EUCHENIE: Tento rok mám výročí, už prodávám přes 10 let :) Nejvíc vydělává Shutterstock (skoro polovina výdělků). Druhý je iStock ale pravda, že na ten kašlu kvůli jejich škaredému přístupu k přispěvovatelům a spoustu novějších fotek tam ani nemám. Pak Fotolia, Dreamstime, 123rf, Alamy (kupodivu - tohle není striktně microstock, občas se tam něco prodá jako stock) a Depositphotos. S odstupem pak jsou CanStockPhoto a BigStockPhoto.
Zkoušel jsem i další:
- StockXpert - už neexistuje, někdo ho koupil
- Photodune - tam velmi drsně ořezávali počet přispěvovatelů, takže mě taky vyhodili :)
- Pixta - tam jsem chvíli, mohlo by to být vcelku ok, ale spíš na úrovni těch nejhorších z hlavního žebříčku výše
- Pond5 - zkusil jsem, ale fotky tam neletí, jsou spíš na videa (ty nemám)
- Crestock - měli debilní požadavky na klíčová slova, kvůli nim se s tím drbat nebudu
- Revolucy - nemá smysl
Celkem mám tuším něco pod 1 000 fotek a zatím vydělaly asi 22 000 USD. Pořád nedokážu předem odhadnout, co se bude prodávat a co ne, je to pro mě totální ruleta :) Ale i fotka, která se prodává velmi málo, tak z toho mála za deset let dokáže nasbírat rozumnější peníze. Není to na uživení, ale zase v podstatě poslední zajímavý upload jsem měl v roce 2016 a pak asi 4 fotky v roce 2018 :) Takže mně pořád chodí peníze z dávné práce.