• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATJESONCUKR
    PETRITO
    PETRITO --- ---
    OK. ale vlastně je to o tom, že jsi se nikdy nedotala do stavu, který by za to stál. Pak tvoje imho tvrzení jaksi pozbývá smyslu,protože to funguje a sama můžeš být účastníkem a tvůrcem.
    samo že je to otázka priorit - koho a co chceš vpustit do svého života a jaký k tomu máš důvod? - jsi z toho po tělesné a mentlní (duševní) stránce v harmonii a zdraví?
    jaké výrobce či pěstitele podporuješ (jaké síly)? máš ráda kvantitu nebo kvalitu?
    Jistě mi dáš za pravdu,že nemocných je mnoho lidí,a to je jejich velká nezodpovědnost vůči sobě, společnství, vesmíru.díky nim a jejich nezodpovědnosti je ůroveň nevědomí posilována a tudíž se vše zatemňuje a pohybuje stále dokola,aniž by bylo sil se odpoutat.Proč je to takový problém se podívat realitě do očí? každý si tvoří tu svou jedinečnou realitu, svůj svět, je krásný a kouzelný? či je zavislý na společenských domluvách a ustanoveních.prostě šedivý.Bez jasné vize svého životního záměru,plný očekávání, strachu, pomluv, atd. Doba je však velmi nakloněná pro transformaci těchto sil a kdo jiný než mi se jim můžeme otevřít a pomoct jim prozřít???
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    PETRITO: cukr velkým spojencem temna??? Není to už trošku přehnané přetváření komára ve velblouda, z nezdravého ne/přítele hororového dělat temného strašáka?
    Já ti nevím, to přehnané lpění na zásadách, tvoření strachu a výhružek a až sebe/mrskačského omezování mi někdy příjde horší než nezdravě jíst...

    Drobné imho proti tvému "jááá"výroku. :)
    PETRITO
    PETRITO --- ---
    cukr souhlasím je droga, která má pro nás často přichystané zkoušky,zda-li se oddáme své touze a často už zvyku, nebo se pokusíme tuto jednoduchou formu, která pro nás má právě tu jednoduchost a snadnost přichystanou, zaměnit za nám přirozenější, měkčí, déle fungující, jemnější a zároveň složitější formu, kterou je celozrnné obilí ve své původní podobě, tzn celé. Je jen na každém z nás jaké budeme mít zkušenosti a povědomost o používání toho či onoho cukru. Na to ale, aby člověk pochopil co mu přináší a jak se cítí při konzumaci zmiňované složité formy cukru, se domnívám, že je velmi důležité nejíst žádnou jednoduchou formu cukru, neboť působí kontraproduktivně a degeneruje náš záměr poznat jaké to je jíst obilí a nejen to, degeneruje naši životní sílu. Samozřejmě doplníme o trochu luštěnin a větší trochu tepelně upravené zeleniny doplňované malým množstvím syrové a mléčně kvašené. A to po dobu min. jednoho měsíce. Já osobně mám zkušenost s tímto procesem a je to ve výsledku velká úleva a projasnění mnoha oblastí lidského života --- tak to vnímám jááá Myslím,že získávat v dnešní době informace, které nám rozvíjí nutriční povědomí a zároveň radostnou a hravou formou je spojovat s praxí přípravy pokrmů, je dnes bohužel velmi opomíjená oblast našich životů. Velkým spojencem temna a sil, které nám v tom brání a hází klacky pod nohy, shledávám právě ŘEPNÝ CUKR, nejen ten, ale je velmi silný a máme zde stále obrovskou základnu, která si dovoluje tomuto chemicky vyseparovanému produktu stále říkat ZÁKLADNÍ POTRAVINA. :-)))
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Ahoj, den ještě neskončil, ale kromě pár mandliček a datlí s peckou jsem nic neměla, tedy mám na mysli sladkost...
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Hele, já chodím stále pěšky, do schodů, ze schodů, kolikrát i nahrazuji výtah či dopravní prostředek, je to zdravější, ale asi né každý den, to ne!!! Tedy hýbu se každý den, ale neběhám třeba dva nebo tři kilásky každý den, to fakt ne, ale chodím pravidelně, to zase jo, to já ráda!!!! Řeknu příteli, jelikož dříve jsem tolik sladkého nejedla, takže nevím čím to asi bude... měla bych se více objímat a hladit, třeba to pomůže... Díky
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    Další možností je sex, ale ten je (nejen) pro ženu potřeba dělat s citem, jinak je ještě větším zdrojem frustrací.
    Nicméně by se tímto směrem mohly úvahy ubírat... :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MATJESON: A nechceš místo omezování se ve spotřebě sladkého (což je náhražka za lásku) zvýšit svoji denní porci fyzického pohybu?
    Choď běhat nebo aspoň chodit po městě, hezky pěšky do kopce a do schodů - to by Ti mohlo přinést nějaké ty endorfiny do tkání, a pak bys mohla snížit svou potřebu přirozeně.
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Atominator: ano, zastávám názor, že je to nedostatečnou a nesprávnou stravou, takže i nevyváženou životozprávou, ale nemohu se přece věčně na něco vymlouvat!!!
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    MATJESON: Pokud člověk nemá zrovna možnost potraviny upravit (omýt, uvařit, oškrábat), tak není zrovna snadné najít něco vhodného. Většinou pak člověk sahá právě po tom pečivu nebo sušenkách apod.

    Pořád se snažím dokopat k tomu vytvořit si nějaké vege-burgery, které bych s sebou bral do práce a tak :)
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Continuity: Moc hezky si to napsala, já si dám experiment a ráda avšak jsem naprosto úplně neschopná, já nevím proč jsem tak závislá, je to úplně neuvěřitetlný a přitom to všecičko vím, stačilo by si vždy v tom zastraným krámě zoopakovat jaká sračka ten cukr je a co to v těle dělá a bylo by to!!! Nosit po kapsičkách různé lístečky nežer tu hnilobu, je to fujtajbl!!! Naposledy jsem měla cukr dnes a to v sušene a čokoládě... no já nevím jestli to zmáknu, ale mohla bych že... abych pravdu řekla, tak si moc nevěřím a přitom je to tak krásný pocit když to vždycky zmáknu a pročistím se!!!
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    BOBXAN: Koukni na začátek diskuze, když se snažíš být originální... :)


    CONTINUITY: Já s cukrem nikdy problém neměl.
    Nebo spíš měl. Posledních asi 12 let mě ten bílý moc nebere a téměř ho nepoužívám,
    a jelikož jsem si o tom hnědém udělal názor, že je to jen v továrně obarvený bílý cukr (protože se stále firmám víc vyplatí vyrobit bílý pro masy, a pro pár "bio-hlupáků" ho přibarvit a prodávat jako přírodní), nepoužívám ani ten.
    Nesladím.
    Není proč.
    Dobrý čaj pak nemá chuť čaje, a špatný čaj nepiju.


    Ale je mi třeba líto, když mám chuť na colu, dávat si lightku nebo "zero". Když už si to zaplatím, tak ten cukr chci. Jak mě to má nakopnout, když ho tam neadjí, proč bych si to jinak kupoval?

    Navíc rafinovaný (a možná i nerafinovaný) překyseluje organizmus (jako všechny sladkosti), a podle čínské medicíny potřebujem my na Západě hodně zásaditou stravu.
    Zásaditě působí karamel, proto když si vařím matéčkoa nebo rizé a chci si ho osladit, nejdřív z cukru udělám karamel.
    Stejně tak s indickým bílým čajem.

    Kromě toho že působí šíleně kysele, ještě navíc cukr hrozně zahleňuje (stejně jako mléko) - a to je u mě drtivý argument, protože jsem se zahleněním dutin dlouho bojoval (Úspěšně v tom, že se mi povedlo zahlenění zahnat velmi do úzkých, jinak nevymizelo úplně nikdy).

    Jinak... občas med a tak.
    BOBXAN
    BOBXAN --- ---
    TIMA:
    ATOMINATOR:
    pardon, klidne me smazte
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    BOBXAN: Jsi OT.
    TIMA
    TIMA --- ---
    BOBXAN: Pokud se nepletu, tak pointa se nachazi v navykovosti nikoli cukru obecne - tedy sacharidu - ale sladkosti. A ty clovek jako zdroj energie opravdu nepotrebuje ani trochu.
    BOBXAN
    BOBXAN --- ---
    osobne mam problem s jinou drogou.
    Kyslik, esi vam to neco rika..

    Zacali mi ho podavat uz jako malemu, kdyz sem este nemel dost rozumu a ted bez nej nevydrzim vic jak par minut..
    zkusel sem se s tim seknout, ale asi mam slabou vuli.
    Mate este nekdo tehle problem?
    BOBXAN
    BOBXAN --- ---
    zbavit se uplne cukru?
    hmmm..
    Pokud se nepletu, tak cukr v mnoha podobach je jedinym zdrojem, ze ktereho lidske telo bere energii k fungovani.

    ale pokud se bavite o cukrovce, mno tak to je jina.. ;D
    TIMA
    TIMA --- ---
    CONTINUITY: Jezis, potrebovala bych to jako sul a uz nekolik tydnu se pokousim sama sebe presvedcit, ze to zvladnu. Ale normalne nemam odvahu - fakt zavislost :(
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Zkusila jsem x týdnů bez cukru....a v dětství i víc, někdy i měsíce. Vždycky mi byl podezřelej, toho že je to droga a reaguju na něj závislácky jsem si všimla hodně brzo. Takže se v zásadě dokážu dostat do modu, kdy ho nejím vůbec, a pak bez něj velice spokojeně žiju. Celý tělo i duše se cítí líp, jsem psychicky stabilnější, mám víc energie, líp trávím, nejsem "opuchlá" (tělo nějak líp hospodaří s vodou), netrápí mě chutě na jiné zbytečné extrémní věci....

    Ale je velice snadné si závislost opět vybudovat, stačí začít cukr opět jíst, mysl si rychle natrénuje opět po něm psychicky toužit, tělo si zvykne na náhlý "speed" z rychle uvolňované energie a vrátí se automatismus bez přemýšlení si něco sladkého koupit....a pak opět je potřeba trocha uvědomění na to, znova se ho zbavit. To vědomí zkušenosti, že je to něco naprosto zbytečného, co mě jen fyzicky i psychicky rozhazuje, ale dost pomáhá. Pokud někdo jí cukr nonstop celý život a věřil většinu té doby, že ho potřebuje a že je to normální, bude to asi o něco těžší, než tu vlastní zkušenost získá...

    Jinak, pokud cukr jím, snažím se ho nekombinovat s žádným skutečným jídlem (samozřejmě kombinaci s nějakou tou moukou se nevyhnu, ale nedávám si tu věc, když mám v žaludku opravdové normální jídlo), velmi silně na mě zapůsobila informace, že za přítomnosti cukru v trávicí soustavě cokoli jiného hnije (zvláště živočišné bílkoviny), to mi tak funguje stoprocentně, kdykoli jsem to porušila, někde u někoho, kdo mě přesvědčil, že "dezert" je přece normálka, cítila jsem, že něco není v pořádku, jak na to nejsem zvyklá, doslova mě bolí břicho a cítím, jak tělo tu kvalitní potravinu pořádně nevyužije....

    Lidské tělo potřebuje sladkou chuť, tedy jak které, ale zjistila jsem, že pod ji uspokojím ve vhodnou dobu (ráno) a v přirozené podobě (ovoce, sušené ovoce, ovesné nebo rýžové mléko a tak, je mi z toho dobře a je to úplně něco jiného než cukr.
    Zvláště bílý cukr po delším neužívání doslova "pálí uvnitř" a dá trochu zvykání začít ho zase snášet a vnímat jako pochoutku (jako u všech tvrdých drog, po delší pauze člověk cítí jakej je to humus a jak to tělo bolí, ale pokud "trénuje", obnoví závislost a požitek).
    Hnědý cukr je trochu lepší, hlavně je v něm alespoň něco, co tělu k něčemu je, zatímco.

    Z bílýho je fakt jen energetický jojo, nahoru a pak dolů na držku;), trocha té okamžitě spálené energie, a pokud se v tu dobu intenzivně nehýbám, tak posléze novej měkkej rosolovitej tuk (nic jinýho s tím tělo udělat neumí, svaly z toho fakt nepostaví;) A pocit touhy po skutečným jídle, co by obsahovalo vitamíny a minerály (cukr v těle ničí některý vitamíny a narušuje vstřebávání některých minerálů, tuším vápníku....).

    I ten hnědej vnímám po pauze jako prostě příliš koncentrovanou potravinu, která je v těle nepřirozená a dělá chaos. Ale když to má člověk fakt rád a je zdravej, přijde mi, že jako výjimečnou pochoutku ho mít může.
    Ale jako denní "potravina" je to zaručenej baštič energie.

    Dá někdo společnej bezcukruexperiment ;)? Když jsem si to tak pěkně sepsala, koukám je nejvyšší čas se na to zas vy....;)))
    ARMUS
    ARMUS --- ---
    Ale třeba ke snídani se sacharidy doporučují pro rychlé nastartování organismu a čokolády třeba pomáhají se zapamatováním si třeba při učení (když to nejsou vyloženě takové ty tukové z Polska apod.) pokud se dobře pamatuji. Osobně jsem byl, jsem a budu na sladké. Když člověk pracuje duševně, nebo se vyloženě učí a pak se nějak více hýbe a dělá toho docela dost a do toho nějaký ten stres, tak spálí ohromné množství energie. Vrcholovým sportovcům se po výkonu třeba podávají injekce s cukrem pro rychlé doplnění, aby se jim nepoškozovaly svaly či co. Jedl bych pořád, ale mám rád stravu pestrou, jinak mi pak tolik nechutná ani sladké. Přesto čokoládu nakupuji po kilech a mám teď doma i balení Delis - ty přece zvedaj náladu ;-)
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Každopádně Vám všem děkuji za příspěvky, moc jste mě potěšili :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam