• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MARTA77Umělecké skupiny (nejen současné) historie, vývoj, souvislosti ...
    historie, vývoj, souvislosti a význam (nejen současných) uměleckých skupin.
    rozbalit záhlaví
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    GGG: hmm virtualni svalovec :oD.
    TANAIS: Ano. Jsem rada ze to nekdo chape.
    KHALAVERA: naposledy ti to zopakuji: Politicke umeni je angazovane, ale angazovane umeni nemusi byt automaticky politicke. toto je muj nazor, pokud ty mas jiny tak blahopreji. Svet je plny rozdilu, treba si jednou zvyknes. Smazala jsem celou pasaz diskuze mne, tebe a KAFKA: protoze to vedlo kamsi. Pravdepodobne jsi vypichl slaba mista v mych nazorech a ja ti jsem za to vdecna nic mene rada bych aby jsi tu psal sve "dobre" nazory a nebabral se v tech mych spatnych.

    Jakmile tu uvidim jen naznak flame jak uz jste to predvedli v jinych diskusnich forech budu to okamzite mazat.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    KAFKA: ... a taky prášky na nervy, na hlavu, na spaní.. ;)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    TANAIS: Ani náhodou, užíváme emotikony:-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    KAFKA: taky způsob, jak udržet debatu v neosobní rovině :)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    TANAIS: Jo?:-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    KAFKA: to se dá pochopit :)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    TANAIS: Byla smáznuta.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    vášnivá debata vskutku :)
    GGG
    GGG --- ---
    MARTA77: konecne
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    ???
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    Stahuji se z diskuse. Pokud mozno venujte se tematu. Rada budu jen pasivne prihlizet.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    skupina RA

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Skupina_RA
    http://theses.cz/id/zfuqvs/
    osobně dodnes obdivuji jejich akce (s kterými ostatně předběhli dobu), které se odehrávaly po bytech
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    KAROLINA182:
    MARTA77:

    Angažovanému umění může někdo zaměňovat za umění politické či sociální, ovšem hranice mezi nimi není dostatečně jasná.

    tohle je btw. nepresny citat [jeste k tomu s pravopisnou chybou] z rozhovoru, kterej jsem pred tremi lety poskytl redaktorovi Literarnich novin.
    http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=2514

    [jinak nestastny clanek adely foldynove ze ktereho tady citujete http://vrana.obrazar.com/ob-vrana/angaz.phtml je plny nepresnbosti ba primo nesmyslu ]
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    MARTA77: ehm, co ty uvozovky u slova "politicky"?
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: Tezka debata s demagogem. Nadhodila jsem tu tema ktere si myslim jasne upresnuje KAROLINA182: Angažovanému umění může někdo zaměňovat za umění politické či sociální, ovšem hranice mezi nimi není dostatečně jasná. Ano toto tema je ve vzduchu delsi dobu. Reagovala jsem na GUMAGUAR: kde v jednom prispevku slucuje podle mne dva rozdilne vyznamy. Gumaguari jsou skupina ktera podle mne urcitou nazorovou roztristenosti trpi, ale to posuzuji predevsim z dlouhodobeho pozorovani chovani zastupcu skupiny na NYXu.

    KHALAVERA: Nevidim rozpor v tom co pises, jen jestli opet nevidis mezi radky co tam neni. Asi bude tezke hledat definice ktere by jasne rozdelili vyraz "angazovany" s vyrazem "politicky". Treba to opravdu neni treba, nic mene ja ten rozdil chapu jasne a uz jsem ho tu napsala MARTA77: cokoliv dalsiho jsou jen podnety k diskusi.

    KHALAVERA: Nesnaz se mne rozplakat. Radsi se drz tematu ješito.
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    KAROLINA182: jen bych dodal, že neexistence konkrétních dlouhodobých programů je spíš problémem společnosti, než umělců... i když... :) je neexistence takových programů u umělců něčím, co jejich dílo snižuje? je to podlehnutí době? a pokud jo, není to podobná výčitka, jako u soudobých kritiků Warhola, že podlehl kapitalismu? ale stejně - tak či onak - co je to ta (ne)měnnost? může získat dlouhodobé uznání skupina, která je ikonzistentní? já si myslím, že programy tady zůstávají, jen se na ně díváme starou optikou, takže se zdá, že mizí a uchycují proto se adjektiva jako je tekutý, pomíjivý a povrchní, resp. je vůbec ještě nutné mluvit o programech?
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    Angažovanému umění může někdo zaměňovat za umění politické či sociální, ovšem hranice mezi nimi není dostatečně jasná. Angažované umění si od svého tvůrce žádá, aby zastával koherentní a neměnný politický postoj a vymezoval se vůči postoji jinému. Jak píše Václav Magid angažované umění, „by mělo být spojeno s konkrétním dlouhodobým programem, se zaujetím jasného politického, ne-li životního postoje, s odvahou odevzdat svou tvorbu službě nějakému mimouměleckému účelu, a tedy kompromitovat její výsostný status umění“. Žádná taková skupina ale podle něj v Čechách nepůsobí. Všechny reagují spíše nahodile na podněty, které se v dané chvíli objevují. Ovšem i tak se zástupci těchto skupin většinou řadí pod tento směr vizuálního vyjádření. Pravděpodobně je to dáno stavem postmoderní společnosti, kdy zaujmout neměnný postoj a deklarovat stabilní konsensus, vyvolává pocit zkostnatělosti a nepřizpůsobivosti.
    (Adéla Foldynová)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: ehm, nechme to tak :)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: no tak před chvíli jsi psala ""angazovany" je kazdy soucasny umelec", z čeho plyne angažovanost jako nutná podmínka, a teď zas za angažované označuješ nejen umělce, ale i to, jak se jeví (jeho fenomén), takže mám stále solidnější dojem, že se ti ta definice rozpadá... co se takhle vrátit k původnímu významu slova a předejít dalšímu nedorozumění? .)
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    Jdu uvařit dceři večeři. Tesim se na dalsi diskusi.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: Ano myslím si že zástupné symboly jsou pro nasi orientaci na diskusnim foru nejen vhodne, ale predevsim nutne.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: Urcite neni "nutnou" podminkou. Urcita angazovanost je rozhodne podminkou pro dobre, soucasne umeni. Podle mne je uz fenomen soucasneho umelce (contemporary artist) dostatecne angazovany :oD - jak je patrno, nemusi byt nutne politicky.
    KHALAVERA: Ano vim ze slovo "angažované" pouzivam jinak, nez je obvykle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam