• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    přijde ti normální mít s sebou 27 000 v hotovosti? :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    NELDE: ze Slovenska, ze svatby. A ne, takovou hotovost ssebou opravdu normální soudný člověk netahá :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    KID_MCHUTT: Nevím, kam jste jeli, ale teď do Chorvatska jsem měl sebou EUR 1000. Přijde mi to normální. Jinak přemýšlím o kartě k euro účtu, abych se podobným problémům vyhnul.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    NELDE: mně to neříkej, já to neplatil - problém byl, že na Slovensku, na dálnici, bylo potřeba zaplatit a tolik nikdo soudný v hotovosti netahá
    NELDE
    NELDE --- ---
    KID_MCHUTT: Proto mám druhý účet u Equa (lepší kurzy a nízký poplatek za výběr v zahraničí). Ale stejně máš lepší vyzvednout hotovost u Kaprovce (s kuponem dosáhneš na VIP kurz - o 0.10 lepší)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    PATRIKCHRZ: je to brutus, no... chápu, že banka musí na něčem vydělávat, ale tohle je celkem hodně :( na těch 700e, co jsme platili, to je sakra rozdíl...
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    mBank a jejich kurzy, to je výsměch... střední kurz eura 27,10 - mBank zaokrouhluje na 28,0 :/
    DYNK
    DYNK --- ---
    mBank 2.1 pro Nadroid je k dispozici a musim rict, ze mi udelali radost - umi QR platby a zopakovat platbu z historie - dve veci, ktery mi chybely (ikdyz QR nijak dramaticky)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Mám na mysli směnárny, které vlastní, nebo alespoň provozují Arabové. Třeba prahaexchange.cz. Tam jsem ve středu kupoval Euro za 27,10 a kuny za 3,65
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: "arabska smenarna"? :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Však také na to banky hřeší a plíživě svoji kurzovou marži zvyšují. Já po EU vždy vozím hotovost, co nakoupím v arabské směnárně
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: diky. tohle tema je teda mezi beznou klientskou verejnosti podle me uplne zanedbany, vetsinu veci jsem netusil. na kazdy pad se teda jevi pri ceste do zeme s EUR a kartou mBank jako nejlepsi neco si predem smenit u nas..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    JUANITA: myslel jsem kurzovou marži. Dříve měly MasterCard i VISA steně, někde mezi 0,3 až 0,5 % od středu. Pokud tedy platbu konvertovala přímo karetní společnost (a do banky tak přišla platba v korunách), klient platil kurz skoro středový (tedy jen těch 0,3 až 0,5 % nad střed). Tento způsob u VISA karet používala dříve Axa, u MasterCard karet ho používá Cetelem. Nyní ale VISA výrazně svoji kurzovou marži zvýšila.
    U mBank to znamená, že je-li platba provedena v EUR, přepočte VISA platbu na české koruny svým kurzem (obsahujícím onu 2 % marži), načež k tomu připočte 3 % "crossborder fee".
    Je-li platba provedena v jiné měně, je postup stejný, až na to, že "crossborder fee" je 5 %.

JUANITA: ne, nikoliv. Je několik způsobů:
    1) platbu převeden karetní společnost svým kurzem, který obsahuje nějakou marži (VISA 2 %, Mastercard cca 0,5 %)
    2) karetní společnost přepočte platbu na nějakou zúčtovací měnu (u nás nejčastěji EUR, ale třeba Diners používá USD) a tu následně přepočte banka svým kurzem, zpravidla deviza-prodej (dříve používala mBank, používá např. Equa)
    3) karetní společnost pošle platbu v originální výši do banky, která ji přepočte dle svého kurzovního lístku (používá např. Raifka, pro měny, které má v kurzovního lístku, u exotických měn, které tam nemá používá příklad č. 1) ).
    4) banka používá nějaký "obskurdní" model - to je případ Citi. Ta zkrátka účtuje platbu jako střed (dle svého kurzovního lístku) + 3 %, bez ohledu na to, jaká částka ji přijde od karetní společnosti (nevím, jeslti jí to posílá v originální měně, nebo přepočteno na EUR, USD, CZK či co).
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: platby kartou se uctuji kurzem stred?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: zvysena marze visa jde na vrub obchodnika, ne? v opacnem pripade platba kartou nerovna se 'vzdy zdarma'; nebo...?
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Peklo je to i naopak. Ženě přišly EUR na účet a mBank je převedla z kurzem 26,4587
    Nejhorší je, že to platila v korunách, ale musela vykázat v EUR.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: ...a to Equa taky nemá kurzy nic moc. Zajímavé by bylo srovnání třeba s Cetelem. Každopádně já včera kupoval eura ve směnárně za 27,10. Holt minimálně do eurových zemí vozit hotovost (pokud člověk nemá Cetelku, nebo alespoň vracecí kreditku, která část kurzové marže vrátí na bonusu - třeba Citi má střed + 3 %, ale 2 % mi vrátí)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAMM:
    reálné aktuální srovnání kurzů při platbě v Eurech - mBank: 28.225, Equa: 27.707
    čili mě to při platbě za hotel pro čtyři lidi v Mnichově stálo s mBank o 230 Kč víc (které neplatím já, takže je mi to v tomto případě docela fuk - ale rozdíl už to je slušný). v případě jiné měny než Eur bude pravděpodobně ten rozdíl ještě o něco výraznější, imho ale už ne o moc.
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    PATRIKCHRZ: Moc díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam