaci a naznačenému obtěžování, ale Rodina na baterky, kde to furt bliká a střílí a trhají inteligentní roboty na kusy, má 7+).
    Věková doporučení na obálkách mi velmi často přijdou dost zcestná, většinou zbytečně "starší" - 9+ knihy s ní čteme od 6 určitě..... u knížek, které neznám, se snažím aspoň odhadnout třeba podle věku hrdiny (tj. v tuhle chvíli vybírám hrdiny cca do 11/12 let), ale to se nedá použít vždy.

    Teď zrovna trnu. Strčila jsem jí ilustrovaný Deník Anny Frankové bez toho, abych to sama přečetla (nová knížka na prázdniny musí bejt!), a to už zrovna čte sama... dle US distributora 8-12 let, tak jsem se nechala ukolébat. Komentáře (US) mluví spíš o vyšší kategorii, ale zase právě kvůli diskutované sexualitě... Tak snad to stráví, a pokud to bude moc, odloží....... https://www.databazeknih.cz/knihy/denik-anne-frankove-356996
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NIENNA: 8 rokov
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    DZODZO: Gratuluju.... A jak staré dítě?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Potesilo, z julcinho vysvedcenia

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JANISKA: jo, včera dcera prohlásila, že chce číst Ztracenou náušničku, kterou dostala bůhvíkdy k bůhvíčemu. Dala asi dvě kapitoly, vypadá, že ji to baví, ale úplná jednohubka to zas není.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    QUANTI: Daniela Krolupperová má myslím v edici "první čtení" Albatrosu solidní kousky.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    KUBAN88: Od toho jsou zatím milované jen https://knihy.heureka.cz/zdivocele-pohadky-roald-dahl/ , ostatní netahne, bohužel.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    SEVERINE: jj on a Roald Dahl... plna knihovna toho
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ATUARFIK: hele jako jo, je dobrej, ale já z něj v tomhle věku měla trauma :D o Širokkově masce se mi zdálo.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Je asi trochu na hraně v tomhle klubu doporučovat film, ale poté, co syn přečetl Záhadu hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta, jsme si pustili seriál z roku 1969 https://www.csfd.cz/film/69387-zahada-hlavolamu/prehled/ a setkalo se to s úspěchem.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Syn rad Foglarovky posloucha, ale zacali jsme mu je poustet v okolo 8 let, ted je jeste strida s Verneovky ( ale zase vse audio, do cteni se moc nehrne)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    VOY: Zahada hlavolamu, desne veci se deji az ve tretim dile
    VOY
    VOY --- ---
    Je nejaka Foglarovka, co uz by byla pro sedmileteho?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    VOY: Mam pocit, ze uz aktualizuje Albatros, ale za sebe mam radeji klasiku
    Jedna se o tyhle nove vydani
    https://www.albatrosmedia.cz/tituly/46940017/zahada-hlavolamu/
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    VOY: Můj syn hltal i Foglara.

    Akorát já teda jsem se zase popadala za hlavu - máme se synem zvyk, že večer před spaním mu třeba deset minut čtu z toho, co má zrovna rozečtené. U Foglara jsem vyfasovala pasáž, kdy umírající Dymorák prostrkával papírky dírou v koši, u Prašiny včera cestu vlhkým sklepením, čouhající kosti z hadrů a tajemné údery na mříže. Syn je v pohodě, já to mám v hlavě celou noc. Fakt díky, páni autoři! :)
    VOY
    VOY --- ---
    ATUARFIK: Mozna i ten Foglar potrebuje aktualizaci pro 21. stoleti. Nic proti nemu, ale detem muze uz pripadat trochu dated.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam