• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    no moje pointa byla ze zrovna vystava pro lidi z ulice bude pro byznys prinos minimalni ;) vetsi prinos bych videl v obeslani potencialnich zakazniku...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LWEEK: To je dobre vedet, ze ti to vyslo :) A kolik jsi za jednu fotku chtel? ;) (Byla to zvirata, ze?)

    IIIMAGIAG: Pointa je, ze na fotobankach uz jsem, tak hledam, co dal. A ego je taky dulezite :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    IIIMAGIAG: Zaplatili, díky bohu :) Dokonce i něco navíc. Nejdřív sem byl rád že sem je prodal a pak sem si říkal, že sem možná mohl přitlačit na ceně. Ale tak nejsem zatím žádný britský celer abych si diktoval. :)
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    BLACKX: me to prijde jako ztrata casu a vyhozeni penez, pokud neberes vystavu jako masaz ega, na coz je to zcela legitimni nastroj..

    kolik lidi to za mesic v kavarne uvidi? kolik z nich to uvidi vic nez jako kulisu pro svoje popijeni kavy/caje? kolik z nich by alespon teoreticky investovalo do fotky? kolik z nich aktualne resi nakup fotky? Kolik z nich udrzi kontaktni udaje z papirku pod fotkou, aby se doma alespon podivali na tvuj web?

    proti tomu tvoje galerie ve fotobance - rekl bych ze radove vyssi navstevnost, lidmi kteri aktualne resi nakup fotky, a jsou na miste se zamerem fotku koupit, v systemu ktery okamzity nakup fotky umoznuje..

    podle me je vyrazne lepsi i jen samotna webova galerie bez nakupu, prolinkovana z diskusnich for, blogu, facebooku apod..
    SHUBIN
    SHUBIN --- ---
    BLACKX: nebo jak si trochu posimrat ego :)
    taky nemyslim, ze by to byl nejaky prodejni nastroj, ale kazdopadne vystava je fajn vec :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    IIIMAGIAG: Efektivni prodejni nastroj to asi nebude, ale mozna efektivni nastroj, jak se trosku dostat do povedomi... nejak se zacit musi.
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    nechci vam do toho hovorit, ale skutecne myslite ze oslovovani lidi z ulice (coz vystava v kavarne vicemene dela) je efektivni prodejni nastroj? :)

    LWEEK: zaplatily ti prodeje alespon naklady na ty tisky?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SHUBIN: Ok, jdu vybirat fotky ;)
    SHUBIN
    SHUBIN --- ---
    BLACKX: ty prostory nejsou az tak problem, vetsinou to funguje tak, ze si vyberes nejakou kavarnu/cajovnu kde vystavuji fotky, a reknes jim ze bys mel zajem neco vystavit, oni si vyzadaji nejake fotky na ukazku, a kdyz se jim budou libit, tak se domluvi termin. samozrejme, muze to byt treba az za pul roku, ale behem prazdnin to jde rychleji etc.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LWEEK: Diky! Ted jen sehnat nejake prostory ;) A kdyz se spokoji s fotkami do 50x30, tak to muzu i vytisknout doma :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Všechny fotky byli opatřeny popiskem, podpisem a adresou. Samozřejmě tmavě šedivou na černém rámečku, tak aby to nerušilo. Ale je pravda, že sem u výstavy měl i cedulku na které bylo krátké povídání o tom kdo jsem, co a proč fotím.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Dobre informace se nam tu sesly. Z hlediska microstocku uz jsme sice mirne OT, ale porad se tyka prodeje fotek.

    LWEEK: Za deset tisic bez ramu, to uz musely byt docela velke tisky. Ale nechapu, jakym zpusobem se pak ty fotky prodavaji. To jsi do tech obrazku zrovna natiskl webovou adresu nebo ses spolehal na to, ze zajemce ze zepta obsluhy?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Tak k uspořádání výstavy jsou dvě cesty. Buď se někam procpat, zkrátka se nabízet a nebo sem tam přijde nabídka sama od sebe. Má první foto výstava byla nabídka. Na jedné akci v zoo mě oslovil majitel čajovny přímo v centru liberce. Bavili jsme se o focení a on i řekl že mu odpadl jeden vystavovatel a že jestli bych nechtěl vystavit svou práci, tak sem mu přikývl.

    Dobře sem udělal, protože výstavy v téhle čajovně jsou na roky dopředu zajednané a má výstava sklidila celkem ohlas, takže sem do budoucna znova vítaný. Hodně lidí se na mě ptalo, také když sem tam čas od času zašel na čaj a poslouchal co si kde šuškají, tak se bavili často o vystavených fotografiích, což mě velice těšilo i zvedalo sebevědomí a chuť dál tvořit. Jediná nevýhoda je cena výstavy. Já na to tenkrát vyplázl 10 tisíc a to sem měl štěstí, že mi zapůjčili vlastní rámy. Jinak bych cena šla ještě nahoru. Tady si člověk musí rozmyslet jestli to stojí za to a jestli se to má šanci zaplatit. Ale tak to se často nezjistí jinak než že to člověk riskne.
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    k ty vyuce - bohuzel to nekdy dopada tak ze clovek co foti 3 roky a prodal 10 fotek porada kurzy... samozrejme nelze generalizovat, treba Stach u nas rozhodne ma kredit na to poradat workshopy, u nekterych dalsich uz bych si tak jisty nebyl...
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    BLACKX: Sandisk Jarvisovi neplatil vylet, ale zaplatil si u nej normalni reklamni sluzbu, sestavajici z fotek plus medialni cirkus v socialnich sitich.. Znamost Jarvisovi umoznuje prave pridani tehle sluzby pro sve klienty, kterou neznami fotografove nemaji..

    Samozrejme byt znamy je plus, jako v kterekoliv jine oblasti, kdyz te nekdo nezna, muzes fotit jako buh a penize nebudou (protoze nemaji od koho), mam pocit ze nekdo psal ze profi fotografie je 90% kontakty a 10% talent..

    K tomu microstocku - myslim ze to je proste urcity novy trh, na spoustu veci klientum staci horsi kvalita fotek, za vyrazne mensi cenu... ale stale jsou situace kde se fotka proste musi vyfotit primo dle zadani, a cena takovych fotek muze paradoxne spis stoupat (jelikoz bude min fotografu kteri to jsou schopni vytvorit).
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LWEEK: To preorientovani na vyuku je dobra cesta... vicemene fotografie je ted castecne o tom stat se slavnym a pak si nehcat platit za prednasky, specialni zakazky a reklamu. Naprosto typicky priklad je Chase Jarvis - ted mu treba SanDisk zaplatil "vylet" pro cely jeho tym na Novy Zeland, kde fotil nejake propagacni veci.

    Ale Arcurs taky nema nijak tvrdy chleba - prodava opradu nepredstavitelne mnozstvi fotek. Podle iStockCharts jich bylo na iStockPhoto.com pres 710 000 za posledni 4 roky, tj. asi 14 000 za mesic, coz pri prumerne $2 za fotku (ja mam asi $1 - $1.5 - on bude mit vic) je hodne penez. A to je jen jedna agentura - dalsi 3 az 5 na tom budou podobne! Ale on sam nekde zminoval, ze cast z toho jde na vrub tomu, ze je tak znamy (tak 30 %? Uz nevim) - lide hledaji primo jeho fotky.

    Vystavy, blog, prednasky a spoluprace se ZOO jsou samozrejme dobry zpusob, jak si popularitu zvysovat, takze bych rekl, ze jsi na dobre ceste :) Jak se vubec clovek dostane na nejakou vystavu, idealne prodejni? (Mam par zajimavych fotek z cizich krajin, tak bych je rad jeste vic vyuzil ;) )
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    To je pravda, ale kdyby nebyl microstock, tak by se amatérské fotografie prodávali mnohem méně. Domnívám se tak z důvodu toho, že agentury potřebují pracovat svižně a těch distribučních kanálů není hodně. Profesionální fotobanky chtějí většinou až 100 kvalitních fotografií aby fotografovu práci vůbec přijali, kdežto microstock tohle všechno překlenul. Amatérovi umožnil prezentovat byť třeba jednu fotografii a těm co nakupují umožnil rychlý a snadný nákup skrze internet.

    Ale taková už je doba. Člověk by takhle mohl vzdychat u filmu, muziky a dalších uměleckých činností. Co sem tam sledoval, tak ve wildlife a nejen tam se fotografové přeorientovali na výuku. Je fakt že tohle ještě pořád vyžaduje zkušenosti a um a právě pro jejich zkušenosti a kvalitní tvorbu jsou jejich kurzy vyhledávaný a oblíbený artikl.

    V případě Yuriho Arcurse by mě zajímalo jak přesně funguje. Technika ale i modely se mu musí nějak zaplatit, takže asi fotí to co jde hodně na odbyt ale stejně si myslím že má tvrdý chleba. Třeba můj oblíbený fotograf David Jackson (http://www.davidejackson.com) vydělá na jedné svatbě víc. Ale jen tipuji dle sazeb které má na své stránce uvedené.

    Děkuji, moje stránky potřebují update. Asi rok sem na ně nesáhl a je to znát ve všech ohledech. Snad do vánoc spustím novou verzi i s fotobankou. Aktuálně mám na stránce okolo 30ti fotek a ve fotobance v počítači přes šest tisíc. :) Ale kdybych je měl nacpat ručně do dnešní stránky, tak zapustím kořeny, takže připravuji způsob jak přenést to co mám v počítači na web a to i včetně objednávkového systému. Aktuálně se dají fotografie objednat pouze po domluvě skrze kontakt.

    Nedá se ale říci že by to vydělávalo. Zatím sem prodal fotografií pouze pár a to ty co jsem měl na výstavě. Tady je pravda, že velkoformátová fotografie působí úplně jinak než zmenšenina na webu. Měl bych zase uspořádat nějakou výstavu. :) Z mých fotografií zatím profitují hlavně zoologické zahrady které z nich sestavují propagační materiály jako plakáty, pohledy, přívěšky aj. Díky této spolupráci udržuji s několika zoo přátelský vztah, který se mi vrací zatím hlavně v podobě bezplatného vstupu a čas od času možností nafotit to co třeba běžní návštěvníci nemají šanci ani zahlédnout pouhým okem. Víz třeba fotografie kotě levharta sněžného ze zoo v Plzni kterou mám na svých stránkách.

    Kdybych na tom vydělával, tak bych asi se zoo musel sepsat nějakou smlouvu, ale to se zatím neděje a asi ani dít nebude, ale kdo ví. Spíše teď uvažujeme se zoo v liberci uspořádat fotografické kurzy. Z toho spíš koukají nějaké peníze. :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LWEEK: Diky za nazor, tohle je rozhodne zajimave tema na diskusi!

    Podobne veci jsou samozrejme slyset i od dalsich fotografu a obcas se da narazit na podobnou debatu i na jinych serverech kolem microstocku. To, ze fotky zlevnily, je pravda, ale neni to spis tim, ze fotograficka technika se tak rozsirila a zlevnila, ze ted muze fotky fotit kdekdo? Pokud bys treba fotil fotky, ktere vicemene zvladne kdokoliv s fotakem (i kdyz to bude o neco horsi kvalita), tak pak bych se nedivil, ze cena bude nizsi. Jde o to delat fotky, ktere normalni amater nenafoti... at uz proto, ze nema vybavu, zkusenosti nebo nezorganizuje potrebne lidi na foceni.

    Myslim, ze spis nez amateru je potreba se bat tech, kteri berou microstock velmi vazne a prodavaji obrovskou spoustu extremne kvalitnich fotky za nizkou cenu. Zjistili, ze v tom mnozstvi fotek je sila a da se tim taky vydelat - je to pripad prave Yuriho Arcurse a dalsich ( http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=629407 ), kteri foti nejvyssimi typy zrcadlovek a stredoformatem a pritom se jejich fotky prodavaji za podobnou cenu jako moje. Do wildlifu se asi jeste chvili nepusti, takze to mas dobre :) Ale bal bych se, ze se mozna objevi podobni i tam.


    Jinak mas zajimavou stranku a zaujalo me, ze prodavas fotky ze zoologickych zahrad. To se da jen tak nebo k tomu potrebujes povoleni od dane ZOO?
    A kde vlastne ty fotky prodavas? Koukal jsem, ze u fotek sice mas objednavkove cislo, ale uz jsem nenasel moznost to objednat :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Zdravím, osobně sem spíš proti microstock, ale co s tím nadělám. :) Povím proč. Microstock rapidně degradoval hodnotu umění fotografovat. Na microstocku mohou prodávat všichni a cena je tak nízká, že z toho neprofituje téměř nikdo krom provozovatele microstocku. Bohužel pak v praxi můžete být sebelepší fotografové, ale vaše práce se nezaplatí. Hodně profesionálních fotografů mi potvrdilo, že dost často slyší větu "Vaše fotografie jsou opravdu krásné, ale my potřebujeme šetřit tak si raději koupíme horší ale za pár kaček".

    Lidé prodávající na microstocku jsou většinou amateři "cvakači" který fotí pro radost a když jim to měsíčně vydělá třeba stovku, jsou rádi, ale profesionál investuje tisíce korun do své tvorby a stovka měsíčně ho prostě nezachrání.

    Samozřejmě se to netýká všech témat fotografické tvorby, ale třeba wildlife, o který se zajímám, se to týká velmi.
    COUPERFIELD
    COUPERFIELD --- ---
    BLACKX: to je celkem pekny :-) i fotky mas pekny... jen tak dal :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam