Jak přistupujete k volbě knížek z hlediska věkové "vhodnosti"?
Se starší dcerou (skoro devět) čteme většinou ještě společně (ona cca 1/4 objemu, zbytek dospělý, podle náročnosti textu a únavy dítěte). Je dost náročná na příběhy, a já jako knihomol mám asi u nejstaršího dítěte sklon číst s ní možná až příliš pokročilé příběhy... Pána prstenů máme za sebou, celého Harryho Pottera taky (jak se začlo, nešlo to zastavit - na konci šestého dílu byla ovšem trochu krize.......).
U filmů používám Common sense media (s tím vědomím, že Amíci citlivě vnímají sexualitu, a skoro vůbec násilí... Takže třeba Anne with an E má 13 nebo i 15+ kvůli menstruaci a naznačenému obtěžování, ale Rodina na baterky, kde to furt bliká a střílí a trhají inteligentní roboty na kusy, má 7+).
Věková doporučení na obálkách mi velmi často přijdou dost zcestná, většinou zbytečně "starší" - 9+ knihy s ní čteme od 6 určitě..... u knížek, které neznám, se snažím aspoň odhadnout třeba podle věku hrdiny (tj. v tuhle chvíli vybírám hrdiny cca do 11/12 let), ale to se nedá použít vždy.
Teď zrovna trnu. Strčila jsem jí ilustrovaný Deník Anny Frankové bez toho, abych to sama přečetla (nová knížka na prázdniny musí bejt!), a to už zrovna čte sama... dle US distributora 8-12 let, tak jsem se nechala ukolébat. Komentáře (US) mluví spíš o vyšší kategorii, ale zase právě kvůli diskutované sexualitě... Tak snad to stráví, a pokud to bude moc, odloží.......
https://www.databazeknih.cz/knihy/denik-anne-frankove-356996