• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BASKWolkrovka :: Klub "W10" :: Domácí kočovný klub

    PROGRAM:

    www.wolkrovka.net


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    !!! [ OKRAJ / festivalfestival / 7.10.2011 / CR - Praha - louka u Draháňské rokle ] !!!
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    rozbalit záhlaví
    TIGRIS
    TIGRIS --- ---
    OLIAS:
    aha, pardon.
    to je ovsem zajimavy, sama o tyhle ere moc nevim ... to myslis za kasovy skoly hudby nebo nekdy potom? pokud nak tusim, tak to nebyly verejny akce, nebo se pletu?
    mozna by to bylo zajimavy i pro ostatni tady, kdybyses s nama podelil o nejakou pametnickou vzpominku na ... K2?
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    TIGRIS: S tou svobodou je to těžký...Každej si to dovede vyložit jinak.. Já si to vykládám tak, že svoboda může mít i dost zničující důsledky.. Ruku v ruce se svobodou musí jít respekt, ohleduplnost etc.. Ale ještě to myslim nikdo moc nevyřešil..

    K tvé reakci na můj první bod - Mluvil jsem o objektu v Bubnech, tak jak byl provozován před váma, nikoliv o staré Wolkrovce - nedorozumnění.
    TIGRIS
    TIGRIS --- ---
    BASK:
    a svoboda je!
    akorát to je s ní v jakýkoli společnosti dycky složitý, protože se ta tvoje musí slaďovat se svobodou druhých. a bez druhych lidi muze bejt malokdo. myslim ze je ocistujici cas od casu se od vseho vzdalit, bejt jen sam se sebou. srovnat si ty boje v hlave a pak nak vic tusit ze to ma cenu nebejt jen sam v absolutni svobode. konec filosofickyho koutku:-)
    TIGRIS
    TIGRIS --- ---
    OLIAS:
    ahoj dik za prispevek tobe i dalsim, sem moc rada ze se tahle debata rozjela, chtela bych trochu opozdene reagovat na ten tvuj delsi prispevek -

    "Já jsem objekt znal z předtím, bylo tam pár fajn akcí, ale taky to nebylo dotažený, ty lidi, co to dělali na to neměli čas, propagace vázla, taky to nemělo tah na branku."
    Plně souhlasim že to nebylo dotažený ani ve starý ani nový wolkrovce, nebyli a nejsme profesionálové, pořád se učíme. Vlastně je otázka, jestli se dá někdy říct, že nastal bod, kdy je něco dotažený, žijeme v procesu, ale je rozhodně pravda, že by se neměla podceňovat otázka koncepce a ještě snad víc jejího dodržování a neustálýho připomínání. Ale chci se ohradit proti tvrzení že bysme na klub neměli čas, protože to je právě wolkrovka čemu sme velkou část tohohle cennýho statku dávali. Propagace je pak celkem ošidná věc u neoficiálních projektů; o úskalí oficiálních by mohli zase vyprávět lidi z Klubovny, prostě to má všechno svý.

    "Pak jsem se bavil s jednim člověkem, co tam bydlel a on mi řikal, že je sice super, že ten program Wolkrovka je sice pravidelnej, celej měsíc je zaplňenej, ale že úroveň je velmi kolísavá, že tam ty lidi dělají docela bordel a že ´místní´ už to tam moc nechtějí trpět - takhle jsme se bavili už někdy v květnu."
    Je podle mě velká škoda, že sme si častějš nesedli s lidma z areálu a neprobírali aktuální problémy, protože se teď kriticky nakumulovaly a eště střetly s dalšíma. V každodenním nesoustředěným setkávání někdy na to důležitý prostě nedojde, člověk má pocit že už to někomu řikal, ale k tomu ke komu by mělo se to prostě nedoneslo; navíc dost věcí sme zanedbali. Chyba a poučení.

    "Bohužel, je to smutný, že ´kultura zadarmo´ má takovýhle důsledky." To je hodně k zamyšlení, a je fakt že často mívá, ale stejně pořád doufam, že nějakým způsobem to jde, jen je to prostě hodně těžká cesta. Recept na úspěch neexistuje, ale podpůrný kroky jo - a daj se snad vymyslet i další.
    BASK
    BASK --- ---
    Jsem rád, že se tahle diskuze o druhý straně měsíce rozjela.. Dost jsme to poslední dobou řešili uvnitř týmu - jak a zda vůbec vymezovat správně hranice mezi uměním, alternou, zábavou a kalbou... Svoboda je........... Svoboda je ?
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    OLIAS: "programově" ... to ale není omluva, Vím, že to tak je. A sám jsem s tím taky párkrát měl problém. Snažím se s tím již delší dobu pracovat a vím, že když i větší skupina chce, tak se tyhle situace naučí společně zvládat. Někdy líp, někdy hůř, ale už není k tomu lhostejná. A to je dle mého soudu přinejmenším dobrý začátek posunout se dál.
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    EJCZKA: Taky pěknej příspěvek...

    Ono u chlastu bejvá občas ten problém, že od jisté míry (za kterou spousta ´správnejch pankáčů i normálních lidí´ chodí celkem programově), už ta kontrola neexistuje ani u sama sebe, natož pak okolí, jak jistě každý známe z vlastní zkušenosti, žejo:-))
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    Objevilo se tady pár podnětných pohledů a to je dobře.

    Starou Wolkrovku i novou jsem navštívil jen párkrát. Koncept obou prostorů byl velmi sympatický. Krom nejrůznějších DYI večerů se i na jaře letošního roku objevovaly akce jako francouzská konverzace s jednou rodilou holčinou, která momentálně přebývala v Praze. Správná cesta jak využít příhodnou konstelaci lidí a prostoru. Různá autorská čtení, možnost zkoušet divadlo apod., taktéž rozšiřují obzory a učí ostatní novým věcem. S partou jsme uspořádali loni na podzim jedno menší promítání Cinema libre - kriticko-sociálních dokumentů a filmů. To, že se Cinema libre nepodařilo rozjet pravidelně nebyla chyba nikoho lidí z Wolkrovky, ale čistě jen naše.

    Wolkrovka sloužila ale i jako místo pro koncerty, převážně punkové. Osobně, kdybych dělal s přáteli podobný prostor, tak bych tam také rád měl večery přinášející hudební pobavení. V mém případě spíše elektronického ražení, avšak snažil bych se zachovat i živá vystoupení. Problém ale vidím v onom punkovém zaměření. V Čechách obecně je slabé podvědomí o historii i nepříliš vzdálené a lidé často zaměňují pojmy s dojmy. Nejednou jsem se mezi svými vrstevníky setkal s tvrzením, že bydlí na "squatu", ale ve skutečnosti se jednalo jen o pronajatej byt, kde byl bordel. A z punku si plno lidí jen vezme hudbu samotnou (nad texty se už příiš nezamýšlí) a onen "bordéééél". Nic ale nevědí o tom jakou punk sehrál významnou politickou a společenskou roli v Británii v 70. a 80. letech minulého století. Podobně je to i s politicko-společenskou rolí freetekno subkultury v Evropě. Typicky české, že jsme si z ní opět vzali jen ten "bordel", avšak zapomněli jsme, že po free párty je potřeba i uklidit (pokud čte někdo od systémů či ohleduplný účastník či účastnice free parties, nechť promine, ty na mysli nemám).

    Cestu jak onen všudypřítomný bordel eliminovat vidím jen v silné komunitě a přátel prostoru klubu (doplň Wolkrovky či jiný název). Lidí, kteří nebudou lhostejný k ostatním kolem sebe, a to nejenom známým, ale i cizím. Bohužel lhostejnost a absence respektu k druhým je jedním z nejhorších dědictví minulého režimu, podpořené neoliberální realitou dnešního konzumního západního světa. Jít na punkovej koncert, vykalit se a neuklidit po sobě není žádná chválihodná alternativa. Je to stejnej konzum, který provozuje většina lidí. Avšak ti když zajdou do Radosti FX, Meccy či podobného klubu, si alespoň pokrytecky nemyslí, že provozují hodnotnou "alternativní" zábavu. Pokud klub a lidé v něm lhostejní nebudou, tak se můžeme dočkat i okamžiku, kdy se někdo nebude bát říct cizímu člověku dělající bordel, že takovéto chování zde nechceme. A ostatní v klubu napomínajícího aktéra nebudou kárat za to, že kazí pohodu/náladu/spirit a podobné slovíčka, za které se často rádi schováváme, abychom nemuseli nepříjemné situace řešit.

    Nechci působit jako nějaký moralizátor. Sám se rád občas pořádně napiju a vyndám látkami nejrůznějšího druhu. Ale i v tom nejhorším stavu by neměl člověk zapomínat na své okolí. Pokud už toho schopen není, je na druhých aby se o něj postarali:)

    Partě z Wolkrovky přeju co nejvíc entuziasmu a chuti i prostředků na rozjetí nového prostoru. Myslím, že je nutné si v diskuzích nechat vykrystalizovat celekem přesnou koncepci, kam by to celé mělo směřovat a kterým večem je potřeba se vyhnout. Donést lahváče, tvrdej, případně pípu je až to poslední, i když důležitá věc:)
    Proč utrácet za pivko po hospodách, když se dá rozumně pít a ještě u toho tvořit něco pro ostatní?!
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    RUDA_JAN: To je myslim celkem hodně přesný..
    RUDA_JAN
    RUDA_JAN --- ---
    tak.. ja bych mozna k tomu neco taky rekl.. hned ze zacatku bych chtel rict ze tohle tema ocenuju.. hodnekrat jsem o tom premejslel, kdyz jsem zametal strepy u nas v Klubovne..

    nase Klubovna taky zacinala na ciste kamaradsky bazi, ikdyz od zacatku jsme chteli rozsirovat kruh lidi a rozhodne jsme stali o to nebejt uzavreny ale pro verejnost.. samozrejme ale casem jsme taky zacali bojovat s tim, ze se zacaly hromadit skupiny lidi, ci jedinci, kteri "alternativni klub ci prostor" berou jako prilezitost k tomu delat to co jinde nemuzou.

    Klubovna od zacatku byla a porad je prostorem, kde porad neco vyrabime, menime a tak. snazime se vsechno vylepsovat, vsechno vlastnima rukama, od kopani odpadu az po vymalbu. je ale absurdni ze takovejhle DIY prostor nevede tyhle navstevniky k ucte ci dokonce k podnecovani tvorivosti, ale spis k vandalismu a k tomu chovat se jak naprosty hovado a prase...

    a s kazdou "nebarovou" iniciativou je to tezky.. lidi nakonec stejnak chodej do toho podniku na pivo. ale i to bych nezatracel. jsem za to rad. schazi se tam spousta skvelejch lidi kteri se znaj treba prave odtamtud.. a proste nebarova iniciativa se nektera ujmula a nektera ne - tudiz s nekterou budem pokracovat, s nekterou ne a budem hledat dalsi stejnym zpusobem..
    bohuzel ti, co tohle nedokazou a DIY pro ne znamena "delej si co chces", se dycky najdou a dovedou otravit vecer vsem ostatnim.. a tezko se jich "zbavuje" a ocemkoliv dohaduje..
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    Tak jestli můžu, myslim, že je to hodně o těch lidech, který se na to nabalujou. Komunitu tvoří bezesporu i sami návštěvníci.. Osobně sem Wolkrovku nikdy nenavštívil, takže skutečně nevím, jaká byla úroveň těch různých pořadů..jací lidé na ně chodili a proč. Já jsem objekt znal z předtím, bylo tam pár fajn akcí, ale taky to nebylo dotažený, ty lidi, co to dělali na to neměli čas, propagace vázla, taky to nemělo tah na branku. Pak jsem se bavil s jednim člověkem, co tam bydlel a on mi řikal, že je sice super, že ten program Wolkrovka je sice pravidelnej, celej měsíc je zaplňenej, ale že úroveň je velmi kolísavá, že tam ty lidi dělají docela bordel a že ´místní´ už to tam moc nechtějí trpět - takhle jsme se bavili už někdy v květnu.

    Osobně to vnímám tak, že když je něco zadarmo, tak se na to nabaluje jistá nemalá dávka punku - a ten punk je tady fakt tesanej do kamene. Když to zadarmo není, tak to zas skoro nikoho nezajímá - radši půjde do hospody, než že by chápal, že prostě všechno něco stojí. Takže asi to chce hledat nějakou cestu, jak lidi zaujmout a naučit je investovat do sebe..Je pravda, že je to těžký, když to lidi budou brát tak, že potřebujou relax od toho masakru v tomhle městě tím, že půjdou kalit na Wolkrovku, tak to tak bude..

    Osobně moc nechápu ty palce dolu u Desperado123, protože na tom, co píše, něco je.
    Chlast a drogy všeobecně bohužel už dneska moc tvůrčímu duchu nepomáhají a jestli jo, je to vždycky jenom na chvilku, než se všechno zhroutí.. Podobných projektů už jsem totiž viděl víc. Většinou idea je super, ale skutky jsou dost pozadu. Čimž něřikám, že by se v místě neměl prodávat alkohol..Ono jde spíš o přístup. Proč jdu na to místo. Chci se nějak obohatit, nebo jen vyvětrat hlavu?

    Sám velice fandím podobným projektům, - proto taky sleduju tohle forum - zvlášť když sem třeba venku viděl, že to jde a že ty věci se můžou dít opravdu zajímavý. Když jsem třeba tady někomu do pošty nabízel koncert svojí kapely, tak jsem nedostal vůbec žádnou odpověď, přitom i taková typu - ´Hele sorry, ale moc se mi ta vaše hudba nelíbí, tak to zkuste jinde´, nebo jinou jakoukoliv bych ocenil - už jako slušnost..

    Sám nemám žádnej recept na to, jak tenhle už docela letitej problém v tý alternativní společnosti řešit, jen se tak zamejšlím...Bohužel, je to smutný, že ´kultura zadarmo´ má takovýhle důsledky.
    HAGGISH
    HAGGISH --- ---
    a co ostatní? Máte nějaký názor, nějaké připomínky.. souhlasíte s kulturně vzdělávacím centrem bez nalejvárny? Nebo si myslíte, že odvázanější koncerty mají svoje kouzlo, tvoří atmosféru klubu?


    ....no a když jsme u toho..jako vlastně berete wolkrovku? (nebo discentrum..a podobný kluby). Co to (pro vás) je?

    A máte pro takový klub rady k problémům, co se naznačily?

    Zaslechla jsem pár lidí k tomuhle tématu mluvit Johymu na kameru,jen jsem většinou nerozumněla..
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    TIGRIS: ona je otázka, zda-li vůbec něco jako nekonzumní alternativní mládež existuje. Hele, u nás v dis krom koncertní sálu je knihovna, projektor na kterým si lidé můžou pustit filmy když chtějí, dílna, počítačová místnost se svobodným softwarem... Přesto těch lidí co k nám přišli, že by si chtěli prostudovat/pujčit nějakou knihu, shlédnout společně film, udělat něco v dílně, pomoc třeba sestavit komp, bych spočítal na prstech jedné ruky. Naopak lidí posedávajících kolem baru i mimo koncerty je hafo, hafo je těch co příjdou na koncert, něco rozbijí a ani je nenapadne vzít smetáček a třeba střepy si po sobě uklidit. Pak běháme po celém areálu a uklízíme po ostatních... Někdy mi s té "alternativní" mládeže je na blití.

    A přesně narážíme také na stejné problémy. Sousedé, potažmo dráhy nám házejí klacky pod nohy a snaží se nás od tam tud dostat pryč. A stejně jako ty, tak ani já ani nedivím...
    TIGRIS
    TIGRIS --- ---
    DESPERADO123:
    to se asi stava vsem s idealama neadekvatnima realite.
    (jenze idealy proste nemuzou bejt adekvatni realite, protoze mirej vejs.
    takze narazej. de proste o to jestli se clovek dokaze nevzdat)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    TIGRIS: ty jo. na úplně stejný problémy narážíme i u nás v DisCentru. Držím palce ať seženete něco jiného. ;-)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    TIGRIS: máš pravdu eli, takhle jsem na to taky poslední dobou už moc nekoukal..
    TIGRIS
    TIGRIS --- ---
    Ach jo, tak to vypada, ze tahle diskuze mi/si odpovedela sama jeste nez sem vypustila debatni namet o tom, co wolkrovka je a mohla by byt. Sovy ani wolkrovky nejsou cim se zdaji byt, nebo mozna nechteji byt tim, cim se zda ze jsou.

    Prvni wolkrovka v bubenci vznikla z euforie a vlastne sama, z potreby aktivity a vzajemnyho sdileni vlastnich vytvoru a napadu. Samozrejme se to neobeslo bez popijeni a zazili sme tam i docela divoky mejdany, ale kdyz si to tak porovnavam, porad za tim byl tvurci duch a taky vedomi navstevniku o tom, ze nejsou u sebe doma ani v tuctovy hospode, a existoval tam, hlavne v zacatcich, nakej respekt k prostredi.

    Z novy wolkrovky se postupne stal podivnej hybrid, kdy my jako organizatori sme k tomu dal pristupovali se stejnym nasazenim, idealama a starosti o misto, zatimco cast navstevniku se zacala chovat, jako by - no u sebe doma urcite ne a i na normalni hospodu by to byl hardcore. Zaclo k nam chodit dost novych lidi, stary zdivoceli apod.,urcite je to i nase chyba, mozna sme se nechali ukolibat tim, ze chodili lidi, bar najednou vydelal na najem, nebo faktem, ze kdyz neco vytvoris, uz to neni jen tvoje ale i lidi ktery tam chodej apod. Proste se nam to dost vymklo z ruky.

    A to je duvod, proc uz tomas, kterymu drahy nakonec prodlouzily smlouvu, uz nestoji o to, abysme v arealu zustali i my. Vlastne se mu nedivim, vzhledem k tomu, ze ma v arealu dilny, spoustu drahych veci a bydli tam dalsi lidi, ktery sou proste unaveny z toho, ze misto prijemnyho a tvurciho mista maj na dvorku pankovej klub kde dost lidem vubec nedochazi, ze sou v podstate na navsteve. Mozna by stacilo dodrzovat blbej manual rozvesenej po klubu, a nemuselo to zajit tak daleko.

    Myslenka diy o kterou se snazime totiz znamena ze se otevrena a promenliva skupina lidi angazuje a neco vytvari, vnima tvorbu druhych apod - ne ze se dav lidi prijde ozrat a udelat bordel a tym wolkrovky po nich potom - diy (!) uklidi strepy a vajgly.
    Nechci tady karat a moralizovat, nerikam, ze se nepovedlo par dobrych akci a rozhodne netouzim mit z wolkrovky klubovnu pro skautiky, ale chci jenom pripomenout neco, co sme asi dost nepripominali - nechceme bejt zabavni konzumni klub v alternativnich kulisach a svoboda neznamena bezohlednost.

    PS: budu vdecna a sem zvedava za vase reakce. I kdyz se ted v zajeti pesimismu dost bojim, ze vetsi zajem vzbudi hodnoceni proporci nahacu na baru. tak schvalne...
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    BASTOCH: nejsi sám. Ležel jsem doma s horečkou, bohužel.
    RUDA_JAN
    RUDA_JAN --- ---
    BASTOCH: taky lituju, a to jsem tam v patek malem dosel.. chybelo mi jen par desitek metru! :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    co se to tam zase dělo .))
    výměny kalhot, bimbase na baru.. no to sem něco propásnul :D
    SCATHACH
    SCATHACH --- ---
    No ty jo, to musel být v sobotu večírek :D. Však ono už to bylo v pátek dost veselé...

    BTW - Vzkaz od Cain Da Breth - perkusista v pátek omylem sebral na W10 kalhoty, prý si myslel, že jsou jeho, ale pak zjistil, že mají dámské zapínání (no kdovíjak to bylo, avšak toto je oficiální verze haha). Takže pokud někdo postrádá dámské černé kalhoty s jemným proužkem, tak nejsou navěky ztraceny, ale jsou ve spárech CDB. Lze se o ně ucházet kupř. na caindabreth-at-gmail. Konec hlášení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam