• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    BONEMINA: co mistni knihovna?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Prosim, vite nekdo o nejakem online klubu mladych ctenaru? Syn by rad zapadl do nejake skupiny deti kde to, ze je vasnivy ctenar, bude vyhoda a ne duvod k posmechu. Na setkavani nazivo se (minimalne zatim) stydi a ja nejsem schopna najit nic jineho nez ruzne knizni kluby ve smyslu "objednejte si z naseho katalogu".
    FIFI
    FIFI --- ---
    GOLDBERRY: Ano, pratelila, dochovala ho doma, aby nemusel do LDN.

    Vcera jsem si ji jeste nasla na FB, ma tam s nim nejake fotky. On zemrel nekdy v lonskem roce.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    FIFI: Vidis, dekuju za info! Ona se s nim zrejme pratelila a jezdili spolu po skolach, v te detske knizce je moc krasny doslov ve forme rozhovoru s nim.
    FIFI
    FIFI --- ---
    GOLDBERRY: Vcera od stejne autorky vysla dalsi kniha, ta ale neni pro deti.

    https://www.kosmas.cz/knihy/510118/modre-nebe-tome/ - je tam i ukazka textu, jsou to takove zapisky a vzpominky na letce RAF, tohoto

    Podlézáte Číně a Rusku, vzkázal letec RAF Lom Zemanovi. Vrátil mu pamětní list - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chovate-se-vlastizradne-vzkazal-zemanovi-valecny-veteran/r~47a7cc0e394c11eba7deac1f6b220ee8/?
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    MAGGIE: Autorka si to vydala sama a neni to zadna vysoka literatura, ale nas syn to naprosto miluje a prijde mi to vyrazne lepsi, nez takova ta produkce pro deti typu vezmeme obrazky ze serialu/ filmu,+ spatne prelozime text, kterou pachaji nekteri komercni nakladatele.
    Obalka moc hezka neni, ale pricitam to tomu samovydani.Ilustrace jsou v podobnem duchu a nejak zvlast me pooravde neurazeji, proste oersonifikovana letadla :-).
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    GOLDBERRY: věřím, že to bude kvalitní kniha, ale proboha, co ten přebal? to je hrůza
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANDREJKA: pokud knihovna ma, tak toto je super obrazkova knizka vysvetlujici jak roste faktorial (k te matice). syn to mel rad
    Pohádka z cukřenky - Masaičiró Anno | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/pohadka-z-cukrenky-25043
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    chystáme se teď do Prahy, a tedy i do knihovny. nějaké must-read pro šestileté kluky? ideálně od českých autorů, protože ty jinde neseženeme, ale není nutností. má rád dopravní prostředky, sport, mladšího bráchu a matiku :D
    děkuju!
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    VOY: Ta série Dračí srdce je moc hezká. Četli jsme s klukama, když byli malí. A má krásný ilustrace.
    Já bych tam klidně ještě přidala Eliáš mezi piráty :-) https://www.epocha.cz/kniha/veronika-kristofova-elias-mezi-piraty-prvni-vydani-vazana/
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    VOY: Teď jsme dočetli s dcerkou(7) Safíroví ledňáčci a Glutaman a hodně ji to bavilo a dobře se to četlo.
    VOY
    VOY --- ---
    Nasel jsem docela dobry seznam knih pro kluky 6+, dovoluji si sdilet. Samozrejme pokud mate nejakou jinou zajimavou inspiraci, tez uvitam. Prave jsme docetli Vanocni prasatko. Moc pekna kniha - klukum (6 a 8) se hodne libila.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Dočetla jsem (zatím sama, bez dětí) Mojenku Oliny Stehlíkové. Je to příběh o malý holce, která žije dost sama se sebou, s přírodou a hodně věcí prožívá s mámou, která její vášeň pro přírodu sdílí. Jenže pak ta máma začne umírat na rakovinu (a umírá na ni postupně dva roky); najednou je sice fyzicky prakticky neustále přítomná, ale mentálně čí dál míň a hlavní hrdinka se s tím musí nějak srovnat.
    Matka dceru na svůj odchod postupně připravuje vyprávěním krátkých příběhů o cyklickym životě různejch druhů (zejména stromů) v přírodě. Její umírání je sice v knize neustále přítomný, ale tak nějak na pozadí.
    Nejsem tu knížku schopná plnohodnotně recenzovat, je pro mě příliš emotivní a sugestivní, protože mně samotný takhle máma umírala před třemi lety, relativně zázrakem se uzdravila, ale teď se jí zas nemoc vrátila. Brečela jsem u tý knihy několikrát, a zdaleka ne jen na místech, který popisujou přímo umírající maminku. Je v ní hrozně moc dojemnejch momentů, ve kterejch je vidět, že autorka má hrozně dobře odposlouchaný drobný, ale vážně vnímaný starosti dětí.
    Myslím, že třeba pro lidi, kteří neradi čtou (dětský) knížky Petry Soukupový, bude ta knížka trochu ukecaná a nezajímavá, možná hrající na city, ale mně připadá dobrá, poctivě a v rámci možností citlivě napsaná. Na úrovni jazykovýho stylu se nezdá nijak zvlášť invenční (ačkoliv Stehlíkovou považuju za velmi, velmi dobrou a jazykově kreativní básnířku), ale paralelní motivy umírání hrdinčiny matky a dění v přírodě jsou vážně skvělý.
    Dle nakladatele je určená pro děti od devíti let, moje skoro sedmiletá z ní nějaké části poslouchala dost se zájmem. Ale jako celek se mi jí to číst zatím nechce, spíš kvůli sobě, protože si nemyslím, že bych to dobře zvládla.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    na Knihy Dobrovsky maji za 49 Kc Mestecko mamoko, Franklinova letajici knihovna a Odd a ledovi obri.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    Prosím vás, než to začnu hledat po jednom, nevíte někdo z hlavy, zda některé z knížek, které jsou zde uvedené jako knihy zdarma zpřístupněné ukrajinským dětem, byly přeložené do češtiny? Ti autoři mi nic neříkají, ale ukrajinská literatura pro děti v češtině sem tam vyjde, třeba víte víc. Moc díky za jakoukoli vazbu.
    Nejen uklidnit, ale i smysluplně zabavit: desítky dětských knížek k dispozici online a zdarma | Rostemesknihou.cz
    https://www.rostemesknihou.cz/nejen-uklidnit-ale-i-smysluplne-zabavit-desitky-detskych-knizek-k-dispozici-online-a-zdarma/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Zatím jsem tu dohledala jen jednu chválu komiksu Hubert & Hugo od Nikkarina, tak doplňuju své nadšení :)
    Směje se u toho prvňačka i předškolačka, ale myslím, že pro děti do deseti let je to úplně v klidu. Je to strašně pěkně postmoderně hravý a metakomiksový, přitom děj bejvá snadno usledovatelnej i pro mrňata.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    U nás doma je teď s naprostým nadšením (děti 10 a 11 let) přijata kniha Čarodějův učeň od Otfrieda Preusslera. Dosud jsme znali jen krásné filmové zpracování od Karla Zemana, ale kniha je o řád lepší. Jak to tak bývá, kniha oproti filmovému zpracování obsahuje samozřejmě mnohem více detailů a doplňujících vedlejších zápletek k hlavní dějové linii. Je mi jasné, že nadšení pramení i z lokace příběhu, které se nachází poblíž našeho bydliště - člověk si to o to víc spojuje s místy, které zná. Máme nyní z knihovny půjčenou verzi z roku 2003 (ta mi přijde i vizuálně mnohem hezčí než předchozí výtisky) a včera jsem neodolala a objednala ji z eshopu. Další kniha, která mi přijde jako "must have" v domácí knihovně. Zkrátka pokud chcete dobrodružnou knihu se špetkou tajemna, vřele doporučuji.

    Čarodějův učeň (Otfried Preussler) | ČBDB.cz
    https://www.cbdb.cz/kniha-6887-carodejuv-ucen-krabat
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Jdu doporučit Kouzelné tkaničky https://www.luxor.cz/product/cd-kouzelne-tkanicky-zbo000462732?
    Děti to bavilo a velmi ocenily uzlovací příručku.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Dneska a zítra jsou ještě dostupné záznamy vysílání Mravenčí chůvy s knižními tipy pro děti cca 4-9 let. https://www.facebook.com/marie.podvalova/videos/737010210649268/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam