• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    LADY_MYSKA: TRISSIE: {replyATUARFIK|54357666}: LORAIN: DA_NIELA: díky moc všem za tipy. Prašinu máme, na tu se těším na společné čtení, jen čekám, až mladší syn trochu povyroste. Fotbaláky taky máme, syn přečetl, ti ho nebavili, stejně jako Boříkovy lapálie a ani Manolito Brejloun (což nechápu, tahle knížka se mi strašně líbila). Doktora Proktor známe asi všechny díly, poslouchali jsme audioknihy. Foglarovy příběhy kluky strašně chytli, ale taky jsme poslouchali z audiotéky. Warrena XII jsme četli společně, když byli menší. Upřímně, je to záhada, co se mu líbí a co ne. Davida Walliamse přečetl skoro všechny knížky, ale Roald Dahl ho vůbec při čtení nebavil, přitom Roald Dahl je v podstatě to samé, jen inteligentněji a hezčím jazykem napsané. Na druhou stranu Vinetoua četl snad 5x, a to jsem se teď po letech podivovala, kolik rozvleklých a nudných pasáží tam je... Škyťák u nás frčel před tak 4 lety, viděli všechny díly seriálu, x-krát filmy, měli dračí hračky. Koupím ty knížky od Šlika, ty jsem neznala a vypadají podle ukazky dobře a mladšímu Dům na stromě. Ten mě dřív v obchodě spíš odradil, ale když si teď čtu recenze, myslím, že by kluky mohl babit oba... Jestli vás napadne ještě něco, budu ráda. Díky všem!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DA_NIELA: Dr. Proctor je příběh napínavý a správný a vtipný a spousta malých legrací, asi si ho přes Vánoce zopakuju a posílím bránici. Jen si nejsem jistá, jestli se děti 10-30 na to nebudou cítit moc staré. Po třicítce je to už zase super.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    GOLDBERRY: Zahada hlavolamu ani Seton nase deti nezaujaly. Vlastovky moc - ve treti tride.
    BEBERA: Jednoduchy a humorny je treba Proktor.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    BEBERA: Fotbaláci - dekektivní příběhy z fotbalového prostředí, Manolito brejloun, Ztřeštěný dům na stromě.
    Všechny zmíněné mají x dílů, kdyby zaujaly.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GOLDBERRY: náš skautík to čte - výhodou je členění na relativně krátké kapitoly (většina kolem 3-4 stránek), takže v té druhé/třetí třídě to byla optimální délka pro ne úplně pozorného čtenáře.
    u šesťáků bych to viděla trochu na hraně, ale asi klidně zkusit...
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    ATUARFIK: Tu plánuju určitě, docela se těším, až si ji v rámci příprav přečtu :-). S tím Foglarem právě váhám, zda už jim nebude připadat moc naivní/ totálně z jiného vesmíru. Podobně třeba můj milovaný Boj o ostrov a Trosečníci z Vlaštovky.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    GOLDBERRY: Můj syn (3.třída) přečetl jedním dechem Záhadu hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Myslím, že ho nezaujala ani tak ta parta, jako dobrodružství, nebezpečí a Jan Tleskač jako vynálezce. Kotlinu atd. zatím nečetl, myslím, že to by jeho šálek čaje nebyl.
    Já bych to zařadila.
    A nebo ještě lépe právě Prašinu. Tam je jako hlavní hrdina figuruje holka a jsou tam současné reálie.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    Navážu na toho Foglara - čtou to dneska ještě děti? Říká jim to něco? Tápu, zda s tím pracovat ve škole s primány (šesťáky). Já ho cca mezi 5. a 6. třídou přečetla kompletního.. a třeba Setona?
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    BEBERA: Můj syn radí:
    Boříkovy lapálie (a dále Čenda a spol. atd.) <-- to je klasika našeho dětství, asi pamatujete.
    Warren XIII (3 díly)
    Mluvící balík

    PS: Prašina je krásná, ale podle toho, co píšeš, tak asi moc náročná. Syn ji teda miluje, na můj vkus je to příliš doslovná inspirace Foglarem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BEBERA: co Jak vycvičit draka, původní knížky?

    Jak vycvičit draka (Škyťák Šelmovská Štika III.) 1 - Cressida Cowell - Megaknihy.cz
    https://www.megaknihy.cz/kluci-napeti/331344-jak-vycvicit-draka-skytak-selmovska-stika-iii-1.html
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    BEBERA: co knizky od Andy Griffiths ?
    Co Prasina? A nebo Petr Hugo Slik - Tajemstvi jeskyne a dalsi dily a pak je samostatna knizka Ztraceny na Nevdeku
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Potřebovala bych poradit knížky pro 12-letého kluka, kterého baví nejvíc humorné knihy pro jednoduché čtenáře jako Poseroutka, knížky Davida Walliamse, Temný pán apod., evt. knížky o klučičích partách. Jsem teď nemocná, do knihkupectví se nedostanu, potřebovala bych tipy na rychlé objednání na netu.Díky
    FIFI
    FIFI --- ---
    LORAIN: sehnala jsi nejake ty zelvy?

    Nedavno jsem cetla o teto knize: https://www.kosmas.cz/knihy/165471/atlas-odlehlych-ostrovu/ udajne by se tam take mely nejake zelvy vyskytovat, ale nedrzela jsem to v ruce a nevim, zda to je pro devitileteho.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GOLDBERRY: to mě zatím nenapadlo... já se k Bradburymu propracovala až podstatně později... znova přečtu a zkusím si to představit dětskýma očima ;)

    Díky za tip.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SEVERINE: Aha... v oboru nepracuju, to se tak stalo právě z frustrace z velmi omezené nabídky sci-fi pro děti... a zatím to stejně nikdo neotiskl ;)

    Načteno troufám si říct mám, nikoliv systematicky... Ten Matrix mi to připomínalo v některých pasážích velmi výrazně (spoilovat raději nebudu). Přiznám se ale, že jsem možná byla už zaujatá po zkušenosti s Písečníky, a čekala jsem na to...
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANNNA: myslela jsem jak se orientuješ v sf + fantasy jako dospělák - tedy dobře, když pracuješ v oboru. Mě prostě ta podobnost s matrixem netrkla, přijde mi ře podobný věci rozebírá kdekdo.
    JANISKA: Mediální výchovu na ně povinně!
    YMLADRIS: Zajímavé a děsivé.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    YMLADRIS: pak tu nemáme mít tolik antivax :/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    A připojím ještě čtenářskej tip: dětskejch knížek, ze kterejch tryská ironie horem dolem, moc není, takže v tomto ohledu oceňuju knížku Aleny Kastnerové O nevyřáděném dědečkovi. Vybraly jsme si ji s dcerami v knihovně čistě podle názvu a četly jsme ji před spaním. Ocenila ji zejména starší šestiletá, která už dokázala rychleji a jasněji rozeznat různé narážky, vtípky a právě i tu ironii. Text není literárně bůhvíjak invenční, na humoristický text to pro mě vlastně ani není až zas tak extrémně vtipné a vizuální stránka knihy mi připadala vlastně lehce odpudivá, ale dcera byla skutečně nadšená a když jsme knihu dočetly, chtěla ji hned začít číst zase od začátku. Jo a je to docela sociálně citlivé a brojící proti agismu, za to určitě taky plusbod ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: https://www.trainbra.in/cs/ lidi z matika.in k tomu kritickému myšlení mají hezký web kdyby to někdo chtěl suplovat doma
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Nejde o dětskou knihu, ale myslím, že je to k tématu: četla jsem teď nově publikovanou sekundární analýzu PISA 2018 a jsou v ní hodně zajímavý postřehy o tom, co českejm dětem při čtení chybí za dovednosti. Jeden (pro mě šokující) závěr z mnoha: "V průměru zemí OECD 47 % patnáctiletých žáků dokáže rozlišit fakta od názorů autora předloženého textu. V České republice je tento podíl výrazně podprůměrný (31 %)."
    V doporučeních se nepřekvapivě objevuje nutnost podpory čtení.
    https://www.csicr.cz/CSICR/media/Prilohy/2021_p%c5%99%c3%adlohy/Dokumenty/PISA_2018_Ctenarstvi_21_stoleti.pdf
    FIFI
    FIFI --- ---
    QUANTI:
    HANELA: to vyslo znovu pred dvema lety, ale nepovedlo se to https://www.kosmas.cz/knihy/269397/biggles-od-velbloudich-stihacek/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam