• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BLACKX: diky
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EUCHENIE: Obojí. LR ti pomůže jen na určité menší úpravy, ty udělá rychleji. Na složitější věci je tu PS.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Co používáte na úpravu fotek? Ja PS, ale přemejšlím o Lightroomu, vubec ho neznam, ale je to jednodušší, ne?
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    EUCHENIE: jo ono toho bude frcet mozna vic, jen proste u tech fotek mest/krajin mi prijde ze uz je dost vysatej rybnik...

    eh, btw ted mi zamitli pres 100 fotek kvuli File transfer error. To se mi v zivote nestalo (pritom nahledy vsech online vypadaji v pohode).
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    DAVVID: doklad asi ne, možná otec někde, no zjistím. ad dítě, dobrej nápad, diky.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    DAVVID: mým laickym pohledem bych taky řekla, že frčí něco jako girl power, zdravý zivotni styl vc jidla emancipace, diverzita, a klasika business. prostě o čem se píše. nebo neco vtipnýho z toho všeho. a technika a pokrok, viď.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    EUCHENIE: Ohledne babicky – jestli mas nejakej jeji doklad a podpis clena z rodiny tak by se po tom nikdo nepidil...
    Ohledne dvojich uctu – rekl bych ze penize z jineho SS uctu si muzes poslat na stejny paypal...Ale prijde mi nejjednodussi hodit fotky/ilustrace od ditete do novy kolekce, kde jednoduse uvidis kolik to celkem vydelalo a to mu treba nekdy das.


    MIK_CZ: jj taky mi to prijde. Jaky typ fotek jsi tam nahraval? Prijde mi ze tech klasickych fotek mest a znamych fleku z bezny dovoleny je tam uz strasne moc a asi tezko se mezi takovou konkurenci dostane. Foceni primo pro fotobanky treba s multikulti modelama imho bude frcet trochu vice... (ale sam tam spis nahravam ty fotky z dovci a prave ted budu zjistovat jestli se s tim ma cenu jeste crcat a kazdy misto nafotit 10x z ruznejch uhlu apod.)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Nasla jsem docela dobrou fotku babicky, co uz nezije, jak je to s releasem ? :)) nebo je to no go?
    A dítě by nejradsi taky nekde melo ucet, do 18 smolik, leda u mne nebo zas nejaka levarna, ale musel by ev it i svuj paypal, co
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    Prijde mi ,ze na shutterstocku se prodava hur a hur, nahral jsem tam nejake nove fotky a neprodala se ani jedna, coz nebylo uplne zvykem .. :) je to asi i tou obrovskou konurenci, ale rekl bych ze zlate casy jsou pryc a ted se to snad ani nevyplati..
    PEKK
    PEKK --- ---
    Používáte někdo snapwire? Je to docela zábava, jak roste level, ale prodat něco asi není jen tak...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    DAVVID: Co se týče přechodu Fotolia -> Adobe Stock, tak na prodejích se mně to vůbec nijak neprojevilo.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Já jsem na shutteru, 123rf, dreamstime, kde výdělky z ostatních dvou jsou asi 1/10 toho co nese shutter a nedávno jsem zkusil Adobe stock (@BLACKX: tam by mě celkem zajímalo jestli se nějak zvedly prodeje od doby co to koupilo Adobe?).

    Ještě mě napadá – zkoušel jste někdo porovnat zda má nejakej efekt nahrat třeba 100-200 fotek z jedné země najednou, a nebo je lepší nahrávat třeba jen 10 fotek za týden? :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EUCHENIE: Jo, Fotolia už je Adobe Stock, jen jsem to četl teď z mých statistik a tam mám nostalgicky ještě "Fotolia". Vůbec mně to nepřišlo divné :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    EUCHENIE: něco mám na vectorstock a 123rf taky, canstockphoto nic, jo fotolii koupilo Adobe, ne? na istock zatím mám jen registraci.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BLACKX: ty 22 000 USD mi přijde dobrej přivýdělek :))) já to zkoušela před 10 lety, ale neprošla jsem, pak na to zapomněla, teď zkusila s těma patternama. Určitě se musím naučit líp ilustrator, byla jsem onehda na kurzu od práce, ale pak v něm nedělala (státní správa :)) jinak jsem dost hračička a myslím, že bych mohla mít nápady, další věc je, zda je někdo ocení :))) tak či tak mne to ba, jak vymejslet, tak dělat. takže to mám místo hospody či filmu večer :) jasné, lejt chodím taky, ale ne tak často jak když jsem byla bezdětná :)))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EUCHENIE: Tento rok mám výročí, už prodávám přes 10 let :) Nejvíc vydělává Shutterstock (skoro polovina výdělků). Druhý je iStock ale pravda, že na ten kašlu kvůli jejich škaredému přístupu k přispěvovatelům a spoustu novějších fotek tam ani nemám. Pak Fotolia, Dreamstime, 123rf, Alamy (kupodivu - tohle není striktně microstock, občas se tam něco prodá jako stock) a Depositphotos. S odstupem pak jsou CanStockPhoto a BigStockPhoto.

    Zkoušel jsem i další:
    - StockXpert - už neexistuje, někdo ho koupil
    - Photodune - tam velmi drsně ořezávali počet přispěvovatelů, takže mě taky vyhodili :)
    - Pixta - tam jsem chvíli, mohlo by to být vcelku ok, ale spíš na úrovni těch nejhorších z hlavního žebříčku výše
    - Pond5 - zkusil jsem, ale fotky tam neletí, jsou spíš na videa (ty nemám)
    - Crestock - měli debilní požadavky na klíčová slova, kvůli nim se s tím drbat nebudu
    - Revolucy - nemá smysl

    Celkem mám tuším něco pod 1 000 fotek a zatím vydělaly asi 22 000 USD. Pořád nedokážu předem odhadnout, co se bude prodávat a co ne, je to pro mě totální ruleta :) Ale i fotka, která se prodává velmi málo, tak z toho mála za deset let dokáže nasbírat rozumnější peníze. Není to na uživení, ale zase v podstatě poslední zajímavý upload jsem měl v roce 2016 a pak asi 4 fotky v roce 2018 :) Takže mně pořád chodí peníze z dávné práce.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    a v jakejch fotobankach jste? jo jinak používán stocksubmitter, do 33 ks/měs/ agentura je to zadaco. člověk se tak necrca s uploadem. Nejvíc prodejů mám na Shutterstocku a Dreamstime.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    joa taky projíždím starý fotky a zkouším vymejslet nový, po ruce mám dvě děti případne :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    DAVVID: teď je to ve fázi zábavy, s malym deckem mám čas jen když spí. Se 70 ks je to opravdu jen zábava :)) samo kdo jich má x tisíc, to je jiná. ale ten čas, já vím.
    Myslím, že se dáj pořád najít mezery, v těch vzorcích určitě, něco třeba je jako vektor, pattern už ne.
    Prodeje nejaky mám, ale dohromady zatím za 9,98 USD :)))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EUCHENIE: Já to s uploadem hrozně flákám :) Prodávám, co jsem nahrál kdysi, ale asi jak nic neposíám, tak se umisťuju níž a níž a výdělky jdou dolů.

    DAVVID: Stejně :) Taky mám vytipované fokty z dovolených, jen je otextovat a nahrát :)
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    EUCHENIE: To jde test jak to bude vynaset nebo se opravdu jeste vyplati delat patterny a (treba i) ikonky? mi prijde ze je tam toho tolik, ze clovek nema v takove konkurenci sanci neco rozumneho vydelat.

    Ja se momentalne snazim ve volnych chilkach zpracovat fotky z ruznych dovolenych za poslednich par let a po case zkusit vyhodnotit jestli se mi jeste vyplati travit nad tema fotkama cas :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam