• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    Vse o latkovych plenkach
    - co jsou to latkovky, jak vlastne dite prebalovat do latkovych plenek,
    - odkazy na vyrobce, porovnani cen, druhu a typu....

Podelte se o vlastni zkusenosti a ptejte se co a jak je potreba, aby se mimnko citilo jako v bavlnce .....

!! BAZAREK na nastence !!
    - inzeraty davejte sem nebo do posty FOXOVA)

http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs148.snc1/5488_122931406114_521371114_2989702_5395381_n.jpg
    rozbalit záhlaví
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    TABBY: v ty dobe se propagovalo spani na brise, to baliky plen asi tolik nevadily?
    KAI
    KAI --- ---
    TABBY: si presne taky rikam..
    TABBY
    TABBY --- ---
    NIENNA: Hele, a co ty generace před vynálezem jednorázovek? Měli na to nějaké vychytávky?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CAMELLA: ne každé dítě má problém! většina ho nemá :-)
    akorát prostě u těch, co ho mají, je vhodné vytvořit jim optimální podmínky pro to, aby se ho dokázaly zbavit co nejrychleji. A holt on ten lidský psychomotorický vývoj je něco, co se vyvinulo v době, kdy lidi byly chlupatí a čůrali pod sebe :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KAI: Pro fyzio nevím, ale pro vývoj určitě...
    Je to velký balík na zadečku.. mění tím celé rozložení váhy, zapojování svalů... a tak... Navíc bývá velký balík mezi nožkama, což je dává od sebe - super pro tvorbu stříšky u kyčlí, blbé pro pohybový vývoj...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    No, dneska jdeme na očkování, tak uvidíme. Malá se ještě nepřetaci, ale už ji chybí jen trocha a nohy si zvedá až skoro do pusy, tak snad břišáky v klidu :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    CAMELLA: meh, nase anabaze je az komicka... imho prcek zadnej problem nema, ale kdyz pediatra zaveli...

pediatra - křížový zatnuti, ale hezky drží hlavičku, k neurologovi
    Neurolog: křížový zatnuti je v tomhle věku normální, ale tu hlavičku drží špatně, k fyziodoktorovi
    Fyziodoktor: poprvé ok, budeme jen sledovat, podruhé - moc má zatnuty pesticky, komplikace pro pasení, cvičení
    Včera mladá fyzio: pesticky ok, hlavička super, predilekce prakticky není, jen brisaky ma málo posíleny, protože mu při přitahování nožiček vadí objemný látkový pleny. V praxi mi ukázala, co s plenou neudělá a musela jsem uznat, že má pravdu.
    navrhla rezimovy opatreni 2-3 tydny a pak nebudeme muset cvicit, nebo cviceni a pak pleny muzou zustat. Ja jsem navrhla kombinaci a ona byla spokojena. Cviceni 2-3 denne a pleny tak nejak, jak to vyjde, s vedomim toho, ze haipa daipa pastelky proste jen na noc a do satku... do doby pred cca 2 tydny jsme jeli vyhradne novosklad, ale uz nejakou dobu s vkladackou, aspon ctvercovkou nebo pulkou ctvercovky. Pravda, my jsme hodne liny na casty prebalovani a prckovi to vubec nevadilo, takze se to bude muset zmenit :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAI: protože posunují těžiště dítěte - má zvednutou celou pánevní oblast. Zkus si lehnout na zem jen tak a pak si pod sebe dej tlustý polštář - budeš při pohybu muset zapojovat svaly úplně jinak.
    Plus je objemnější oblast kolem kyčlí, což zase ztěžuje přetáčení (otáčí se přes větší poloměr).
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    TRISSIE: díky, došla jsem k podobnému závěru, novosklad na doma s častým přebalováním, haipa daipa na noc a do šátku jsou prý OK, tam pohyb neomezují (zvlášť na noc, kdy spí velkou část noci se mnou, ten smrad nedám). Mela jsem radost, ze uz tem haipa daipa dorostl, ale evidentne ne, no...
    KAI
    KAI --- ---
    NIENNA: v čem všem mají látkovky skrytá úskalí pro fyzio?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CAMELLA: měl by tě odeslat pediatr.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Hele a jak vlastně přijdete na to, že je třeba jít na rehabky? Samozřejmě u Trissie s Barčou je to jasné, ale jinak, když vše vypadá Ok? Používáme novosklad se svrchnaky skoro od narození, malé jsou 4mesice...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    GUDRUN: Na rehabku jsem chodila s oběma holkama... když viděli látkovky, tak z toho nejdřív moc radost neměli - vysvětlovali mi, v čem všem to má skrytá úskalí.... Ale po rozbalení mi to schválili - používala jsem novosklad + GroVia. A nám to fungovalo super - ale má to úskalí, jak píše TRISSIE.

TRISSIE: Bylas rychlejší, tak tu druhou půlku už psát nebudu... :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GUDRUN: jo, měli jsme látkovky asi na 4 měsíce zakázané, protože se to sešlo s obdobím, kdy už malá potřebovala do kalhotkové pleny vkládací plenu a dohromady to bylo prostě moc. Bohužel v tomhle se nedá moc vyhrát - když potřebuješ vyšší savost, bude to objemnější, posouvá se tím těžiště a u dítěte, které má motorický problém, se ten problém bude zvětšovat a fixovat.

Můžeš experimentovat s častým přebalováním a novoskladem s klasickým čtvercem bez vkládačky, ale je otázka, zda bude proveditelné přebalovat dost často, nebo zda to vůbec pojme ten objem (u dítěte, které "neucvrkává", ale vypouští ve větších dávkách). A kombinovat s jednorázovkama na spaní.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: má 5,5kg a hodně útlý boky. U fyzio jsem byla včera, budeme zkoušet různé možnosti, mám tu i kalhotkové Baby Lucy, které mi přijdou dost drobné. Mě prostě jednorázovky smrdí :-/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    byli jsme u fyzio s prckem, ani ne tri měsíce, a prý má kvůli látkovým plenám málo posílené břišní svaly. Setkala jste se s tím některá? Ukázala mi, co v látkovách neudělá a musela jsem uznat, že má pravdu. Tak ty haipa daipa pastelky zatím odložíme, než poporoste, ale ráda bych látkovky používala dál, jen bych měla najít nějaké dost kompatní řešení i za cenu dalšího nákupu. Máte pro mě nějaký tip? Díky!
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TABBY: Zkušnost nemám, líbí se mi ty Bubugau... mají ty natahovací nějakou podšívku? Trochu bych se bála o ten PUL, až to bude dítě rvát přes plínu...
    TABBY
    TABBY --- ---
    ANNNA: Jaké natahovací kalhotkovky můžeš doporučit? Svrchnaky mám natahovací PUL od Petit Lulu, ty by asi šly použít (abych nemusela kupovat longies).
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TABBY: O natahovacích AIO taky nevím :/ Ale co natahovací kalhotkovky plus vlněné nebo fleecové longies (třeba tu https://www.fler.cz/zbozi/fleece-longies-s-pul-vel-92-tenke-petrolej-5289858 ) a má to rovnou jako pyžamové kalhoty?
    TABBY
    TABBY --- ---
    SARKUSA666: Potrebuju vse v jednom. Ve skolce umoznuji spani s plenou pouze v pripade, ze si ji dite umi samo nasadit. Takze to chci diteti co nejvic zjednodusit.
    SARKUSA666
    SARKUSA666 --- ---
    Natahovací AIO jsem ještě neviděla...Hodně maminek to řeší denní nebo noční kalhotkovou plenou (záleží na jak velké a učůrané dítko plenku chcete) Možností jsou i natahovací kalhotkové plenky (Bubugau, ByVeru) a na ně natahovací PUL nebo vlněné svrchní kalhotky. Nebo potom tréninkové kalhotky od KatyvBaby - jsou to takové PUL kalhotky, do kterých se pomocí patentků nacvakne savá vrstva (ekodecko.cz)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Máte tip na noční plenu, která by byla AIO a natahovací? (Koukala jsem na Petit Lulu, a tam nic.) Potřebuji pro dítě na spaní do školky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam