MATJESON: Myslím, že není problém jednoduchosti/složitosti cukru.
Složité škroby jsou holt hůře ztravitelné, takže to trvá déle a víc to oragnizmus namáhá.
Spíš je to IMHO otázka konkrétního cukru. Naše sacharóza - tedy to co se cpe do sladkého počiva, cukrovinek atd. - není nejlepší řešení.
Naopak fruktóza, nebo samotná glukóza nejsou nic moc špatného.
A druhá věc je otázka "příměsí". Toho, v čem ten cukr je.
Číám méně je balastu okolo, tím je to oblíbenější - je to víc čistá energie - ale tím víc nás to uvádí do letagrie.
Čokoláda je špatná nejen kvůli cukru, ale kvůli kombinaci cukru, tuku a kakaového másla. Kombinace, nejenom samotný cukr.
Nebo ono sladké pečivo: sacharóza a složité škroby, podpořené tukem, a žádný balast, žádná vláknina. To už si člověk rovnou může dát lžíci sádla (energetická bomba) a pak se divit, že mu to hůř myslí a celkově je unavený.