To je pravda, ale kdyby nebyl microstock, tak by se amatérské fotografie prodávali mnohem méně. Domnívám se tak z důvodu toho, že agentury potřebují pracovat svižně a těch distribučních kanálů není hodně. Profesionální fotobanky chtějí většinou až 100 kvalitních fotografií aby fotografovu práci vůbec přijali, kdežto microstock tohle všechno překlenul. Amatérovi umožnil prezentovat byť třeba jednu fotografii a těm co nakupují umožnil rychlý a snadný nákup skrze internet.
Ale taková už je doba. Člověk by takhle mohl vzdychat u filmu, muziky a dalších uměleckých činností. Co sem tam sledoval, tak ve wildlife a nejen tam se fotografové přeorientovali na výuku. Je fakt že tohle ještě pořád vyžaduje zkušenosti a um a právě pro jejich zkušenosti a kvalitní tvorbu jsou jejich kurzy vyhledávaný a oblíbený artikl.
V případě Yuriho Arcurse by mě zajímalo jak přesně funguje. Technika ale i modely se mu musí nějak zaplatit, takže asi fotí to co jde hodně na odbyt ale stejně si myslím že má tvrdý chleba. Třeba můj oblíbený fotograf David Jackson (
http://www.davidejackson.com) vydělá na jedné svatbě víc. Ale jen tipuji dle sazeb které má na své stránce uvedené.
Děkuji, moje stránky potřebují update. Asi rok sem na ně nesáhl a je to znát ve všech ohledech. Snad do vánoc spustím novou verzi i s fotobankou. Aktuálně mám na stránce okolo 30ti fotek a ve fotobance v počítači přes šest tisíc. :) Ale kdybych je měl nacpat ručně do dnešní stránky, tak zapustím kořeny, takže připravuji způsob jak přenést to co mám v počítači na web a to i včetně objednávkového systému. Aktuálně se dají fotografie objednat pouze po domluvě skrze kontakt.
Nedá se ale říci že by to vydělávalo. Zatím sem prodal fotografií pouze pár a to ty co jsem měl na výstavě. Tady je pravda, že velkoformátová fotografie působí úplně jinak než zmenšenina na webu. Měl bych zase uspořádat nějakou výstavu. :) Z mých fotografií zatím profitují hlavně zoologické zahrady které z nich sestavují propagační materiály jako plakáty, pohledy, přívěšky aj. Díky této spolupráci udržuji s několika zoo přátelský vztah, který se mi vrací zatím hlavně v podobě bezplatného vstupu a čas od času možností nafotit to co třeba běžní návštěvníci nemají šanci ani zahlédnout pouhým okem. Víz třeba fotografie kotě levharta sněžného ze zoo v Plzni kterou mám na svých stránkách.
Kdybych na tom vydělával, tak bych asi se zoo musel sepsat nějakou smlouvu, ale to se zatím neděje a asi ani dít nebude, ale kdo ví. Spíše teď uvažujeme se zoo v liberci uspořádat fotografické kurzy. Z toho spíš koukají nějaké peníze. :)