• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STRATILSOMSACORPORATE DESIGN ll mam logo co s nim
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    :))
    SAMUEL
    SAMUEL --- ---
    no aspoň to zapadá do kontextu teď to nové logo technického muzea. Tvůrce byl takhle jednou na návštěvě ve studiu u svého kolegy z AUGu, pana Fellera, a po několikáté sklence italského vína konečně našel inspiraci pro logo se kterým si už dlouho nevěděl rady - prostě kouknul na zeď:)))
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    SAMUEL: ale jo, to nebylo přímo proti tobě :) Esli to tak vyznělo, tak se omlouvám, ale bylo to myšleno spíše jako obecné rozohnění :)

Jen prostě vím, co všechno za aktivity UGD dělá (např. to, že přes hodně klacků pod nohama kope za doporučené ceny honorářů, čímž se snaží alespoň trochu narovnat trh zdegenerovaný logy za 3000 Kč), některé ty lidi znám osobně a tak mě dycky trochu zamrzí, když někdo vytáhne ty nejméně šťastné práce autorů UGD a vyvozuje z toho nějaké obecné závěry (zase – tohle se netýká přímo tebe, ale náznak tam trochu cítít byl). Na druhou stranu je samozřejmě otázka, zda tam takové práce mají co dělat, zda by si neměla UGD svoji prezentaci trochu hlídat. Nu, měla :)
    SAMUEL
    SAMUEL --- ---
    BINARY_PARANOIC: hele o tom se vubec nepru, nepochybuju ze jsou to skveli pedagogove, kresliri, maliri, sochari atp. Nechtel jsem nijak degradovat jejich schopnosti ale prezentace na tech strankach, kde opravdu maji 4 ze 6 aktivnich profilu vyobrazene v portfoliu veci, ktere proste v te oblasti, kam se radi (ted mluvim o tech logotypech hlane), nejsou nijak moc kvalitni, pak to proste pusobi ze je to to nejlepsi, cim se cele spolecenstvi muze pochlubit.
    Nemluvil jsem o jine tvorbe a pusobeni, ani slovem jsem nezminoval jejich lidske kvality/zapory... jsem v auditku corporate design || mam logo co s nim a o tom jsem se taky bavil.

To, ze te vytaci, ze nejakej "fofrgrafik" na internetech si v pohodli pseudo-anonymity dovoluje snizovat kvality lidi, kteri na poli tveho oboru neco dokazali, neni muj problem, protoze to predevsim neni pravda. Nepsal jsem to nijak utocne proti nim, resil jsem tu prezentaci.
    Taky me vytaci kdyz nekdo sam nic nedela a pokud, tak sracky, a jen proto, ze obcas ukoristi nejakej melouch - diky tomu jak je levnej - se citi byti profesionalem a kybycuje a rozhazuje kategoricky nazory vsude okolo...

Dyztak posta..
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    SAMUEL: ale prdlačku, co třeba
    http://www.augdesign.cz/clenove/martin_dyrynk/index.htm
    http://www.augdesign.cz/clenove/jiri_svetlik/index.htm

A kdo se trochu v grafickém designu pohybuje, pak u mnoha dalších jmen ani nepotřebuje portfolia, protože jejich práce tak nějak zná a o kvalitách nemůže být pochyb.
    Často je také jejich přínos větší v teoretické činnosti, resp. v činnostech s grafickým designem souvisejících okrajověji. Třeba takový Ludvík Feller – sice se s ním úplně nemusím, ale přesto si nesmírně cením jeho pedagogické a teoretické činnosti na poli sémiotiky (v oblasti jeho snah vzdělávat v životních hodnotách už si ho cením o poznání méně). O volném umění a grafice ani nemluvě (je to výborný kreslř, mimochodem).
    http://www.dialog.stred.org/clanky/ludvik-feller/

Samozřejmě že spousta autorů združených v AUG už je poněkud za zenitem své tvorby (pročež by se někdy s ohledem na všeobecné dobro ani neměli do některých soutěží hlásit), ale pořád rozumí užitému umění více než dost a např. jako pedagogové či porotci v soutěžích jsou nenahraditelní, přinejmenším proto, že více než jiní znají kontext současného českého grafického prostředí.

To, že je dneska každý fofrgrafik, co jede strašně in věci nakoukané z internetů je sice fajn (kecám, není), ale trocha pokory k práci ostatních (neřkuli starší generace) by někdy neuškodila.
    SAMUEL
    SAMUEL --- ---
    GHITU: jsem proklikaval ty odkazy ostatnich clenu asociace uzite grafiky a samy lepsi veci teda...

http://www.augdesign.cz/clenove/jaroslav_faigl/index.htm
    http://www.augdesign.cz/clenove/radek_froulik/index.htm

verim ze tam budou i sikovnejsi, ale u nich chybi profily. Takze toto je vlastne veskera prezentace uskupeni skryvajiciho se za timhle:

LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    STRATILSOMSA: :-) no dyt ja ti pritakavam :-)
    STRATILSOMSA
    STRATILSOMSA --- ---
    LENDULIK: no a ved v tom to je. Nakoniec sa vyprofiluje a prezije, to najviac zivotaschopne... v tomto pripade Font. Nerozumiem kam smerujes. Ja len tvrdim, ze Font je najlepsi z ceskych casopisov, co sa venuje grafickemu dizajnu. Ze je subjektivny, ano je. Podla mna prirodzene. Tak ako hovoris, kazdy moze skusit urobit lepsi a neni to prdel. A preto ,,nic jineho neni,,...
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    STRATILSOMSA: proc neni deset casopisu o vcelarstvi? A co na to Jan Tleskac?
    A nebo zacni, kazdy muze, ale neco udelat, vest a udrzet neni zase takova prdel. Kor kdyz to delas pro lidi, kteri z pulky kerujou v kazdym prispevku....
    STRATILSOMSA
    STRATILSOMSA --- ---
    LENDULIK: ano :) a preco nie je nic ineho? :)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    STRATILSOMSA: mno... a je zavedeny? a je dobry? a neni to tim, ze nic jinyho neni?? :)
    STRATILSOMSA
    STRATILSOMSA --- ---
    ABBE: otazka znie. Preco je Font zavedeny casopis? Nebude to nahodou aj tym, ze obsah je dostatocne kvalitny, samozrejme aj ked subjektivny. Neviem si predstavit, ako by vyzeral Font, robeny formou strohych novinovych sprav.

K samotnemu logu technickeho muzea. V prvom rade ho zabija typo. Inac trochu mimo nejakych sucasnych trendov, takze ,,kole oci,,. O rok moze byt vsetko inac.

Docela ma dostava, v explikacii spomenuta freza, bez ironie.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    PAN_CAU: DANNIEL: My co máme v hlavě trojúhelník (alegorie pro nasráno) po tom zoufale prahneme!

Ale jako jsou tam asi i "lepší" kusy. Kdyby tohle nebylo tak ironické svým určením, řekl bych, že je to z té méně hrozné části :)
    PAN_CAU
    PAN_CAU --- ---
    tak do sdruzeni dobreho designu, by me nikdo nedostal, ani kdybych mel cely zivot delat uz jenom v corelu a paintbrushi.
    DANNIEL
    DANNIEL --- ---
    DAN_F: au
    GHITU
    GHITU --- ---
    DAN_F: slusny blitky ty jeho veci =]
    ABBE
    ABBE --- ---
    DAN_F: ad 1. Ano, pravda Font je blog. Nicméně o subjektivitě dále.

ad 2. V žádném případě nechci tvrdit, že by redaktoři fontu někdy vychvalovali špatné práce, nicméně ona náklonnost k pracím velkých nejen studií, ale učitému okruhu jmen, mě právě docela mrzí.

ad 3. Určitě takové práce jsou, ale i tak bych v této oblasti byl raději patrný, přeci jen negativních (ale i pozitivních) soudů asi nikdy pocítíme nedostatek, ale nadbytek spíše ano. (Snažím se neohrabaně vyjádřit, že čtenář si asi málokdy řekne: "V tomhle článku mi chybí nějaké zhodnocení", neboť se nejdná o recenze, ale vstupy čistě informativního charakteru, no ne?)

Jinak, objektivita není pouze jařmem veřejnoprávních médií. Je to žurnalistické pravidlo, zásada, součást etiky. Samozřejmě každý má nárok na svůj názor, ale s jeho vyjadřováním v médiích je situace vyřešená (s ohledem na zmíněnou etiku) poměrně elegantně: vlastní názory redaktorů bývají zřetelně oddělené od objektivních zpráv (např. formou sloupku, apod.), bývají psané jiným stylem (tak aby nebylo možné je zaměnit s běžnými zprávami), vždy se vztahují přímo a jmenovitě ke konkrétnímu redaktorovi (který se svým podpisem jasně hlásí ke svým postojům, za které se nestydí), ale navíc jsou také na jisté známosti a váženosti autora postavené (či že noviny sloupek nesvěří kdekomu).
    Samozřejmě si nepředstavuji, že by to takhle přesně mělo vypadat na internetovém blogu, ale ovlivňovat veřejné mínění v podstatě anonymně jen skrze zavedené jméno časopisu mi taky nepřijde zrovna v pořádku (no ano, je trochu smutné, že se lidé opravdu takhle nechají ovlivnit). Nemluvě o tom, že i časopis by se měl alespoň přibližně řídit výše uvedenými zásadami a jeho internetová podoba (ať už zvaná blog, nebo jakkoliv) jakbysmet.

No prostě je Font.cz braný jako něco více než jen osobní blog, taky se tak myslím snaží fungovat, tak by tomu mohl trochu více odpovídat i obsah.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    ABBE: 1. font.cz je podlě mě blog a jako takový se dle mého názoru může uchylovat k subjektivitě.

2. Nevím jestli jsou redaktoři objektivní, nebo subjektivní. Osobně občas pociťuji jejich nepřiměřenou náklonnost k průměrným pracem studií s velkým jménem. Na druhou stranu to nikdy nejsou práce, které by byly vyloženě špatné.

3. Objektivní, neobjektivní. Domnívám se, že jsou určité práce, u kterých se dá jednoznačně určit, jestli jsou to kvalitní, profesionální výstupy, nebo amatérské pokusy. Veřejnoprávní média by měla být objektivní, blog grafického časopisu se může uchýlit k subjektivitě. Čtenář má právo si udělat svůj názor, stejně tak jako redaktor má právo vyjádřit svůj.
    ABBE
    ABBE --- ---
    DAN_F: Je pravda, že část explikace pojednávající o písmu je blábol vycucaný z prstu, což lze dobře pochopit právě na starších pracích pana Schickera, které jsou v práci s písmem mírně řečeno tápavé.

Nicméně za ten komentář a spousty dalších jemu podobných Fontu v žádném případě neptaří dík. Snad je to jen můj pocit, ale nejen, že by Font ve svých komentářích neměl být radikálnější, ale měl by se jich dokonce vystříhat, neboť, ruku na srdce, subjektivita do informačních zdrojů prostě nepatří. Chceme-li Font brát jako seriózní médium, pak tomu brání právě jen nadbytečné komentáře redaktorů, kteří ale nemají patent na rozum ani na hledání asociací, podobností, na hodnocení cizích prací atp. Takoví mistři zase nejsou ani oni, ale ani nikdo jiný.
    Čtenář si prostě musí uděla vlastní názor a neměl by v tom být rušen, či manipulován infiltrací cizích komentářů.
    Však se stačí podívat, jak v diskusi všichni papouškují názory redaktorů a vesele jim přizvukují. A navíc: snad jsem jediný, ale prostě se nemůžu zbavit dojmu, že redaktoři Fontu nejsou v žádném případě objektivní při udělování palců směřujích nahoru či dolů.

A co myslíte vy ostatní?
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    ALI: Tak tak, jak říká electrifret, jedná se o ironický komentář fontu – tím jak jsem to sem zkopíroval přes schránku se nezachovala kurzíva u přesných citací a vzniknul bordel, za což se omlouvám :)

Jinak za ten komentář fontu dík, protože to je zrovna dost na místě – samo že před válkou snad každý grafik ovládal písmo a jeho konstrukci výrazně lépe, než dnes my všichni dohromady. Proto ty Schickerovi kecy o úpravě liter s ohledem na čitelnost, vyvážení v proporcích a prostrkání, znějí jako něco za co by si zasloužil profackovat (obzvlášt po shlédnutí jeho dalších prací, které jsou k vidění zde – http://www.augdesign.cz/clenove/jan_schicker/ ).

Hlavně že to písmo dokonale optimalizoval, ale pak ho "dynamicky přiřadil po diagonále". Mistr svého oboru holt :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam