• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    REONA
    REONA --- ---
    MOUNTBATTEN:Jen briťáka :-)
    A to, co píšeš, znamená, že bych musela Modroočka přečíst i já, dej pokoj! :-D Moje dítě kreslí komiksy s Lichožrouty a texty svým rozsahem tak nějak odpovídají formátu ;-) Takže čtenářské deníky musíme vypotit silou společnou a nerozdílnou :-D
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    REONA: Aaaa nyxí autoopravy, přepisuju to už potřetí. SIAMKU
    (Myslela jsem,že jo,ale vy máte Rusku a britku , že?)
    Pojmout to čtení jako porovnání autorova a vašeho chovatelství, zaznamenat faily....
    REONA
    REONA --- ---
    MOUNTBATTEN: Co znamená simku..? (SIM karta mi v té otázce úplně nedává smysl :-)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NAGASAWA: děkujeme za doporučení. Slušnej masakr :)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    REONA: Nemáte náhodou simku? Že byste na Modroočka napsaly kontrareferát :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    naše děcko staré knížky nečte, protože tehdy měli lidi víc času; je to vesměs utahané a plné rozvláčných popisů a vykreslování čehosi. zajímá ho akce, dobrodružství a pod.
    REONA
    REONA --- ---
    LADY_MYSKA: Primárně to, co píše ATUARFIK, je to příliš dětské. Mně osobně přijde, že děti v těch osmi / devíti letech jsou fakt už jinde. Ne všechny, ale v tom je problém - ten seznam nenabízí variantu pro ty, kteří již dětským pohádkám odrostli. Takže ji čtení o koťátku, které objevuje svět, prostě nudí. A v té třetí třídě, kdy tak nějak začíná číst sama a dobrovolně, je fajn zájem o čtení budovat a rozvíjet, ne jim ho zprotivit.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    REONA: Mně ten seznam připadá hlavně příliš dětský na třetí třídu. Tak první, druhá, dobrý, ale ve třetí už ty děti jsou podle mě někde jinde.
    Líbí se mi tenhle návrh [YMLADRIS @ Dětská kniha ] - akorát je potřeba to podat tak, aby z toho paní učitelka nevycítila to "ten váš seznam teda stojí za starou belu". :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    REONA: hm tak potom ak by sa ti podarilo zistit ten zamer, tak sa s nami podel o skusenost, ze ci to ma nejaky pedagogicky vyznam

    u dcery v tretaku citanie riesili tym, ze si v hodinach citali Prasinu tak, ze sa decka striedali a kazdy chvilku cital, tam bola motivacia taka, ze bud mohli robit nejake pracovne listy z gramatiky alebo si citat, tak si samozrejme vzdy vybrali citanie, lebo to vzdy "odmakal" ten co zrovna cital :)

    mali tam aj taky napad, ze budu mat svoju policku na knihy, ze si tam kazdy moze doniest nejaku svoju oblubenu knihu/komix a tak si ju budu moct precitat aj ostatni spoluziaci, ale myslim, ze to nejako stroskotalo na tom, ze si hlavne komixy vypozicali aj nejaki ziaci z inych rocnikov a potom sa nejako neunuvali ich vratit :) inak na chodbe maju taku malu skolsku knihovnu, ale to je asi iba nejakych 200 kniziek
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    A co je spatneho na Modroockovi?
    REONA
    REONA --- ---
    Dceři jsem řekla, že když dá denně 15 stránek, tak to má za týden z krku. I když bych to raději demonstrovala v jiné oblasti, než je čtení, tak holt uvidí, že někdy nezbyde než se kousnout a udělat, co škola vyžaduje.
    REONA
    REONA --- ---
    Ta informace vypadá takto. Jsme v pololetí, takže nejde o nějakou novinku ve smyslu nastavování pravidel. V prvním pololetí měly děti volnost výběru. Podmínky byly dvě, pět stránek týdně a jednu knihu zpracovanou do zápisu čtenářského deníku.
    Osobně tím nehodlám trávit neadekvátní množství času. Panu učiteli pošlu dotaz, to ano, ale nebudu se bůhví jak angažovat v boji za změnu. Myslím, že dcery neubude, když přečte Modroočka a třeba je za tím výběrem nějaký záměr, který mi bude objasněn :-)

    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    DZODZO: rovnou bych si pripravila alternativni navrhy, co do vyberu zaradit
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    REONA: zisti ci je ten jednoznacny pokyn skutocne zavazny, ono castokrat sa stane, ze su pravidla nastavene zdanlivo prisne iba preto, ze to tak druha strana nastavila na prvykrat, ale potom sa zisti, ze to je skor take doporucenie, pokial ide o to rozcitat deti, tak by mali mat moznost si vybrat (mozno sa v skole boja, ze si nevyberu nic a tymto to chcu nejako usmernit)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    REONA: Kdyby byla kluk, doporučím to Káně, ale takhle... To tam není ani žádná Lindgrenová? Kocourkov a Mikeš se čtou fakt echt blbě, s Chytrou kmotrou liškou mě děti poslaly do háje, byť věřím, že ty samotné motivy by je bavily... ale ty knížky už mají 80-90 let, a to je z jazykového hlediska (nehledě na reálie) fakt celkem hodně.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Jo, spousta věcí už je moc dětská, ale zároveň na ty opravdu pro velké jsou zase ještě malí... Zvláštní věk
    REONA
    REONA --- ---
    YMLADRIS: Pokyn je bohužel jednoznačný. Vybrat jednu knížku ze seznamu. Možná že třída jako celek čte málo, nebo je výběr z pohledu pana učitele nevhodný. Ostatně sama jsem se tu kdysi ptala, jestli se nemám snažit dceru přesunout na jiný typ literatury, než si sama vybrala. Je to celé takové..meh
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: třetí třída je takový divný mix... vidím to i na našich čtvrťačkách, hrajou si s Barbínama a u toho řeší kluky, v knížkách střídají "holčičí příběhy" s regulérními pohádkami.
    REONA
    REONA --- ---
    TRISSIE: No, to je právě ono, pan učitel mi jinak přijde celkem moderní, má vlastní stránku, kam dává informace pro rodiče i děti, jsou tam odkazy na interaktivní procvičování probírané látky, sem tam mají děti úkol na počítači (takže mají vlastní účty na nějakém portále)...za uplynulé pololetí jsem nenarazila na nic, co by mě v tomto smyslu nemile překvapilo.

    V knihovně měli Modroočka, vzala jsem tedy toho a snad to nějak překlepeme. Přijde mi, že jsou to příběhy, které mělo smysl číst dětem, když byly menší... celkově mi tato témata připadají pro skoro devítileté děti příliš dětské, to mi vlastně asi vadí nejvíc. Je jiná doba...

    QUANTI: Njn, taky si říkám, že to evidentně nemá za cíl motivovat děti ke čtení a nějak v nich vzbudit zájem. Nebo tedy... Třeba v někom ano. Kamarádky holka četla knížky na úrovni večerníčků, ale přišlo mi, že to bylo spíš o maximální jednoduchosti textu a nahánění co nejvíce knih.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    REONA: zeptala bych se, zda je v tom nejaky zamer, jako ze ja nevim nasledne se trida rozdeli podle tech prectenych knizek a skupina Modroocko bude debatovat Modroocko nebo o tom kreslit kolaz... anebo je to mineno spise jako tip do rodin, kde moc nevi, co detem predkladat, a zda tvoje dcera misto toho muze cist Prasinu, anebo je to fakt mineno jako povinne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: jsou pohádky, co brnkají u dětí na nadčasovou strunu způsobem, který nestárne (věřím, že toho Modroočka, co kupovala moje máma pro mě, budu jednou číst i svým vnoučatům).
    Jsou takové, co... žijou primárně ve vzpomínkách starších a pokročilých.

    ovšem je otázka, zda zrovna tohle je boj, který stojí za to svádět; učitel s tímto sklonem se nejspíš bude projevovat i jinde, kde to bude pálit víc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam