• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    mBank: http://www.mbank.cz/ - Internetové bankovnictví: https://online.mbank.cz/

Pokud máte konkrétní problémy, které potřebujete řešit, můžete se obrátit na správce klubu (nyx pošta; id: ADAMM), který byl zaměstnancem a nějaký ten kontakt tam ještě má.

Co je mBank: česká organizační složka polské banky mBank vlastněné ze 70% německou Commerzbank (2. největší banka v Německu). mBank vznikla v Polsku v roce 2001, v ČR od listopadu 2007.

rozbalit záhlaví
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ADAMM: Něco přes týden, pozvánku pošlu. Dej mi mail.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NTR23: jak dlouho trvalo, než jsi "přišel na řadu"? nebo jsi měl pozvánku? pokud ano, rád bych taky jednu :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Tak mi právě aktivovali účet v bance NUMBER26. Na běžné české provozní platby to není, ale na cesty jo. Výběry z bankomatů po celém světě zdarma a kurz srovnatelný s Fio.

Europe's most modern bank account | NUMBER26
    https://number26.de/en/
    DYNK
    DYNK --- ---
    Ono je neco jinyho, kdyz clovek jede nekam na dovolenou a kdyz jede na svatbu na Slovensko - tam asi clovek vezme podobnej obnos jako s sebou nosi bezne doma. Coz u vetsiny lidi bude par tisic.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: vozil jsem i víc :). Je to o zvyku - o no v některých zemích karty buď prakticky neberou nebo za neakceptovatelných podmínek (vysoké poplatky, velký rozdíl mezi oficiálním a černým kurzem) a jak si na to člověk jednou zvykne, tak mu to už ani nepřijde.

Proti mBank je každá karta, co se kurzů týče lepší, vyhrává však Cetelem.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Při cestě do zahraničí, kde vím, že není nejlepší využívat karty, ano.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    přijde ti normální mít s sebou 27 000 v hotovosti? :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    NELDE: ze Slovenska, ze svatby. A ne, takovou hotovost ssebou opravdu normální soudný člověk netahá :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    KID_MCHUTT: Nevím, kam jste jeli, ale teď do Chorvatska jsem měl sebou EUR 1000. Přijde mi to normální. Jinak přemýšlím o kartě k euro účtu, abych se podobným problémům vyhnul.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    NELDE: mně to neříkej, já to neplatil - problém byl, že na Slovensku, na dálnici, bylo potřeba zaplatit a tolik nikdo soudný v hotovosti netahá
    NELDE
    NELDE --- ---
    KID_MCHUTT: Proto mám druhý účet u Equa (lepší kurzy a nízký poplatek za výběr v zahraničí). Ale stejně máš lepší vyzvednout hotovost u Kaprovce (s kuponem dosáhneš na VIP kurz - o 0.10 lepší)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    PATRIKCHRZ: je to brutus, no... chápu, že banka musí na něčem vydělávat, ale tohle je celkem hodně :( na těch 700e, co jsme platili, to je sakra rozdíl...
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    mBank a jejich kurzy, to je výsměch... střední kurz eura 27,10 - mBank zaokrouhluje na 28,0 :/
    DYNK
    DYNK --- ---
    mBank 2.1 pro Nadroid je k dispozici a musim rict, ze mi udelali radost - umi QR platby a zopakovat platbu z historie - dve veci, ktery mi chybely (ikdyz QR nijak dramaticky)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Mám na mysli směnárny, které vlastní, nebo alespoň provozují Arabové. Třeba prahaexchange.cz. Tam jsem ve středu kupoval Euro za 27,10 a kuny za 3,65
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: "arabska smenarna"? :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Však také na to banky hřeší a plíživě svoji kurzovou marži zvyšují. Já po EU vždy vozím hotovost, co nakoupím v arabské směnárně
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: diky. tohle tema je teda mezi beznou klientskou verejnosti podle me uplne zanedbany, vetsinu veci jsem netusil. na kazdy pad se teda jevi pri ceste do zeme s EUR a kartou mBank jako nejlepsi neco si predem smenit u nas..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    JUANITA: myslel jsem kurzovou marži. Dříve měly MasterCard i VISA steně, někde mezi 0,3 až 0,5 % od středu. Pokud tedy platbu konvertovala přímo karetní společnost (a do banky tak přišla platba v korunách), klient platil kurz skoro středový (tedy jen těch 0,3 až 0,5 % nad střed). Tento způsob u VISA karet používala dříve Axa, u MasterCard karet ho používá Cetelem. Nyní ale VISA výrazně svoji kurzovou marži zvýšila.
    U mBank to znamená, že je-li platba provedena v EUR, přepočte VISA platbu na české koruny svým kurzem (obsahujícím onu 2 % marži), načež k tomu připočte 3 % "crossborder fee".
    Je-li platba provedena v jiné měně, je postup stejný, až na to, že "crossborder fee" je 5 %.

JUANITA: ne, nikoliv. Je několik způsobů:
    1) platbu převeden karetní společnost svým kurzem, který obsahuje nějakou marži (VISA 2 %, Mastercard cca 0,5 %)
    2) karetní společnost přepočte platbu na nějakou zúčtovací měnu (u nás nejčastěji EUR, ale třeba Diners používá USD) a tu následně přepočte banka svým kurzem, zpravidla deviza-prodej (dříve používala mBank, používá např. Equa)
    3) karetní společnost pošle platbu v originální výši do banky, která ji přepočte dle svého kurzovního lístku (používá např. Raifka, pro měny, které má v kurzovního lístku, u exotických měn, které tam nemá používá příklad č. 1) ).
    4) banka používá nějaký "obskurdní" model - to je případ Citi. Ta zkrátka účtuje platbu jako střed (dle svého kurzovního lístku) + 3 %, bez ohledu na to, jaká částka ji přijde od karetní společnosti (nevím, jeslti jí to posílá v originální měně, nebo přepočteno na EUR, USD, CZK či co).
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: platby kartou se uctuji kurzem stred?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam