• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JEBAKŠikana, mobbing - prevence, pomoc, zkušenosti
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    _BENNY: bejt to na me, tak tam ty maly zmrdy pobiju. tyhle zvirata, co nejsou schopny se zaclenit do spolecnosti bych davala na zvlastni..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LUCKYSWEETY: v tom pripade by to mel videt nejaky velice nasrany rodic, idealne muz-hromotluk s ochranitelskym komplexem
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    tak sikanu maji pry ve tride, pobijej je tam nejaci cikani. nahrali si to na video, ukazali ucitelce a ta nic. takze takdy dobry
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EVELINA: Vypadaj dobře - nabízí i dlouhodbější spolupráci, než jen preventivní lekce?

Jinak práci s už pojevenou šikanou by teoreticky v každém okrese měl zajišťovat někdo buď z PPP a nebo ze Střediska výchovné péče. Problém je v tom, že kvalita této služby je přímo závislá na zkušenosti, lidskosti a odbornosti dotyčné osoby, která se třídou pracuje. A největší průšvih u šikany je, že když se s tím pracuje špatně, tak se to zhorší, zatímco u jiné tematiky se při špatném zásahu zvenčí věci spíše "jen" nezlepšují....
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    my si zveme zkušené lidi, kteři dělají s děckama tzv.prožitkové akce zaměřené nejen na drogy, ale i šikanu, a to už od 6.třídy

http://www.sdruzenid.cz/index.php?page=programy-pro-studenty
    JEBAK
    JEBAK --- ---
    EVELINA: Co se týká kyberšikany, tak vím že o té začínají být žáci informování. U nás jsme nebyli informování učiteli, ale psychology co každý rok pořádají nějaký program primární prevence. V osmé třídě jsme právě řešili sexualitu/vztahy a kyberšikanu.
    /v šesté a sedmé třídě se řeší snad jen drogy/
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    JEBAK: no my to na škole právě hodně řešíme, ted se bude vypracovávat třeba "krizový plán", taky budeme informovat žáky o kyberšikaně, což je docela nový a aktuální jev
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    EVELINA: to nemuze. rodice si toho prave vsimli
    JEBAK: nj, uvidime..zkusim nejak zavist rec..
    diky
    JEBAK
    JEBAK --- ---
    EVELINA: Já sám nevím o tom, že bychom my měli v učebnách na ZŠ někde čísla na linku bezpečí. A to jsem chodil na 2 ZŠ. (Přičemž na jednu budu docházet ještě pár měsíců)

LUCKYSWEETY: Ono problém je, že dostávat člověka z někoho není vždy dobré, protože i kdybys to z něho později dostala, tak by se "urazil". (nedovedu přesně vyjádřit to co mám zrovna na mysli, ale snad to chápeš)
    V případě, že je uzavřený, tak by bylo lepší, aby se ho ptal někdo, kdo ho zná nějak dobře, případně komu ten chlapec sám důvěřuje, ale i to může trvat několik měsíců.
    Instantně to z něho pravděpodobně nevypáčíš a řeči že "Jestli tě někdo šikanuje, tak mi to řekni, jinak bude zle!" nemusí vždy pomoct, protože si on sám řekne, že bys to (pravděpodobně ty, pokaď by řekl tobě, že je šikanován) řekla třídní/třídnímu, která/který by to vyřešila/vyřešil tak jak psala Zuzkaou - před třídou by řekl/řekla "Vy šikanujete toho, to je špatně, nedělejte to" a nic by se nezměnilo, možná jen zhoršilo.

Ale je také dosti možné, že není šikanován vůbec.
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    LUCKYSWEETY: řekla bych mu o všech možnostech, kde se může svěřit, pokud ti nedůvěřuje..nemají ve škole třeba schránku důvěry??

co by ve škole mělo být určitě, někde na nástěnce, jsou telefonní čísla na linku bezpečí, atd.

a co rodiče??nemůže mít modřiny z domova??
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    ZUZKAOU: ostatnich deti urcite ne.. je dost uzavrenej, bude tezky se s nim zacit jen tak z niceho nic bavit o sikane.. na primy otazky proste neodpovi
    ale dekuju
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKYSWEETY: zeptat se jiných dětí ze třídy, co se mu děje?

Popřípadě začít v rámco nějaké jiné příležitosti vyprávět nějaký příběh o šikaně a doptávat se ho, co si myslí o jednotlivých aktérech a jak si myslí, že by mohl pomoci oběti atd...

Pokud je obětí, tak se bojí že když do toho zatáhnou dospělé, tak se šikana zhorší, nebo stydí s tím jít ven, často padá věta, že tím nechtějí doma obtěžovat, Jebakova kamarádka se bála výsměchu od svých blízkých, jiný příběh o šikaně a tvůj přístup k té fiktivní oběti mu může ukázat, že něco takového se mu nestane.

Bohužel se vážně může často stát, že pokud se pokročilejší šikana řeší "povídáním v kroužku", tak agresor a pomocníci vlastně přesvědčí toho, kdo se to snaží řešit, že se nic neděje a že to jsou jen zveličené věci.
    Existuje spousta pedagogů, kteří jsou schopni řešit reálnou šikanu tím, že se postaví před třídu a praví - Pepíček šikanuje Aničku, to je špatné a jestli se to bude opakovat tak bude přísně potrestaný - a můžou mít pocit, že je to vyřešeno. Anička dostane strašnou nakládačku a už se nikdy nikomu nesvěří, protože je přesvědčená, že by to zase dopadlo takhle.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ZUZKAOU: jo, ti pitomci za sebou nechaji spoustu dukazu, jeste se tim radi pred ostatnimi pochlubi
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    jak byste z 12ti letyho kluka vytahli, jestli je sikanovanej?
    je celkem uzavrenej a nevim, jak na tohle zavist rec
    kdyz se ho zeptam primo (kde prisel k modrine, narazeny kostrci, ..), tak nic nerekne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _BENNY: šikana přes net je teď "trendy". Na jednu stranu je to šílený, protože najít učitele, který umí pracovat s počínajcí šikanou nebývá lehké a aby ještě tušil co dětičky dělají po síti .- to je téměř nemožné.
    Navíc díky absenci kontaktu se daleko rychleji přidává zbytek skupiny. brrrr.

Má to jednu výhodu - když už to praskne, tak má člověk v ruce daleko víc důkazů, než případné výpovědi ostatních...
    PETBSE
    PETBSE --- ---
    EVELINA: mno je to davno uz 14 let to bude. Cely ten post zacal tim ze jsem chtel napsat jak je to vlastne za mnou :) Ze mi je to uplne jedno a ve finale ze mne vylezl docela nasranej vylev. Takze to asi za mnou neni. Kazdopadne vetsina tech lidi uz jsou relativne normalni dospely lide. Bohuzel i kdyz se jinde chovaji normalne jakmile se potkame jsem ja opet nicka a oni opet kralove piskoviste. A mam pocit ze takhle to zustane i za 50 let. Nastesti svet je dost velky na to aby se clovek tomu vyhnul. Nejvetsi peklo je to ze jeste u matury jsme vlastne byli nejvetsi kamaradi vsechno zapomenute. Ale pak clovek potka nove lidi co ho neznaji jako otloukanka tridy a berou ho uplne jinak. Pak se vrati po 5 letech opet za starymi lidmi. Bavi se o praci o vsem a stejne je jasne citit, kdo ma navrch a kdo ocekava submisivni psi chovani.
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    PETBSE: můžu se zeptat, před kolika lety jsi chodil na základku?? to si toho žádný vyučující (třeba ten na dozoru) nevšiml?? zkoušel si se někomu svěřit, rodičům, komukoliv?????
    RBKH
    RBKH --- ---
    Samozřejmě to byl dlouhý proces zrání, abych se dostala do tohoto stavu nadhledu a smíření se s minulostí. Není to jednoduché a každý se s tím vyrovnává v rámci osobní kapacity. (Každopádně i já si prošla chutí "vzít baseballlku a seřezat protivníka", možná podobnými pocity trpí pachatelé masakrů na amerických středních školách...)Vzdala jsem se sebelítosti a utápění se v minulosti, jdu dál a silná. Doporučuju.
    RBKH
    RBKH --- ---
    Btw. taky nechodim na srazy se základkou a nebavim se s nikym ze sídliště, přátele mam odjinud. U nás to bylo opravdu jako chodit do školy někde v bronxu, asi proto hraju hiphop...heh
    I přes to, mé šikanovatele zpětně nepovažuji za špínu, poněvadž malé děti jsou kruté (jak známo) a teenageři ještě víc... a tím bych se snížila na jejich úroveň.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam