• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATESISKOKettlebell - ultimátní posilovna do ruky
    Kettlebell nebo také girja je tradiční ruská litinová činka vzhledem připomínající dělovou kouli s držadlem. Používá se jako tréninkové nářadí k získání síly, kondice, ke ztrátě tělesného tuku a k posílení všech svalových partií. http://en.wikipedia.org/wiki/Kettlebell http://www.youtube.com/watch?v=Lwme8rkzetg http://www.youtube.com/watch?v=gy5uU7ku-Lo
    rozbalit záhlaví
    PMPM
    PMPM --- ---
    TCHAJ: jeď 1, pak 2, pak 3, pak 4... až kam se dostaneš (ale nech si jich pár v záloze, tj. necvič do selhání, zapíchni to pár opakování před), a začni znovu 1, 2, 3... atd. Máš-li max 15, tak jed klidně po dvou, tj. 2, 4, 6... Uvidíš, že v celkovém součtu jich dáš více. Po měsíci si odpočiň a přeměř max :-)

    Zdar a sílu!
    TCHAJ
    TCHAJ --- ---
    Díky moc Pavle ! Prosímtě jak mám jít na ty žebříky u přítahů? Přítahy jedu každý třetí den, takže Chiefovy figter pullups jet nemohu. Ještě doplním, že můj max je asi 15 taktických přítahů.
    PMPM
    PMPM --- ---
    TCHAJ: doporučuji následovné:

    A: začít TGU, max. 10 celkem, pak jet kliky, do 5 opakování, těžší progrese s dlouhými pauzami (high reps ti odpálí ramena a lokty - Pavel říkal, že standard klik nad 10 opakování moc nemá smysl :-) ). Pokud jedeš i stojky, tak se ti to trochu dubluje (TGU = statický "press", klik - horizontální, stojka - vertikální), doporučuji 14 dní kliky a pak dalších 14 dní stojky/kliky ve stojkách. Mosty ok. Swingy až na konec, cca. po 10-20, kratší pauzy (třeba 10 minut, každou minutu 10-20 swingů)

    B: Shyby - jeď raději "žebříky", nebo uber výrazně na opakování a shybuj se zátěží. Střídej často úchopy. Dřepy fajn, lýtka ok.
    TCHAJ
    TCHAJ --- ---
    Tak zatim dobrý :)
    K těm opakováním :
    Kliky jedu po dvaceti opakováních s pauzama do minuty.celkem 100-120 Z těžších variací mě bolely ramena, tak jsem přibrzdil. K nim mám v tréninku kettlebely - u nich začnu TGU 5-10x na každou stranu a pak swinguju ve dvouminutových intervalech. na konec mosty nebo stojky ve třicetivteřinových intervalech (to jsem pochytil od Al Kavadla).
    Druhý trénink mám hrazdu -tu se snažím jet po pěti opakováních cca do sto opakování celkem. když nemůžu, uberu na tři opáčka a jedu po třech. Dřepy 20 rozcvičovacích klasickejch a pak pistole od jedný do tří opakování v sérii na každou nohu (tři je moje maximum) celkem 10-20 opakování na každou nohu. no a zakončim lýtkama, ty mám od přírody tenký, tak se jim věnuju trochu víc :)
    PMPM
    PMPM --- ---
    TCHAJ: Zdar a sílu, Máro díky díky, Švédsko bylo fajn, dalších plánů spousta :-) KB5 bude mít 6 let výročí, za ty roky spousta práce!

    kettlebell + hrazda, vlastní váha - dobré combo, kvituju s povděkem.

    Ad program - minimalistický, máš tam dřepy, máš tam spodní tahy (swingy), tlaky (kliky, TGU, stojky), horní tahy (shyby), komplexní cviky (TGU)... velmi dobrý výběr. Teď ještě jde o program (sety, opakování), zkus trochu podrobněji nastínit, a já kdyžtak pomůžu poladit.
    TCHAJ
    TCHAJ --- ---
    Chief s tou zaťatou pěstí na každý fotce :))
    TCHAJ
    TCHAJ --- ---
    Ahoj Pavle. Jak je? Zrovna jsem dočetl švédský bulletin. Super. Znova gratuluju, je vidět, že to tady někdo konečně uchopil za ten správnej konec !

    Mám na tebe jeden dotaz (tady na kb fóru se sice ptám každou chvíli), ale co! nikoho, kdo se vyzná víc, neznám :)
    Dlouhou dobu se snažím a dolaďuji svůj tréninkový plán "nadoma". Mám dva kettlebely (20kg závodní a 24kg RKC) a hrazdu.
    Ze všeho, co jsem četl u vás na kb5, na dalších fórech a v dalších knihách u dalších autorů jsem se snažil sestavit si trénink nadoma a zajímalo by mě, co na něj říkáš, jestli ti tam třeba něco nechybí nebo tak. Prostě mě zajímá názor profíka..
    Jedu dva dny po sobě,den volna..dokola.. tréninky jsou tak na půl hoďky.
    A : hrazda (100x různé variace), dřepy (pistole) a inverze (hlavně mosty a stoje na rukou)
    B : kliky, kettlebell (TGU,variace swingů) a lýtka

    Kdybys měl chvilku, budu rád za každou radu nebo připomínku .)

    Dík, Marek
    PMPM
    PMPM --- ---
    Pozdrav od Chiefa a teamu instruktorů ze Švédska!

    Švédsko, červen 2013: StrongFirst Bodyweight Blog! | Kettlebell KB5: Cviky, kurzy, semináře & prodej kettlebell
    http://www.kb5.cz/2013/06/svedsko-cerven-2013-strongfirst-bodyweight-blog/




    PMPM
    PMPM --- ---
    YGGDRASSIL: To je sice fakt, ale na mobilitu ramen a hrudní páteře je to o x levelů náročnější, třeba se smetákovkou nad hlavou, ve stoje - o dřep vůbec nejde.

    Jednoručky, kettlebell etc. je sice třeba stabilizovat v 3D, ale je to pro ramena o hodně jednodušší - pohyb není určovaný osou, rotovat si mohou jak chtějí. Naprostá většina lidí není s to dát s osou ani Standing Press, natož Snatch nebo Push Press, Jerk - budou kompenzovat v bederce, protože jejich mobilita ramen v pozici nad hlavou, stabilizace lopatyk a mobilita hrudní páteře na to nemá ani omylem.

    V rámci naší metodologie snatchi předchází

    - TGU (= základ pro jakoukoliv práci s kettlebell nad hlavou), KB1
    - swing (= základ pro generaci ísly z nohou a kyčlí), KB1
    - Military Press (= mobilita a síla v pozici nad hlavou, návaznost na TGU), KB2

    Snatch je totiž de facto swing končící v TGU/Military Pressu.

    Sám teď na Pressu ve stoje s velkou činkou pracuju, je to na ramena (mobilitu) o hodně náročnější než s kettlebell. Snatch grip je navíc jiný než Press Grip, atd. atd., v dosažení snatche s kettlebell mu to tedy vůbec nepomůže, jsou to jiná zvířata.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    PMPM: vsak taky nerikam, ze musi vylozene delat olympijskej trh s drepem az na zem, zejo:) kdyz si vybere nejakou variantu power clean + jerk nebo tak neco, ma z toho prijemnej dvojrozmernej cvik (narozdil od kettlebellu, kterej umi zlobit do vsech smeru vcetne rotace) a hlavne - na to pochopeni rozdilu mezi snatch-jerk-clean-press a ruznejma tema power- atd variantama je proste velka cinka k nezaplaceni. je to velky, dlouhy a je to na tom dobre videt.
    PMPM
    PMPM --- ---
    SALAMAN: Ano, je na to řada speciálních programů.

    IMOLOL: Snatch se správně dělá tak, že se ho měsíc až tři učíš od někoho, kdo ho umí cvičít a učit.

    IMOLOL: To není snatch, ale clean a press (nebo push press, nebo jerk)

    YGGDRASSIL: Nesouhlas, s kettlebell se to naučí mnohem dříve - velká činka je náročná na mobilitu ramen, ose překáží hlava etc. etc.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    IMOLOL: doporucuju nejdriv se naucit trh a nadhoz na velky cince. dlouha osa te stabilizuje a budes se moct v klidu soustredit jen na zvladnuti smeru nahoru-dolu a nuance mezi trhem a nadhozem
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    IMOLOL: plynulej pohyb z pánve, akorát to vytahuješ a nemácháš s tím.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    takže jeden plynulej pohyb? Já si ho vždycky hodím na ruku k hruníku a pak teprve nahoru
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    IMOLOL: kouli držet u těla, žádný máchání obloukem. zhoupnutí jako u swingu, koule u těla jako kdybys dělal clean... ale lepší popis ti tu dají povolanější... ať už Michal nebo Pavel :)
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    IMOLOL: těžko :-)
    Absolutním základem je perfektní (no dobře, aspoň slušnej) swing.
    Ale nemáš nějakej více konkrétní dotaz? Popsat celý snatch, od začátku do konce, tak aby ten popis stál za něco, je IMHO na pár odstavců.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    technická : jak se správně dělá snatch?
    PMPM
    PMPM --- ---
    QUICK: jedinej nebudeš, každopádně souhlas, finta KB5 Intro Kitu je dokončení všech 3 měsíců bez přestávky. Můžeš ho ale cvičit i na cestách, stačí přes něco přehodit 2 ručníky a jet tahy tak. S kickboxem se bdue doplňovat parádně, všichni moji kluci z bojovek, kteří jej dojeli šli zatraceně nahoru. StrongFirst platí.
    QUICK
    QUICK --- ---
    PMPM: ha, tak asi budu jedinej kdo bude delat 3 mesicni program pul roku. Rozhodl jsem se ze vyjedu s pritelkyni na mesic cestovat. Takze v srpnu konecne v CR zacinam nanovo. Uz se tesim jak se KB5 intro bude doplnovat s kickboxem. Uz i po tom mesici jsem citil rozdil, tak uvidime :) Po pulroce uz mi treninky vazne chybi.
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    Ahoj, je možnost někde si půjčit 16 kg kettlebell, na měsíc, na dva?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam