• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LADY_MYSKA: Jo, takovýhle záznamů jsme zkoušely už pár, ale vůbec se to nechytlo (vždycky zpracuje jednu knihu...), tak to netlačím...

    Teď nadšeně obě holky udělaly pár testů na Čtení pomáhá (znáte, že jo ;) ). Ale taky se k tomu vlastně nechtějí vracet...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ANNNA: dcera ma profil na DK, ale uz si tam nic nezaznamenava ( drive tam mela knizky, co chce cist a nebo si koupit, tak ted uz mam smulu). Jak jsem psala, syn neni moc velky ctenar, tak to u nej ani neresim
    Ale objevila jsem tenhle a treba by mohlo deti zaumout
    https://od-berusi.wixsite.com/blog/post/ctenarsky-denik-zaznam-o-knize
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Teď čteme s prostřední Písečníky a bludný asteroid, je to napínavý a strašidelný dost, strašně se držím, abych nečetla napřed, a jsem napjatá jak struna :-D

    Teď jsme si právě s prostřední sedmiletou na problematiku samostatného čtení sáhly zase jinak. Ona má čtení "zadarmo" - naučila se velmi lehce samostatně číst, čte samostatně od předškoláka, celkem plynně od pololetí první třídy. Takové ty jednoduché knížky s odstavce na stránku jsou dávno pod její úroveň, samostatně a nesmírně hrdě přečetla prvního díl Harryho Pottera (děj znala z audioknihy a z filmu).

    Jenže pak ouha, vytáhla jsem na ní ty Písečníky, suverénně to chňapla a četla... ale najednou zjistila, že ta knížka je tlustá a napínavá a písmenka jsou malý a zálusk má na tisíc dalších knížek... tak jsme se pokorně vrátily ke společnému čtení. Tak uvidíme, jaký najedeme režim.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Ještě k té strašidelnosti - nedávno jsem po čase narazila na citát svého oblíbeného Maurice Sendaka (autora Tam kde žijí divočiny): "In reality, childhood is deep and rich. It’s vital, mysterious, and profound. I remember my own childhood vividly. I knew terrible things. But I knew I mustn’t let adults know I knew. It would scare them."
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PAKOBYLKA_: Kluky na samostatné čtení bavil David Walliams a teď čtou Klub tygrů od Brzeziny. To mi přijde fajn, je tam dobrodružný příběh, hlavní hrdinové jsou děti a i se něco málo dozvědí. Mladšího (8 let) baví Jirka ve vesmíru, nebo tak nějak, od Stephana Hawkinga. Je to příběh o klukovi a holčičce, prokládaný výkladem o vesmíru a s reálnými fotkami planet, měsíce a tak... Taky je celkem bavila Správná pětka a ná mám ráda pohádky a příběhy Roalda Dahla
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    MAR_TINA: Za mě tam nic tryskajícího není, natož erotika. :D Mně se zdá, že si to tam někteří mermomocí projektují.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: neboj se a čti, užiješ si to i dospělá
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    QUANTI: Když jsme četli především my, psala jsem jim to do takového pevného sešitu... teď už by si to měla dělat spíš sama a přesně znechucení se bojím ;)

    Já sama si jen vedu seznam na Goodreads... furt se odhodlávám napsat ke každé knížce alespoň odstavec, ale musím zjistit, jak si to nastavit, abych to viděla jen já ;)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANNNA: ještě ne, ale přemýšlím, jak začít (abych jim to neznechutila).
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Safra, já bych chtěla být zase malá!!! Takových hezkých knížek... ;)

    Vedete s dětmi něco na způsob čtenářského deníku? Papír? Goodreads?
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    My jsme teď půjčili v knihovně knížku Elementi od Zory Cejnkové. Měla pěkné ilustrace, tak jsem ji vzal a říkal si že to třeba bude šestiletou bavit i když má hodně stran. A úplně ji to pohltilo a chtěla to číst pořád a teď si to vzala i na prázdniny k Babičce aby jí to přečetla podruhé.
    Sazba je docela velkými písmeny, takže by se to mohlo malým čtenářům dobře číst.

    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    JANISKA: Jeste ne, taky jsou nekde na seznamu.

    Hele, me doted desi Rosulkova a jeji skripavy: “Kdopak to spi a kdo bdi?!” A mladej na Mrnouse a carodejnici kouknul bez bazne a hany a zadny stopy to nezanechalo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: já jsem Stínadla četla tak nějak v tomhle věku (druhá, třetí třída?) a odnesla jsem si z toho, že si nemám hrát na schovávanou v proutěných koších :-)
    syn četl Záhadu hlavolamu loni (8/9) a taky ho to nijak extra nevzalo... oni vůbec mají takové jiné pojetí děsivosti než my dospělí.

    mmch v tomhle mě hodně překvapilo, s jakým klidem loni všichni zkoukli ten seriál Válka a já - já o tom ani nedokážu mluvit, aniž by se mi lámal hlas, pro ně nic děsivého. Asi že jim chybí to zasazení do událostí a světa a to dohlídnutí důsledků a že je to realita...
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: (knihu si vybrala podle lebek a dalších strašidelných symbolů na černé obálce)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    PAKOBYLKA_: Lichožrouty už jste četli? Je to napínavý, dobře napsaný, ale ne strašidelný. Mladší má trochu problém s počtem postav (pletou se jí všichni ti Čangové a Tulamorové), ale pokud jste dali HP, bude tohle pohoda :)

    Jinak moje ani ne šestiletá dcera, která se nedávno klepala u Kahounovejch Včelích medvídků, včera odpoledne ukořistila v jedný krabici "vše za pět korun" hororovou sešitovou novelu no name autora a pak mě za vydatného smíchu nutila číst o příšerách požírajících mozky. Nikdy mě nepřestane udivovat, jak rozdílné parametry děsivosti mezi jedinci existují.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Edudanta a Francimora v tom výčtu máte?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAKOBYLKA_: Hoši od Bobří řeky ... pokud ti nevadí ta tryskající junácká erotika.


    PAKOBYLKA_: Pinochia sem nesnášela a vlastně nevím proč.


    SEVERINE: Alenka je úplně super, zrovna cvičím základy ruštiny na seriálu. :))
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SEVERINE: Grimmove prosli. Ma rad i myho neoblibenyho Pinochia, ale toho taky nechtel pred spanim. Zkusim i povesti (cesky, recky). Zbytek si znacim, diky za tipy.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    PAKOBYLKA_: Nevím, jestli to není úplně mimo, ale takový pohádky bratří Grimmů jsou taky celkem drsný a přitom jasný. Jinak mi přijde dobrej níže zmíněnej Waliams, kterej je plnej vtipů a přitom hraje na sociální notu. Nebo je báječná Alenka od Kira Bulycova.
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    ATUARFIK: V Hoších je pouze - pozor, spoiler - větev trčící z močálu, která vypadá jako lidská ruka.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    PAKOBYLKA_: Jo, ten seriál je ještě docela čajíček proti té trillogii. Na Hochy od Bobří řeky se syn teprve chystá, ale tak nějak předpokládám, že to bude ok. I když po té zkušenosti se Stínadly bych se nedivila, kdyby se tam v trampské osadě nenašla mumifikovaná mrtvola křečovitě třímající kytáru nebo tak něco. :)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam