• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    HANELA: čtyřleťáky už mám teda trochu v mlze, jak moc pobírají, ale asi by to taky dal, přinejhorším rok dva počkáš. Ty strašidla tam jsou fakt milý, je to krásnej koncept.
    HANELA
    HANELA --- ---
    QUANTI: myslela jsem tu Strasidelnickou, ale obě vypadají dobře. Chtěla jsem to pro ctyrletaka, má rád strašidla.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    HANELA: Kolečko nebo Strašidelnická? Hlavní hrdinové Strašidelnické jsou druhák a čtvrťák, cílovka je spíš ta mladší hranice, ideál bych viděla tak 5-9. Kolečko cílí myslím na trochu mladší, ale věřím, že náš vcelku dětský třeťák si to taky ještě dá.
    HANELA
    HANELA --- ---
    QUANTI: pro jak staré děti to je? Vypadá to pěkně.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    QUANTI: Speciálně kvůli tobě to sem píšu ;-).
    Strašidelnickou neznáme, prozkoumám.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GOLDBERRY: Nene!!! Víc by mě nadchlo už snad jen třetí pokračování Strašidelnické...
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    Kdyby měl někdo stejně postižené dítě, vyšla Nová dobrodružství pana Kolečka ;-).
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    SCHWAB: Vlatstně jo. Tak nějak jsem od toho čekal trochu víc přístupnější text i pro menší děti. Dcerka má 8 a pro ni to ještě nebylo. Je to sice podáno jako zjednodušený příběh, ale bez znalosti kontextu se to musí hodně dovysvětlovat. takže spíš je to určeno pro starší děti 12+
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    PUKPUK: už je "pak" ? .)
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    VOY: Úspěšně se mi podařilo se jí vyhnout jako povinné četbě ve všech institucích a dostala jsem se k ní až v dospělosti. Takže k ní třeba nemám ten klasický odpor a vlastně se mi tenkrát i líbila. Do "Top 10" bych ji ale nezařadila :)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    GALE: Vkusem bych to nenazvala. Prostě si to nějak sedlo. Později jsem se od Němcové snažila číst Divou Báru (nedocetla) a Dopisy (dočetla, ale spíš hnána pocitem antipatie)
    GALE
    GALE --- ---
    LADAVAZA: V pořádku. Je vidět, že jsi měla vkus už jako dítě. Pro mě byl jako zjevení Lev, čarodejnice a skříň. A žánru jsem zůstala věrná.
    GALE
    GALE --- ---
    QUANTI: U nás hrozně letěly takové ty koňské dívčí románky. Holka jede na prázdniny na farmu - koně, kluk kydající podestýlku, líbačka v maštali doplněné o radoby detektivní zápletku a/nebo konflikt s rodiči. Četla jsi jeden, četla jsi všechny.
    Jo a Stopy hrůzy.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GINGERCAT: Jako bacha, tu četly moje spolužačky na základce :)) nostalgie se přeceňuje, ono se to znova vydává a vrací.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Ale byla jsem s tím za exota.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    GALE: Pro mě byla Babička jedna z nejoblíbenějších knih. Četla jsem jí ve věku kolem 5-7.tridy třeba desetkrát. Nějak mě uklidňovalo to tempo, venkov, velká rodina, psi.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    JANISKA: Vlasta Javořická?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Pamatuju si, že v rámci těch jeho výzkumů třeba taky mezi dnes nejoblíbenějšími autory byla autorka červený knihovny z první poloviny 20. století, kterou dneska už skoro nikdo nezná... ale pamětníci, respektive pamětnice si ji pořád nesou v srdíčku.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GALE: Jak píšu, ten článek míchá dvě věci dohromady. Tváří se primárně jako text o dnešních dětech, ale u těch oblíbených autorů a textů vychází z Travnickova výzkumu, kde mluvil s dospelejma všech generací. A Babička byla pro starší generace dlouho Ten Text a velkým T, takže se prostě opakovala. A uvědomme si, že dřív vycházel zlomek textů co dnes. Když dnes vyjde ročně několik tisíc různých titulů, je daleko těžší, aby se čtenáři shodli na jednom společném.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam