• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.

Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

"Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"

Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: 272. +/-20 je pod mou rozlišovací schopnost :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: co ta https://www.databazeknih.cz/knihy/felikracie-566778 ?
    má to 251 stránek, tak nevím, jestli je to "krátký", ale čte se dobře.
    ANCHIE
    ANCHIE --- ---
    QUANTI: Co Mesto Ember?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Když už jsme u fantasy.

Třináctiletá dcera potřebuje přečíst něco do čtenářského deníku, žánr sci-fi nebo fantasy. Má rozečtenou knížku, sama si ji vybrala, ale je relativně dlouhá a má strach, že to neučte. Poprosila mě, jestli nevím o něčem kratším. Napadá vás krátká a čtivá sci-fi nebo fantasy pro tuhle věkovou kategorii? (Narnie i Hobita jsme četli.)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    CORWEX: To jsem určitě četla v dětství a creepy mi to nepřišlo. Nikdy by mě nenapadlo, že by to byl živý šašek, prostě vyřezaná postavička jako kůň nebo jiné zvíře :))
    VOY
    VOY --- ---
    CORWEX: Tohle je creepy as hell.
    FIFI
    FIFI --- ---
    CORWEX: Boze?? Co to je? 🤦🏻‍♀️za prasaka?!
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    JANISKA: Ve mně Zmatlíková určitě budí příjemnou nostalgii po dětství, ale často mě znepokojuje její podání rostlinstva, zvlášť vrb, to jsou takoví shoggothové. (Přijde mi, že kdekdo kreslí vrby jako odkaz na Ladu a málokomu se to daří.)

Taky nevím, jak přesně popsat svoje pocity z šaška na tomhle obrázku, ale vůbec se nedivím, že ho Hrubín do básničky radši nezařadil:

JANISKA
    JANISKA --- ---
    BEBERA: já znám dost lidí, kteří se jejích ilustrací báli:)))
    VOY
    VOY --- ---
    BEBERA: souhlas. Její ilustrace se mi teda nelíbily nikdy. Jako dítěti ani jako dospělému.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA: Jsem si tu knihu teď vygooglila a ty děti na vazbě prostě vypadají jako dvou-tříleté…
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GRETKA: Děti z Bullerbynu jsem poslouchala jako audioknihu poprvé až jako dospělá se svými dětmi. Jako dítě mě totálně odpudily ilustrace od Zmatlíkové, považovala jsem to za nudnou a trapnou povinnou četbu, podle ilustrací tak pro tříleté děti. Něco jako by si člověk pročítal slabikář (taky ho ilustrovala). A musím říct, že to byl největší rozdíl mezi knižním očekáváním a realitou, co jsem kdy zažila, nejenže to bavilo děti, ale i mě.
    PLACHTA
    PLACHTA --- ---
    Dcera (skoro 5) je ted ve fazi, ze ji bavi takove fantasy pro skvrnata. Mluvici zvirata, kouzla, dobrodruzstvi, drama. Obrazku moc nepotrebuje. Mate prosim nejaky tip na nedebilni knizky?
    Z toho co jsme cetly bylo super toto:
    Tajemní zachránci | série | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/serie/tajemni-zachranci-7728
    Kočičí království: Mourinka na první výpravě - anotace, info o knize, novinky | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/kocici-kralovstvi-mourinka-na-prvni-vyprave-558977
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GRETKA: Děti z Bullerbynu jsou super za mě. Bavily mě i děti.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Za mne jste fakt dobrý, že si pamatujete co jste všechno četli. Moje prázdninové léta byli plné četby na chalupě mých prarodičů, protože tam měli velikánskou knihovnu… asi těch horších knih co se jim nevešli u nich doma… a když mi bylo -náct tak nás nechali číst co jsme chtěli.
    Ale pak jsme odjela studovat do jiné země, natlačila si do mozku další jazyk tak abych byla schopná vystudovat doktorát, což jsem za pomoci mého muže dala. Ale fakt jsem plno věci vypustila z hlavy. Co si pamatuji tak jsme četli tolkiena, pak pár let na to, šli na trilogii na jeden zátah a došlo mi právě že ten český překlad byl trochu posunutý.. a to je tak všechno.
    Dneska čtu spíš vědecký články + papíry z vyšetřeních, a když knihy tak jsou spíš “návody” rodičům než cokoli jiného. Jo a taky svým dětem první čtení. A ještě jsme vzali velkou knihu o zoo a Boba a Bobka, takže tak.
    Možná se někdy vrátím k tomu něco přečíst znova… a nebo taky ne.
    Na děti z Bullerbynu jsem v knihkupectví koukala, měli jsme to jako povinnou četbu ale nakonec jsem usoudila, že ne.

A abych se vrátila k původní otázce od Trissie. Myslim si, že ten svět co my jsme znali ještě před/během počítačové revolucí je tatam. A taky ty změny jsou napříč společnosti, jak již psáno ten rytmus je jinde. Řekla bych, že i krize s covidem co je fakt kousek zpátky byl další zlom. A teď přichází AI a zase budeme velice rychle jinde.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JANISKA: Furt je čtivý v porovnání s ostatními, ale v tom relativním hledisku i tak pozoruju zastarávání.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    BESH: Teď koukám, že problém překladu už padl. A ten "kulturní" rozměr taky může hrát roli.
    "Mým" druhákům/sextánům (tzn. studentům SŠ) se třeba absolutně nezdá divné, že velcí hrdinové jako Lancelot nebo Záboj téměř neustále pláčou, ale proč by měli číst o tom, jak relativně emancipovaná Evička K. Světlé zůstává s manželem, co se chová jako idiot, to nepochopí :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    QUANTI: Zrovna Karla Čapka studenti pořád mají hrozně rádi a zdá se jim čtivý.
    Třeba Šlépěje jsem četla i se sekundany a žrali to
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TRISSIE: A není to konkrétně u Verna nebo Dumase a Maye překlady? Překlady stárnou daleko rychleji než originály a nakladatelstvím se moc nechce investovat do jazykových revizí.
    Jinak zrovna toho Verna studenti u nás ve škole (prima až sekunda) sami od sebe (!) čtou, ale jsou to trochu "historičtí nerdi", kteří mají rádi i ten archaičtější jazyk.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: Je to rozdíl. Třeba i knihy, které jsem četla v pubertě v pohodě, jsou pro mě dnes strašně těžko čitelné (napřiklad takových 451 stupňú Fahrenheita) a trvá mi se do toho dostat. Přitom mi ani tolik nevadí popisy, Tolkiena si ráda přečtu, dokonce i Mycélium nebo GRRM, ale spousta starších knih se mi čte špatně a nedokážu ti říct, jestli je to slovosled, skladba věty nebo volba slov. Prostě to neodsýpá.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    YMLADRIS: Já dítěti asi dva roky zpátky rozečetla Vlaštovky a Amazonky a paradoxně myslím že to nudilo víc mě než syna :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam