• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    TINA
    TINA --- ---
    Safíroví ledňáčci - četl jste to někdo? Má to kladné recenze na databázi knih, ale včera jsem zkusila číst kus synkovi a poté, co se ve velmi krátkém sledu objevila sada neobvyklých jmen, kombucha a různooký hlavní hrdina, mi to připadá jak kniha psaná od nějaký attention whore a odradilo mě to. Líbilo se vám to? Mám to překousnout a dát tomu šanci?
    Jinak jsme pak četli radši Transport za věčnost a to nás tedy baví a zajímá velmi.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    FIFI: něco jo. Já to čtu oběma najednou, rozpůlit se neumím. Krom toho občas čtu něco i s jen P. Někdy jim čte O, ale taky oběma to samý.
    FIFI
    FIFI --- ---
    ANNAWA: A ty minule od Sodomky jste jiz cetli? To je pro B? Nebo je to i pro malou?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANNNA: super, rádi si ji půjčíme, nespěchá to. My teď jedeme v Prašině a pak se chystáme na tohle:
    Mimoprostor a základy moderní fyziky - Martin Sodomka | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/259107/mimoprostor-a-zaklady-moderni-fyziky/
    https://www.kosmas.cz/knihy/289586/stredosvet-a-jeho-podivuhodne-zakony/
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ANNAWA: teď jsem ji půjčila... Až se vrátí, moc ráda!
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANNNA: a máte ji doma?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Vřele doporučuju knížku Emy a drak od Richarda Vokůrky. Je to povedená prvotina, moc jsme si to doma užily.... https://www.albatrosmedia.cz/tituly/70202566/emy-a-drak/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Vida, procházím si po nějaké době Mravenčí chůvu, a on tam je o důvodech, proč autor knihu vydal sám (a jak postupoval), krátký článek: https://mravencichuva.cz/mit-vse-pod-kontrolou/
    Tl, dr: jako někdo, kdo není spisovatelská celebrita, nedostal ze svého pohledu důstojné podmínky, po návrzích úpravy smlouvy nakladatelství další spolupráci odmítlo. Hned s ním soucítím trochu víc, je fakt, že nakladatelské smlouvy jsou často z hlediska podmínek strašné, kamarádi překladatelé by mohli vyprávět, jak při lockdownu málem přišli na buben třeba kvůli tomu, že nakladatel vytáhl ze smlouvy paragraf, podle kterého má právo odevzdaný text nevydat a honorář nevyplatit...
    FIFI
    FIFI --- ---
    DUNICAN: :-) vím, ale bohužel už je nemá, jsou rozebrané https://www.kosmas.cz/knihy/275849/pribehy-ze-stare-zahrady/
    Už jsou k mání pouze karty
    Didaktické karty ke knize "Příběhy ze staré zahrady" | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/275850/didakticke-karty-ke-knize-pribehy-ze-stare-zahrady/
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    FIFI: to mi připomíná, že kamarád založil nakladatelství a jejich první kniha je naprostý klenot, vřele doporučuju, obě naše děti to zhltly a velmi se jim to líbilo.

    Příběhy ze staré zahrady | Nakladatelství Klíč
    https://www.klic-knihy.cz/produkt-strana-pribehy-ze-stare-zah
    FIFI
    FIFI --- ---
    TRISSIE:
    LADY_MYSKA: Kdysi jsme se tu bavily o knihách psaných genetickou metodou. Je to dobré pro prvňáky, cca v listopadu první třídy. Bohužel, vzhledem k nedostatku papíru a prodlení v tiskárnách až teď, na začátku roku vyšlo toto: https://www.kosmas.cz/knihy/500002/kocourek-uhlik-a-tajemna-vrata/ ale nedržela jsem to ještě v ruce.
    MASOUMEH
    MASOUMEH --- ---
    DUNICAN: Astrid Lindgrenová - Kalle Blomkvist
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DUNICAN: co serie Tri patraci od Roberta Arthura?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Četli jste mimochodem někdo Liščí oči od Hůlové? Některé její věci mám vyloženě ráda (třeba Umělohmotný třípokoj) a některé se mi nelíbily (třeba Stručné dějiny hnutí), ale zatím ve všech jejích textech jsem oceňovala, že má vybroušený a snadno rozeznatelný styl, který ji jasně odlišuje od ostatních současných autorů a autorek. Těšila jsem se, jak se ten styl promění při psaní pro děti. V Liščích očích jsem ale naprosto nechápala, kam se ten styl poděl, jsou z hlediska formy hrozně sterilní. Například příběh vyprávějí sourozenci, dvojčata (kluk a holka), ale oba ho vyprávějí vlastně úplně stejně. Proč? U několika vět mě napadlo, že je snad Hůlová nemohla nikdy napsat; mezi mé oblíbené patří třeba "díval se na něj jako nacista". To má být nějaká parafráze na meme "toto jsou oči fanatika"? :D

    A k samotnému příběhu a jeho kulisám: kniha nepochybně nasere každého, kdo nemá rád spojení "primitivní antikomunista", to je asi všechno, co je třeba říct :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    DUNICAN: Emil a detektivové je imho pro devítiletou fajn.
    Doporučím taky Hledá se hvězda od Brodecké, řadu slušných detektivek napsala Krolupperová (třeba Zločin na Starém městě), pěkné dětské detektivky pro tenhle věk píše i Jorn Lier Horst. Pro děti od devíti let je určená i knížka Kdo zabil Snížka? od Soukupové, ale někteří moji studenti se dušovali, že by ji nikdy nikomu pod jedenáct nedali, je fakt, že tam jsou syrovější pasáže.
    Ze starších knížek se mi ještě zdály solidní třeba Hrnčířovy detektivky.
    Vondrušku nedoporučuju, protože je to podle mě kokot, kterého je třeba ignorovat, nikoliv číst, ale je fakt, že má své příznivce a ty jeho dětské věci jsou ve srovnání s tvorbou pro dospělé ještě relativně neškodné.
    Jo a rovnou varuju před dětskými detektivkami, které po roce 2000 vydává Vojtěch Steklač, to je neuvěřitelné bahno jak literárně, tak hodnotově.
    DUNICAN
    DUNICAN --- ---
    Paráda, dík všem za tipy!
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    Znám to jen jako mluvené slovo, ale snad to jako tip bude stačit
    Zuzana Pospíšilová - Serie Detektivové
    Ebba Haslund - Vikingové z Bronských vršků
    Enid Blyton - serie Správná Pětka
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DUNICAN: historické detektivky pro děti od Vondrušky - Fiorella a... Minimálně ty první dvě bych klidně dala i v těch devíti, ty další už nemám přečtené, tak neříkám najisto.

    a pak jsou knížky o těch dětech, co v některých povídkách pomáhaly Sherlocku Holmesovi. Nějak jako Malí detektivové z Baker Street
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    BALAENA: je to mozne, zase na druhou stranu super, kdyz postavy rostou a ten prvni pro ten vek 8-11 mi prijde vhodny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam