• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATJESONCUKR
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Atominator: ano, zastávám názor, že je to nedostatečnou a nesprávnou stravou, takže i nevyváženou životozprávou, ale nemohu se přece věčně na něco vymlouvat!!!
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    MATJESON: Pokud člověk nemá zrovna možnost potraviny upravit (omýt, uvařit, oškrábat), tak není zrovna snadné najít něco vhodného. Většinou pak člověk sahá právě po tom pečivu nebo sušenkách apod.

    Pořád se snažím dokopat k tomu vytvořit si nějaké vege-burgery, které bych s sebou bral do práce a tak :)
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Continuity: Moc hezky si to napsala, já si dám experiment a ráda avšak jsem naprosto úplně neschopná, já nevím proč jsem tak závislá, je to úplně neuvěřitetlný a přitom to všecičko vím, stačilo by si vždy v tom zastraným krámě zoopakovat jaká sračka ten cukr je a co to v těle dělá a bylo by to!!! Nosit po kapsičkách různé lístečky nežer tu hnilobu, je to fujtajbl!!! Naposledy jsem měla cukr dnes a to v sušene a čokoládě... no já nevím jestli to zmáknu, ale mohla bych že... abych pravdu řekla, tak si moc nevěřím a přitom je to tak krásný pocit když to vždycky zmáknu a pročistím se!!!
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    BOBXAN: Koukni na začátek diskuze, když se snažíš být originální... :)


    CONTINUITY: Já s cukrem nikdy problém neměl.
    Nebo spíš měl. Posledních asi 12 let mě ten bílý moc nebere a téměř ho nepoužívám,
    a jelikož jsem si o tom hnědém udělal názor, že je to jen v továrně obarvený bílý cukr (protože se stále firmám víc vyplatí vyrobit bílý pro masy, a pro pár "bio-hlupáků" ho přibarvit a prodávat jako přírodní), nepoužívám ani ten.
    Nesladím.
    Není proč.
    Dobrý čaj pak nemá chuť čaje, a špatný čaj nepiju.


    Ale je mi třeba líto, když mám chuť na colu, dávat si lightku nebo "zero". Když už si to zaplatím, tak ten cukr chci. Jak mě to má nakopnout, když ho tam neadjí, proč bych si to jinak kupoval?

    Navíc rafinovaný (a možná i nerafinovaný) překyseluje organizmus (jako všechny sladkosti), a podle čínské medicíny potřebujem my na Západě hodně zásaditou stravu.
    Zásaditě působí karamel, proto když si vařím matéčkoa nebo rizé a chci si ho osladit, nejdřív z cukru udělám karamel.
    Stejně tak s indickým bílým čajem.

    Kromě toho že působí šíleně kysele, ještě navíc cukr hrozně zahleňuje (stejně jako mléko) - a to je u mě drtivý argument, protože jsem se zahleněním dutin dlouho bojoval (Úspěšně v tom, že se mi povedlo zahlenění zahnat velmi do úzkých, jinak nevymizelo úplně nikdy).

    Jinak... občas med a tak.
    BOBXAN
    BOBXAN --- ---
    TIMA:
    ATOMINATOR:
    pardon, klidne me smazte
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    BOBXAN: Jsi OT.
    TIMA
    TIMA --- ---
    BOBXAN: Pokud se nepletu, tak pointa se nachazi v navykovosti nikoli cukru obecne - tedy sacharidu - ale sladkosti. A ty clovek jako zdroj energie opravdu nepotrebuje ani trochu.
    BOBXAN
    BOBXAN --- ---
    osobne mam problem s jinou drogou.
    Kyslik, esi vam to neco rika..

    Zacali mi ho podavat uz jako malemu, kdyz sem este nemel dost rozumu a ted bez nej nevydrzim vic jak par minut..
    zkusel sem se s tim seknout, ale asi mam slabou vuli.
    Mate este nekdo tehle problem?
    BOBXAN
    BOBXAN --- ---
    zbavit se uplne cukru?
    hmmm..
    Pokud se nepletu, tak cukr v mnoha podobach je jedinym zdrojem, ze ktereho lidske telo bere energii k fungovani.

    ale pokud se bavite o cukrovce, mno tak to je jina.. ;D
    TIMA
    TIMA --- ---
    CONTINUITY: Jezis, potrebovala bych to jako sul a uz nekolik tydnu se pokousim sama sebe presvedcit, ze to zvladnu. Ale normalne nemam odvahu - fakt zavislost :(
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Zkusila jsem x týdnů bez cukru....a v dětství i víc, někdy i měsíce. Vždycky mi byl podezřelej, toho že je to droga a reaguju na něj závislácky jsem si všimla hodně brzo. Takže se v zásadě dokážu dostat do modu, kdy ho nejím vůbec, a pak bez něj velice spokojeně žiju. Celý tělo i duše se cítí líp, jsem psychicky stabilnější, mám víc energie, líp trávím, nejsem "opuchlá" (tělo nějak líp hospodaří s vodou), netrápí mě chutě na jiné zbytečné extrémní věci....

    Ale je velice snadné si závislost opět vybudovat, stačí začít cukr opět jíst, mysl si rychle natrénuje opět po něm psychicky toužit, tělo si zvykne na náhlý "speed" z rychle uvolňované energie a vrátí se automatismus bez přemýšlení si něco sladkého koupit....a pak opět je potřeba trocha uvědomění na to, znova se ho zbavit. To vědomí zkušenosti, že je to něco naprosto zbytečného, co mě jen fyzicky i psychicky rozhazuje, ale dost pomáhá. Pokud někdo jí cukr nonstop celý život a věřil většinu té doby, že ho potřebuje a že je to normální, bude to asi o něco těžší, než tu vlastní zkušenost získá...

    Jinak, pokud cukr jím, snažím se ho nekombinovat s žádným skutečným jídlem (samozřejmě kombinaci s nějakou tou moukou se nevyhnu, ale nedávám si tu věc, když mám v žaludku opravdové normální jídlo), velmi silně na mě zapůsobila informace, že za přítomnosti cukru v trávicí soustavě cokoli jiného hnije (zvláště živočišné bílkoviny), to mi tak funguje stoprocentně, kdykoli jsem to porušila, někde u někoho, kdo mě přesvědčil, že "dezert" je přece normálka, cítila jsem, že něco není v pořádku, jak na to nejsem zvyklá, doslova mě bolí břicho a cítím, jak tělo tu kvalitní potravinu pořádně nevyužije....

    Lidské tělo potřebuje sladkou chuť, tedy jak které, ale zjistila jsem, že pod ji uspokojím ve vhodnou dobu (ráno) a v přirozené podobě (ovoce, sušené ovoce, ovesné nebo rýžové mléko a tak, je mi z toho dobře a je to úplně něco jiného než cukr.
    Zvláště bílý cukr po delším neužívání doslova "pálí uvnitř" a dá trochu zvykání začít ho zase snášet a vnímat jako pochoutku (jako u všech tvrdých drog, po delší pauze člověk cítí jakej je to humus a jak to tělo bolí, ale pokud "trénuje", obnoví závislost a požitek).
    Hnědý cukr je trochu lepší, hlavně je v něm alespoň něco, co tělu k něčemu je, zatímco.

    Z bílýho je fakt jen energetický jojo, nahoru a pak dolů na držku;), trocha té okamžitě spálené energie, a pokud se v tu dobu intenzivně nehýbám, tak posléze novej měkkej rosolovitej tuk (nic jinýho s tím tělo udělat neumí, svaly z toho fakt nepostaví;) A pocit touhy po skutečným jídle, co by obsahovalo vitamíny a minerály (cukr v těle ničí některý vitamíny a narušuje vstřebávání některých minerálů, tuším vápníku....).

    I ten hnědej vnímám po pauze jako prostě příliš koncentrovanou potravinu, která je v těle nepřirozená a dělá chaos. Ale když to má člověk fakt rád a je zdravej, přijde mi, že jako výjimečnou pochoutku ho mít může.
    Ale jako denní "potravina" je to zaručenej baštič energie.

    Dá někdo společnej bezcukruexperiment ;)? Když jsem si to tak pěkně sepsala, koukám je nejvyšší čas se na to zas vy....;)))
    ARMUS
    ARMUS --- ---
    Ale třeba ke snídani se sacharidy doporučují pro rychlé nastartování organismu a čokolády třeba pomáhají se zapamatováním si třeba při učení (když to nejsou vyloženě takové ty tukové z Polska apod.) pokud se dobře pamatuji. Osobně jsem byl, jsem a budu na sladké. Když člověk pracuje duševně, nebo se vyloženě učí a pak se nějak více hýbe a dělá toho docela dost a do toho nějaký ten stres, tak spálí ohromné množství energie. Vrcholovým sportovcům se po výkonu třeba podávají injekce s cukrem pro rychlé doplnění, aby se jim nepoškozovaly svaly či co. Jedl bych pořád, ale mám rád stravu pestrou, jinak mi pak tolik nechutná ani sladké. Přesto čokoládu nakupuji po kilech a mám teď doma i balení Delis - ty přece zvedaj náladu ;-)
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Každopádně Vám všem děkuji za příspěvky, moc jste mě potěšili :-)
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Co se týká dotažení do extrému, tak z něčeho žít potřebuješ, ale nemyslím si, že můžeš být závislí na vodě, na vzduchu, toť otázka, vlezeš-li si do sklepa a vydejcháš-li to tam, tak asi umřeš, totéž se Ti stane u vody a jídla, otázka je jen čas, takže to může být 3 dny nebo týden, záleží na osobnosti a přístupu... vlastně vzato do extrému jsme všichni vlastně takoví závisláci, že???!!!
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Jo, jo, mouka je taky svinstvo, ale nevím zda se dá posoudit jestli je větší cukr nebo mouka, každopádně když se cukr s moukou zkombinuje a přidá se k tomu naprosto nevědomky tuk a takhle se to upeče s kypřícím práškem. A to do sebe léta letoucí nevědomky rveš, tak si pak přivoláš různé nemoci těla, kostí, mozku atd. Je to běs, je to běs!!!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Co cukr, ale víte někdo, jaké svinstvo je mouka? :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    MATJESON: Myslím, že není problém jednoduchosti/složitosti cukru.
    Složité škroby jsou holt hůře ztravitelné, takže to trvá déle a víc to oragnizmus namáhá.

    Spíš je to IMHO otázka konkrétního cukru. Naše sacharóza - tedy to co se cpe do sladkého počiva, cukrovinek atd. - není nejlepší řešení.
    Naopak fruktóza, nebo samotná glukóza nejsou nic moc špatného.

    A druhá věc je otázka "příměsí". Toho, v čem ten cukr je.
    Číám méně je balastu okolo, tím je to oblíbenější - je to víc čistá energie - ale tím víc nás to uvádí do letagrie.
    Čokoláda je špatná nejen kvůli cukru, ale kvůli kombinaci cukru, tuku a kakaového másla. Kombinace, nejenom samotný cukr.
    Nebo ono sladké pečivo: sacharóza a složité škroby, podpořené tukem, a žádný balast, žádná vláknina. To už si člověk rovnou může dát lžíci sádla (energetická bomba) a pak se divit, že mu to hůř myslí a celkově je unavený.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    [OT]
    STANCEK: Dotaženo do extrému je droga všechno. Vzduch, voda, jídlo :)

    Zkus něco z toho vysadit, a dostaneš takový absťák, že do pár dnů (max týdnů) umřeš... :)
    [/OT]
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    A pro lidské tělo je lépe stravitelný složený cukr. Když si to odzkoušíš, tak zjistíš jako já, ale třeba taky ne, že po sladkostech jako jsou různé sušenky, čokolády, no prostě že ten jednoduchý cukr mému tělíčku nedělá dobře. Nikomu to necpu, říkám pouze svůj názor a svoje zkušenosti. Například jsem došla do takového extrému, že po jakékoli sladkosti, i malinké sušence, dostanu epileptický záchvat - a to není zdravé pro mozek, ani pro tělo!!! Taky bych řekla, že při nižším příjmu cukru denně mi to lépe myslí a tolik nezapomínám, ale jak říkám, je to čistě můj názor a moje zkušenost. Díky za příspěvek.
    MATJESON
    MATJESON --- ---
    Nevšimla jsem si přízpěvku, promiň. Je veliký rozdíl mezi jednoduchými cukry a složenými, ale to Tobě vysvětlovat nemusím. Cukr se skrývá totiž skoro všude, takže když si uděláš zeleninu, tak tam taky najdeš cukr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam