• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Předloha stejnojmenného filmu od studia Ghibli, který můžete taky zhlédnout 18. 4. v Aeru (ale japonsky s titulky, takže pro děti spíš starší).

    IDLE
    IDLE --- ---
    GENEVIEVE: Jo, tu můžu potvrdit, taky se u nás chytila velmi rychle.

    A myslím, že jeden z důvodů, proč se ujala, jsou "bubliny" v ilustracích - krátké velké texty, které si mládě přečte samo v pauzách mezi tím, co rodič čte hlavní text. Znáte někdo další podobně řešené knihy? Máme ještě Chrochtíka a Kvikalku - stejná autorka, jiná ilustrátorka - která to do určité míry splňuje taky, a z naučných má podobné "bubliny" Vesmírníček, ale uvítám tipy na další.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Mládě dostalo od kamarádky tuhle knížku a je tak super, že ji musím doporučit dál.
    Má speciální písmo pro dyslexii a je krásně ilustrovaná. Příběh o kocourkovi a čepici a je to moc milý a velmi pěkně udělaný.
    Šedík a Bubi - Knihkupectví Dlouhá punčocha
    https://www.dlouhapuncocha.cz/eshop-sedik-a-bubi.html
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GALE: ja clanek zatim necetla, ale Zirafi maji… jsem kupovala, kvuli krasnym ilustracim. Jsem v knihkupectvi jen lehce nakoukla a neslo odlozit
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Tak o chlapci a sikane Jsem Vincent a nebojim se
    Jsem Vincent a nebojím se - Enne Koens | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/jsem-vincent-a-nebojim-se-501776
    GALE
    GALE --- ---
    DZODZO: Na základě tohoto článku jsem koupila Žirafy mají velikánské srdce a ta kniha je nádherná. Ilustrace na mě působí až magicky, příběhy se točí kolem zajímavostí ze světa zvířat. Už se a ni těšíme.
    FIFI
    FIFI --- ---
    LADY_MYSKA: píší tam o Blbé Vendule, což je toto https://www.kosmas.cz/knihy/535624/blba-vendula/ (a je tam i ukázka stránek) , tahle kniha se zabývá šikanou a je nominována na Magnesii.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    DZODZO: a nejake info pro nepreplatitele?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    v dnesnom tistenom deniku n je nejaky clanok 11 + 1 tipov na knihy pre deti ohladne tychto zivotnych situacii, ale este som to necital, neviem ci je to ten isty clanok, ktory bol online tu: https://denikn.cz/1376751/11-1-tipu-na-nove-knihy-ktere-vam-pomohou-vychovat-z-deti-dobre-dospele/?ref=list
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    Ahoj, prosím, nemáte někdo tipy na knihy, které podpoří sebevědomí 7letého chlapce?
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Máte někdo reference na gamebook Mise egyp - řada šipka a koumes? (Lingea)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Jinak ten Eda tedy není zdaleka jen o školce, ale školce je tam věnována jedna dvojstrana.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GRETKA: Nemám dobrý přehled o tom, nakolik jedou ve francouzských školkách křesťanské tradice, ale pokud by nevadil třeba ten Mikuláš, tak mi asi připadá Milda a Milda celkem v pohodě.
    Pak mě ještě napadá Edo, ty neposedo (https://www.maminkoutek.cz/2019/10/cteni-edo-ty-neposedo/); místa, kde rodič s představenou etiketou nesouhlasím, lze dokomentovávat
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    JANISKA: Dík moc. Ve Francii do francouzské jardin d’enfant co se inspiruje v německé kindergarden ☺️ ale i do české mateřské školky bez hranic co tu máme 😊ta je však jen jednou týdně.
    Když si koupím či půjčím v knihovně knížky ve francouzštině tak do ní sklouzávám, proto se snažím mít i dostatek knížek v češtině.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GRETKA: V Čechách, nebo ve Francii? A s jak starým dítětem? Pokud v Čechách, doporučuju pro děti 3-5 třeba Mildu a Mildu od Ester Starý. Popisuje to v zásadě takovej běžnej režim v český školce včetně nekterejch svátků, ale zároveň se tu rozehrává fantazijní příběh o skřítcích, kteří mění barvu dle emocí.
    Na prohlížení je asi docela fajn Rok ve školce, ale moje dcery si ho oblíbily nevím proč až v době, kdy už ve školce patřily mezi starší. Možná protože je to vizuálně na nekterejch dvojstranach trochu chaotický.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Jdu si pro radu. Připravujeme se pomalu, ale jistě na mateřskou školu. Co mi doporučíte za knížku/knížky na todle téma ?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TRISSIE: Osobně mám úplně největší problém s (typicky pohádkovými) texty, kde je hlavní ctností postavy stoprocentní slepá poslušnost a jako zásadní nebezpečí se prezentuje to, když se postava naštve. Není to zdaleka jen součástí klasických pohádek, zrovna teď minulý týden se ke mně dostala knížka, které nechci dělat reklamu, kde se protagonistka klaďaska z velmi dobrého důvodu (!) naštve na svoji zlou ségru, a v důsledku toho je představena jako už ne tak kladná a dostane se do pěknýho trablu.
    Jasně, učme dál malý holčičky, že právo nasrat se na draka/toxickoýho panovníka maj jen princové. Všichni přece vidíme, že zlu se nejlépe čelí tak, že držíme pusu, koukáme se jinam a držíme se svého ctnostného nitra. Grrrr.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANISKA: je to těžký, no.

    strašně se třeba změnilo vnímání domácího násilí, a asi vlastně nechci, aby se do určitýho věku moje děti setkávali s "normalizovaným domácím násilím". Pokud je to story-driving trait (Popelka), tak to je samozřejmě něco jiného, ale tam je jasný ten vývoj, kdy protagnista tohle překoná a vybojuje si lepší osud. Ale pokud je to takové to casual "to je paní Nováková, manžel ji bije", případně "Pepík má přísnýho tátu, přinesl pětku a teď má prdel modrou", kdy se to bere jako normální součást života, něco, co se děje skoro v každé rodině a na co si člověk prostě má zvyknout... tak to prostě ne.

    Ono ne nadarmo podle některých psychologů nejděsivější Disney villain je macecha v Popelce, pro to každodenní společensky akceptovatelné zlo, s nímž nelze bojovat.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GORMIE: Ty změny reálií jsou hodně komplexní disciplína, čtenáři kauzy o novém vydání Roalda Dahla tuší, jak moc :) Nejde o to, aby skauti ve čtyřicátých letech měli tiktok, spíš se třeba retušují věci, které jsou dnes sociálně nepřijatelné/změnil se stav poznání v těch věcech (podle mě to PE dělá třeba v tom Flaišmanem citovaném případu, kdy doplňuje, že je třeba cvičit "pravidelně").
    Jinak tyhle změny zpravidla skutečně nejsou vedené tím, co chtějí/preferují samy děti, ale tím, co si dospělí myslí, že by děti měly číst.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam