• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BASKWolkrovka :: Klub "W10" :: Domácí kočovný klub

    PROGRAM:

    www.wolkrovka.net


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    !!! [ OKRAJ / festivalfestival / 7.10.2011 / CR - Praha - louka u Draháňské rokle ] !!!
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    rozbalit záhlaví
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    BERUNA: super.
    JINDRICH: hele, já utopii pamatuju od začátku. od dob kdy to byla kavárna exladronkářů (s jasným politickým názorem), který pak šli dělat Krtkovu kolonu, i to jak najednou se z utopie stal apolitický klub plný prostátních nevládkářů. jestli se situace změnila, tak to jedině vítám, protože utopie byla ze začátku moje srdeční záležitost a pak sem byl dost sklamanej s toho co se tam dělo...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    DESPERADO123: hele sorry jako ale je to na tech webovkach.
    DESPERADO123: "fakt nesnáším démonizování kohokoliv " - jestli mas nejakou internejsi info a nejde jen o pomluvu sem s ní.
    BERUNA
    BERUNA --- ---
    DESPERADO123: celkem aktualizovany profil na fcbk
    http://www.facebook.com/group.php?gid=39298571715&ref=ts

    uzce spolupracuji s strahovskou 007 a s klubem Final na zizkove
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    BERUNA: aha, tak to se netušil. tak to je fajn. krom správným směrem.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    DESPERADO123: o tom nic nevím. měli to určitě párkrát pronajatý či tak něco. ale že by to platil či měl na starosti, tomu nevěřim.
    BERUNA
    BERUNA --- ---
    utopie je ted pod umenim....je tam umelecka skupina AM180 jakuba a anezky hoskovych...je to ted ve stavu ze tam robihaji vernisaze, vystavy a promitani....s malym obcerstvenim....a je to v takove nejake rekonstrukci...
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    JINDRICH: utopii má na starosti člověk v plísni ne? nebo ji platí...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    vývoj této debaty mi připoměl klub utopie, který sídlí na bělehradské. je to koncept, který více méně funguje již mnoho let.

    Tedy můj návrh je, stát se jednou z skupin/iniciativ/nezávislých aktivit/whatever využívajících tento prostor. (návrh B1?)

    Status soukormého klubu vede k poměrně elegantnímu vypořádání se s prudou s autorskými právy u promítaných filmů, živnosťáky a jinejm byrokratickejm překážkám.

    Pro ty, kteří jsou kategoricky proti uzavřeným klubům s členstvím, bych chtěl zdůraznit, že členem utopie se člověk stává zápisem do mailinglistu - tedy žádné kartičky (kdo neví, není členem - kdo přijde tak je buď členem, nebo byl přiveden členem - žádná buzerace, žádné výhody - krom informací o programu).

    výhodou/nevýhodou je nutnost řešit jen část programu pro dané místo.
    a jednoznačnou výhodou je sdílení nákladů na provoz místa.

    http://www.utopiaklub.cz/

    repost ze stránek utopistů

    "KDO A CO JSME?
    Otevřený prostor Utopia založila v roce 1997 skupina lidí z prostředí autonomního centra Ladronka. Založili jsme občanské sdružení původně za účelem rozvoje a podpory alternativní kultury.
    K tomuto účelu jsme získali od Prahy 2 prostor na rohu ulic Wenzigova a Bělehradská na pražských Vinohradech zahrnoval informační centrum, kavárnu, čítárnu, knihovnu, prodejnu knih a archiv. Zrušená sklepní truhlárna byla svépomocí proměněna v místo otevřené alternativní kultuře.

    Plán se nám podařilo do jisté míry uskutečnit a po deset let probíhalo v prostorách Utopie množství kulturních akcí za podpory stovek lidí a za tu dobu si místo vytvořilo originálního a nezaměnitelného ducha.

    Je víceméně zázrakem, že prostor stále funguje, protože se během let potýkal s množstvím potíží které hrozily zánikem Utopie. Již 13 let fungujeme bez jediného grantu či příspěvku od veřejných či soukromých institucí jen za podpory členů a přátel prostoru, za což všem děkujeme.

    Po dobu fungování se vize prostoru stále měnila a vyvíjela. Od aktivistického náboje pozdních devadesátých let se Utopia vyprofilovala jako prostor otevřený všem druhům aktivit s důrazem na nekomerční autorskou tvorbu. Z původně úzce vyhraněného okruhu radikální alternativní mládeže je dnes Utopia šířeji otevřena všemožným aktivitám jak konzervativnějšího tak neortodoxního rázu. Smyslem a náplní je umožnit prostor pro šíření myšlenek ekologicky a společensky udržitelných.
    JOHY
    JOHY --- ---
    B_ART: DESPERADO123: ad jelení a podobný kluby: jely z grantů a měly normálně placený zaměstnance


    a nehrotil bych slovo "komerční" - všechno, na čem se vydělá, tzn braník koupíš za deset, prodáš za dvacet z toho pět jde na prostor a pět na kapelu je u vás komerční?
    literární kavárna je komerční stejně jako café café?
    hlavně v zyanově větě :" A zase masovější a více komerční "klub", tedy pokračování stávajícího směru, vede k zvýšení nákladů (proč pracovat v komerčním podniku zadarmo)"
    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Sakra, čím dál tím víc mě štve, že zrovna v jelení jsem nikdy nebyl :-/
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    B_ART: jelení skončilo trochu z jiných důvodů než peníze co sem pochopil. jelení byl asi nejodvážnější projekt v tomto směru...
    B_ART
    B_ART --- ---
    jestli se můžu taky zapojit do diskuse, ač jsem ve wolkrovce nikdy nebyl (i když jsem se skoro při každý návštěvě prahy chystal):
    u modelu B1 je skutečně riziko krachu imho dost vysoký, ale dalo by se snížit těsnějším propjením s někym, kdo bude dodávat pravidelnej obsah - najít aspoň jeden divadelní spolek, kterej bude hrát aspoň dvakrát-třikrát do měsíce (a třeba bude shánět a tahat i další divadelníky, třeba mimopražský amatéři si vždycky rádi zahrajou v praze), udělat dohodu s nějakym výtvarnym spolkem nebo fakultou, že bude pravidelně obměňovat výstavy, partnerství s nějakejma neziskovkama, co by tam chtěly dělat workshopy, ideálně třeba i napojení na nějaký podobný objekty v bližším či vzdálenějším zahraničí a ostatních českejch městech (v brně třeba jolanda, skleněná louka, možná washclub, koneckonců i ta trojka.. najde se něco), který by mohly taky tu a tam někoho vyslat... pokuď chceš ubrat na punkovejch koncertech a kalicích akcích, tak je musíš nahradit něčim jinym, jinak imho energie rychle dojde a malej organizační tým ztratí motivaci furt něco vymejšlet (znáte to - dokuď je to v pohybu, tak to funguje, ale jakmile se přejde na to, že se budou dělat akce "občas", tak se začnou pauzy mezi tim "občas" velmi rychle prodlužovat a pak si někdo vzpomene "ty jo, vždyť mi už sme půl roku nic neudělali..."). Pokud se tým w10 bude skutečně zaměřovat hlavně na dodávání platformy/prostoru a místo aby obsah sám organizoval se spíš zaměřoval na hledání někoho, kdo to udělá za něj, připadá mi to udržitelnější.

    osobně by mi byl asi nejpříjemnější model někde mezi A a B1, trošku náhrada za zmíněnou Jelení nebo třeba už moc provařenej Unijazz, ale klidně trošku punkovější (ve vybavení atd.) a hlavně s posílenym "nekalicím" rozměrem... (ale je fakt, že to je asi dost podobnej koncept, jakej stál zrovna za Jelení a jak dopadla.. ale držela se dlouho a bylo to fajn místo..)
    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Pravda, prostě by to byla druhá "modrá opice" trošku víc do undergroundu.. :-/
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    ZYAN: hlavně propijit "alternativní" a masové moc nejde. Kde se dějí masové akce, tak to dřív nebo později se bude spadat ke konzumu...
    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Mě příjde nejlepší literární kavárna, nebo menší klubík viz. B1, případně něco "mezi". Aby to bylo víc profesionální než nejstarší wolkrovka, ale zase to nebyl Stárbucks :-)
    Tím že se změnší nároky na prostor, by bylo možné za dobrou cenu získat místo i v centru, lépe to vybavit, bude menší nárok na obsluhu atd. A využije se při tom to, že wolkrovka je už relativně známá v nějaké skupině lidí.

    Důvod proč tak zdůrazňuji centrum je to, že podle mne cokoliv mimo centrum není dobré pro koncept "kavárny", kam jdu třeba jen na dvě hodiny..

    Všechny ty masové varianty vyžadují časem legalizaci, ale já se osobně spíš bojím, že snaha udělat něco stále masového, ale alternativního a s méně pitím povede spíš k zániku, protože si to na sebe prostě nevydělá a bude to mimo možnosti "sponzoringu".
    A zase masovější a více komerční "klub", tedy pokračování stávajícího směru, vede k zvýšení nákladů (proč pracovat v komerčním podniku zadarmo), bude se ztrácet specifičnost w10 a především, ruku na srdce, na to lidi z wolkrovky podle mne nemají organizačně.

    JOHY
    JOHY --- ---
    ZYAN: k b2: přibyde ti povinnost mít živnost a hygienu. to už musíš počítat s platy pro lidi co ti tam dělat, jinak máš náklady navíc (peníze za živnost letěj do vzduchu...)

    B1 je pro wolkrovku a její smysl nejlepší imho taky, pokud nepůjde cestou regulérního klubu...
    ale v tom případě musí jít nahoru s kvalitou vystavujících a vystupujících a najít prostor, ve kterym bude minimální nájem (aby se nepočítalo s barem jako hlavním zdrojem.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    EJCZKA: tohle znám a nedělá to dobrotu. Podobně, polouzavřený klubík (infocentrum), byla své doby Krtkova kolona (jestli ještě někdo pamatuje). Tam byl zas problém, že když přišel někdo "cizí", místní se na něj dívali "divně", prostě tam nezapadal. Tím docílíš, že se s klubu stane soukromý klub akorát bez kartiček.

    Literárních kaváren je dost, ale ne těch co se snaží kombinovat muziku a intelektuálnější činnost tozn. přímo se snaží "vzdělávat" lidi ze subkultur.
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    DESPERADO123: koncept B1 mi připadá nejlepší, nejzajímavější a nejsmysluplnější.!!!!!

    Ostatní tady již jsou, často i několikrát, např. "literárních kaváren" je po Praze několik. Nic nového.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    ZYAN: nerad to říkám, protože sem z DisCentra, ale máš pravdu...

    Ono je jedna věc chtít od ostatních návštěvníků, aby se chovali slušně, uctivě, non-konzumně ale nakolik se tak chová samotné osazenstvo takovýhle klubů. Není to mnohdy kázání vody a pití vína?
    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Ještě, wolkrovku zná mvelice dobře :-) a Discentrum relativně taky, stejně jako další.

    Když se pokusím shrnout možnosti, tak to v vydím takto:
    A) změna k větší "komerčnosti"
    literární kavárna, nebo pokračování v trendu "nová wolkrovka"
    B) změna směrem k menší komerčnosti
    B.1)
    Formou klubíku pro "pár kamarádů", který bude otevřený občas, kdy tam bude koncert, bude tam omezený počet lidí, kteří půjdou ohlídat. Možné je taky opětovné vzkříšení "nekalících" akcí (otázkou je, zda-li o to je ještě zájem ze strany lidí z W10).
    Bylo by to asi podobné jako nejstarší wolkrovka.
    B.2)
    Snaha o udržení většího počtu návštěvníků, omezení koncertů na úkor alternativních akcí, omezení alkoholu. Zde je největší riziko krachu, protože, ruku na srdce, přímé omezení alkoholu znamená přímé omezení počtu návštěvníků.

    Plán udělat z wolkrovky "literární kavárnu" mi příjde jako nejlepší, ale neslo by to s sebou několik imho nutných změn v kvalitě "služeb".
    - přesun k centru
    - fungující záchod atd.
    - méně pank prostředí
    - rozšíření sortimentu (více nealka. kvalitnější nealko, lepší a dražší alkohol) - aby to šlo pít i "jen tak"
    - "kvalitnější" obsluha
    - otevřeno každý den

    Zároveň by se mohla zkrátit pracovní doba, šlo by to udělat v menší prostoře, nemuselo by to být tak moc odhlučněný atd. Koncertů by asi bylo méně, ale zase by šly dělat výstavy, čtení a další akce "profesionálněji". Ztratilo by to dost ze současného kouzla, ale zase by se mohl využít potenciál místa, kde se potkávají zajímaví lidé a třeba jsou při tom i relativně střízliví :-D.

    Taky jde pokračování v trendu "Nová wolkrovka" se vším tím chlastáním, pankem, jen někde jinde, ale je otázka, jaký je zájem..


    Další nápady:
    - Rozhodně není špatný nápad zdražit alkohol a zároveň si víc hlídat donášený chlast, případně i zkrátit otvíračku, tím se vyženou "prasata" co se vožerou někde jinde, ve wolkrovce si dají pár láhváčů a ještě odnesou všechny láhve v okolí (to jsem zahlédl a docela jsem čuměl)
    - Dokaď bude prostředí v klubu tak "pankový" těžko tam lze čekat jiné než pankové akce (to je podobné jako v Discentru, je sice pěkné, že tam jsou knížky a počítače, ale upřímně, ani náhodou mne nenapadne tam přijít "jen si něco přečíst". Proč? Možná protože ten klub je v nějakém stavu, potulujou se tam v jakoukoliv hodinu agresivní ožralové, kteří tam bydlí atd. Prostě ideální místo na rozjímání.. :-/

    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Když si představím ty, kteří do wolkrovky chodí tak mi k nim nějaká karta moc nesedne.
    A natožpak k lidem, kteří jsou do aktivit wolkrovky zapojení, tudy podle mne cesta nevede.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam