• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    Vse o latkovych plenkach
    - co jsou to latkovky, jak vlastne dite prebalovat do latkovych plenek,
    - odkazy na vyrobce, porovnani cen, druhu a typu....

Podelte se o vlastni zkusenosti a ptejte se co a jak je potreba, aby se mimnko citilo jako v bavlnce .....

!! BAZAREK na nastence !!
    - inzeraty davejte sem nebo do posty FOXOVA)

http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs148.snc1/5488_122931406114_521371114_2989702_5395381_n.jpg
    rozbalit záhlaví
    ZU_22
    ZU_22 --- ---
    ANNNA: pleny vyhradne na 60, jednou za cas na 90 (svrchnaky na 40 stale), detske pradlo na 40, nase pradlo na 30 az 40 a rucniky a povleceni vzdy na 60 :)
    KEYA
    KEYA --- ---
    ANNNA: pleny obvykle na 60...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ANNNA: Většinou na 40, jen jednou za čas proženu plíny, ručníky a utěrky na 60. Zjistila jsem, že je to fakt znát. Jak máme ručníky v koupelně, kde to moc neluftuje a schne pomalu, po čase tak zasmrádnou, zatuchnou nebo jak to popsat, pomáhá je vyprat na vyšší teplotu. Funguje to i na zašedlé utěrky. Pochybuju, že by se to na 30 vypralo líp...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Na kolik perete? Obecně dětské peru na 60, dospělé na 40, ale všude čtu, jak moderní prášky perou nejlíp na 30... Na pokadeny pliny ae mi to nechce věřit :)
    KEYA
    KEYA --- ---
    Mám dlouhé bambusové od 'HC_ (sice šiju, ale cena materiálu+práce a když k tomu připočítám, že až bych je ušila, tak se asi dítě odplenkuje :)) - jsou super :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KEYA: NIENNA: To jsem ráda, jsou mi nejsympatičtější :-)

Mimochodem, z čeho jsou nejlepší vlkádačky? Nevíte, kde se to prodává? To bych určitě zvládla ušít.
    KEYA
    KEYA --- ---
    KOTENCE: Mám čtverce + vkládačky už na třetí dítě :) Akorát teď si libuju, jak se vylepšily od prvního svrchňáky... Jednovelikostní Thirsties, co mám jsou super - škoda, že jsem je pořídila ještě než HC_ začala výrobu své značky :).
    HC_
    HC_ --- ---
    mě fakt příjemně překvapily reakce starších generací na veletrhu na látkové pleny, kdy už neříkali "co to je" ale "jee to jsou ty latkový pleny, to je dobrý"

že už alespoň vědí, že to existuje.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    REZZZY: A prababička měla pleny z nastříhanýho prostěradla :-)
    Třeba dva čtverce jsou na miminku obří. Sice se to doporučuje na kyčle, ale vypadá v tom jako čmelák a přijde mi to takový neohrabaný. Těžko posoudit, jak je v tom pohodlně...
    REZZZY
    REZZZY --- ---
    KOTENCE: naše matky a jejich matky atd. do zvladly taky jenom se ctvercema, tak proc ne :)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    NIENNA: Resp. "vydržela" není přesné - to vypadá, že jsem s nimi trpěla...Vyhovovaly mi naprosto...a neměla jsem potřebu je za celou dobu měnit (měnila jsem jen sklady)....
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KOTENCE: Vydržela jsem se čtvercema celou dobu (momentálně má L.kalhotky, plenky má na spaní). Pouze na dovolené (a když jsme byli někde přes noc) jsem používala jednorázovky, jinak na noc a doma, výlety apod. látkovky... Takže - jde to, ale hodně záleží na dítěti...s L. to nebyl problém...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    REZZZY: Já používám čtverce pořád i na cesty. Koupila jsem si tašku/pytel na špinavý plenky a v tom je vozím domů - nic nesmrdí. Zatím mám malý mimino a stačí mu jedna čtvercovka, na noc dávám s bambusovou vkládačkou. Ale hodně toho chytím do nočníku, takže do plen zas tolik nedělá. Matka ani tchýně se nedivily, kamarádky taky ne. Plíny peru v Batoleti a většinou žehlím, separačky peru nebo vyhazuju podle znečištění. Papírový plenky nesnáším, protože je to fakt hroznýho odpadu kvůli hovnu. Nikdy jsem nad nima ani neuvažovala.

Teď jsem koupila na zkoušku kalhotkový pleny z bambusu a bavlny (každá jiná) a jsem teda úplně zděšená, jak to dlouho schne. Nedovedu si představit, že je budu používat. To bych jich musela koupit hrozně moc a pořád je sušit - jak to děláte? Dá se pohodlně vydržet i se čtvercema?
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ANNNA: jo, to sice jo, ale to me neba hledat na netu, kde je jaka sleva v obchode, abych vedela, do ktereho zrovna mam jit, nehlede na to, ze na malem meste ani tolik moznosti neni, takze clovek ty akce, pokud chce pliny levnejsi, musi hlidat. neni to argument pro ostatni, je to argument pro nas, co nas toto loveni nebavi. je to o pohodlnosti kazdeho, co vyhovuje lip.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    REZZZY: Persil (nějaký dovezený z Německa) a ocet, peru tak plíny i oblečení na mimino a prostřední ekzematičku.

Mně na látkovkách akorát vadilo, že každýmu dítěti sedlo něco jinýho, takže výsledkem je obří pytel plen, co současnému plenkonosiči nesednou... Utopila jsem v tom dost peněz, na druhou stranu přiznávám, že jsem "si" kupovala vyloženě i plíny pro radost :-) Zas je dobrý, že se to dá poslat dál :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    REZZZY: DALEEN: Já bych to s tím běháním po obchodech a hledáním slev tak nedramatizovala. Na webu jsou svodky, kde je zrovna jaká sleva, a Tesco dováží až domů... Je to podobná argumentace, jako že látkovky se musí žehlit - ano, někdo je žehlí a je s tím práce, ale dá se to zařídit jinak :)
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    REZZZY: :-)) moje svagrova, co am dve deti, nechapala, proc chci latkovat, ze je to moc prace. kdyz jsem zacala prodavat pleny, co mi nevyhovuji, tak se mi smala, ze "hehe, to te po prvnim diteti to latkovani rychle preslo, co?" hahaaa, naopak, u prvniho jsem jela v kapsovkach, ted jedu ve ctvrecich, takze prace o fous slozitejsi (myslim tim to prebalovani pretacejiciho se ditete, aby vse zustalo tam, kde ma.) Musim ale podotknout, ze jedu pul napul. doma jedu ve ctvercich, do mesta na delsi cesty, na navstevy, dovolene v jednorazovkach. jo a na noc jsem jeste nesehnala plinu, ktera by mi udrzela, co ma, tak taky jednorazovky. (zatim to nezachranila ani hodne vycpana nocni petitlulu)

osobne mi neprijde prace s latkovkama slozitejsi, ani uplne narocnejsi na cas - tomu nahrava: nesnasim vynaseni kose X rada vesim pradlo venku na slunicku a nesnasim pocit, ze mi prave dochazi pliny a ja zas budu nusena kupovat pliny bez akce za 6kc/ks! :-))) takze je to o nastaveni kazdeho z nas.

a pak si rikam: tyjo, zvladaly to nase mamky, tak proc bychom to nemely zvladnout my! :-)

peru v lovele a octu. obcas pridam odflekovac z DMka.
    REZZZY
    REZZZY --- ---
    Ještě se zeptam, v cem perete?
    REZZZY
    REZZZY --- ---
    No kolem me jsem za blázna, ale nevadí mi to, jak psala Daleen, nez behat po obchodech a hledat slevu tak si radeji na chvilku stoupnu k vesaku.Uz se tesim, jak pleny povesim v lete na chalupe na slunicko.
    Papírovky jsem uplne taky nezavrhla, davam je na noc a na cesty kde neni jak prebalit, ale myslim, ze az bude venku teplo, bude to jedno, kde prebalim.
    DALEEN: jak pises, že okoli říkalo " to chci vidět jak dlouho ti to vydrží, mít dítě je....náročné....těžké....představuješ si to jak hurvínek válku"... tak to jsem si rikala ja, nez jsem asi v tom 1m najela na latkovky ale zatim me to bavi. Ja to taky rikala dopredu a stejne si lidi klepali na hlavu, ne teda vsichni od mamky a tchyne je podpora

Omlouvam se za sloh, rychleji myslim nez pisu, tak je to takove divoke, to moje psani
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    REZZZY: používala jsem u B látkovky takřka výhradně a od narození ještě teď je má na noc, doma už plenky nenosí a do města a na výlety nebo do školky dávám papírovky - nelituju, dělal abych to tak znova, rozhodně, ale více práce to prostě je.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    REZZZY: Já jsem už v těhotenství hlásila, že budu používat látkové pleny. Z mého okolí jsem slyšela jen "to jsem na tebe zvědavá", "jo, to já chtěla taky, ale je to strašně práce", " to chci vidět jak dlouho ti to vydrží, mít dítě je....náročné....těžké....představuješ si to jak hurvínek válku"...
    No, látkovat jsem začala ve čtyřech týdnech malého, v době kdy už jsem zvládla odnést koš s prádlem na balkon (rodila jsem císařem a špatně se mi hojila jizva). Malému je 15 měsíců a látkové pleny má doteď. Papírové používám na noc, na delší cesty bez možnosti přebalení a na výlety a pobyty bez možnosti praní. Na chatě jsem třebas prala pleny na valše :)
    Jako práci navíc to nevnímám. Je mi rozhodně příjemnější věšet doma pleny s dítětem v nosítku, než splašeně pobíhat po obchodech a hledat kde je jaká sleva.
    Podle mě je to o tvém přístupu, ať už hodláš praktikovat cokoliv (látkové nedo jednorázové). Chce to přestoupit před své okolí a hrdě prohlásit "dělám to tak a tak, protože mi to vyhovuje".
    Za těch 15 měsíců jsem měla dítě opruzené dvakrát (jednou z látkovky v noci - proto má papírové, ty mu nevadí, a jednou kvůli ekzému), plena protekla asi třikrát (látková jednou, kvůli mému špatnému usazení, zbytek jednorázovka, protože prostě nepobrala to množství).
    Do půl roku jsem používala čtverce, které jsem žehlila. Teď používám Haipa Daipa Pastelky. S obojím spokojenost. Jinak ve svém okolí jsem látkující rarita.
    Uf to jsem se nějak rozepsala :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SEBIEN: Dáš do vody hodně octa a necháš v tom plíny (čisté) třeba přes noc máčet :-) Bavlně to nevadí, bambusové jsou většinou dostatečně měkké i z tvrdé vody.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    RYBKA: octová lázeň se dělá jak?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam