• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GIOMIKY: zatial nemaju vychytanu taku vec ako ze musis napr. pravidelne menit olej, svicky a take tie veci, ktore s elmotorom odpadaju
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Komodor má pravdu ve věci, kterou tvrdím taky – od začátku mu jako pitomej papoušek opakuju to, na co on velkolepě přišel, tedy že emise CO2 jsou přímo úměrný spotřebě.

    Co nechápe on je, že když se snažíš snížit NOx, zvýšíš spotřebu, protože zhoršíš efektivitu spalování.

    Teď mě napadá, že Komodor mohl nechápat to, že u auta neexistuje "dokonale efektivní spalování", respektive neexistuje po naprostou většinu času, protože automobilovej motor pracuje ve strašným režimu rozsahu, otáček, míry otevření škrtící klapky a tak.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DANCHEZ: Omlouvám se za výrazivo, nicméně nikoho jsem tu nenazval nijak ošklivě, jen jsem použil neadresovaná expletiva :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Spalovací motory nejsou dokonalý, ale za ty léta vývoje maj vychytanou většinu zásadních much. Je plýtvání zdroji a časem je opouštět.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: jak říkám fascinující. Težíme ropu na sibiři, tlačíme jí 5.000 kiláků dlouhým potrubím, aby sme jí v Kralupech zrafinovali, rozvezli cisternama po celý republice, naskladovali do podzemních tanků, přečerpali do jednotlivejch aut a tam převedli sérií minivýbuchů na dopřednej pohyb, a vám to furt příjde míň náročný, než nabít baterku ze zásuvky a následně zapnout elektromotor.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: no vsak najhlavnejsi su asi peniaze, proste ked mas v domacnosti iba 1,5 prijmu so zameranim na dlhodobejsie ciele nez dovolenka buduci rok alebo auto, tak si holt musis pockat... na svoje prve auto som si bral uver, to som bol este mlady a blby, taku vec uz nikdy nespravim :D

    inak este ako tu bola ta studia z 2013, ktora zrovnavala elektromobil s dieslom, ktory ma 70g/CO2/km, tak taky neexistuje ani dnes v roku 2020, neviem ktore su to tie usporne diesly, ale tuto v tej tabulke, kde je kopec motorov na taku hodnotu dosiahli iba benzinove hybridy, ani dieselove hybridy sa k tomu nepriblizili, uplne dolu je nejakych top 10 najuspornejsich za kazdu technologiu:

    https://www.dat.de/fileadmin/media/LeitfadenCO2/LeitfadenCO2.pdf
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: nerozvádí to do stojanů, ale jen do jednoho. A nevím jak CNG ale LPG je prostě železný tank a stojan s pistolí. Palivo tam vozí v cisterne atd.

    U dobíjecí stanice potřebuješ třeba trafo, rezervovaný výkon, teda pokud nemáš solar a nehrneš to do baterky jak do powerbanky. Podle mě je udělat čerpací stanici na plyn opravdu jednodušší než nabíječku. Teda pokud tou nabijeckou nemyslíš obyč zásuvku nebo slabý wallbox.
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH: teď budu asi za blbá, ale jak je to s tou spotřebou u phev? To není těch 3,5 atd co uvádí tabulky? Já žil v tom, že phev stačí občas dobít a že to žere těch pár litrů.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: tyhle úvahy mě nepřestávaj fascinovat, udělat elektrickou přípojku je neřešitelnej problém, ale vystavět přídavný tanky na další palivo a rozvést to do stojanů pohůdka....


    COMODOR_FALKON: tady se musím Soudruha komodora zastat, má chemicky pravdu, uhlík na vstupu do reakce musí odpovídat uhlíku na výstupu, a je jedno, jestli v CO2, sazích či jakýkoliv jiný sloučeniny. V nafťákách se nevyznám, ale nějakej filtr na saze sem u nich zaregistroval i já.
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    KEB: hele to ja nedokazu posoudit, nechce se mi to vsechno cist a ani tomu norezumim, ale snad se to muze obejit bez osobnich utoku.. prinejhorsim agree to disagree a move on.. kdyz je nekdo zatvrzely ve svem nazoru a neni schopny pristoupit na protiargumenty tak na nej nereagujte
    KEB
    KEB --- ---
    DANCHEZ: bobash je v tom nevinně, jim používané vulgarismy jsou opodstatněné a nikoho jimi necastuje. Popravdě obdivuji jeho výdrž já bych se tady na to vyprdnul už dávno.

    A teď se navíc ještě dozvěděl, že je úplnej kokot, co o autech ví úplný hovno a ti z automotive průmyslu co mu platí za články jsou ještě větší kokoti, co o tom ví úplný hovno. Měli by zaměstnat pana falkona, aby jim to vysvětlil.

    To byl myslím id diver, co psal, že je to tu bezva, že jo :-D

    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    BOBASH a spol, prosim udrzujte nejakou uroven diskuse , nechci rozdavat banany
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tak si pojdme vsichni trochu odpocinout

    V tichosti kolem Karlova mostu. Po Vltavě začala plout čistě elektrická výletní loď | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://byznys.ihned.cz/...i-kolem-karlova-mostu-po-vltave-zacala-plout-ciste-elektricka-vyletni-lod
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Emise CO2 jsou jedním z výstupů, který nikterak nevypovídá o vstupu, tj. spotřebě paliva, tedy krom toho, že obsah uhlíku v palivu musí být na 99,9%(*) stejný, nebo vyšší, než na výstupu...
    (*Motor nasává atmosféru, kde nějaké CO2 bude také)

    To, že mají auta stejné emise CO2 zdaleka neznamená, že musí mít stejnou spotřebu. Jedno klidně může mít spotřebu 5 L/100km s dokonalým spalováním a druhé 20L s mizernou účinností spalování a vysokou tvorbou sazí a hydrogenuhelných radikálů.

    Takže pokud nějaký americký otesánek se spotřebou 20 L/100km (= 13 kg uhlíku na vstupu) má emise 288 g/km, tj. 28,8 kg CO2 /100km (= 7,8 kg uhlíku na výstupu), tak to znamená, že spalování probíhá s 60% efektivitou a 5,2 kg uhlíku se "někam" muselo ztratit...

    ...buď jako pevná částice, nebo jako Hydrogenuhelný radikál, který při kontaktu s atmosférou zareaguje s dusíkem za vzniku vody, CO2 a NO2....

    Ale je vtipné vidět, že jako moto-žurnalista funguješ, ač jsi technický negramot bez základních znalostí chemie a fyziky, co náhodně poskládává střípky, co nejspíš jen někde zaslechl...

    To se potom dá i pochopit, že nejsi schopen porozumět rozvoji elektromobility...
    KEB
    KEB --- ---
    PETER_PAN: na to jsi přišel až teď? :-D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    COMODOR_FALKON: Jses uplne mimo.
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH: teď vařím z vody páč o tom vím hovno, ale takhle snadné je to právě u LPG ale není CNG složitější? Ve smyslu chlazení nádrží větší mráz u tankování atd? To je dotaz spíš na tebe jestli máš s autem na CNG zkušenosti, já totiž vůbec.
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: vidíš kolik důvodů jsi našel pro nepořízeni bev a to mas pro jeho provozování ideální podmínky, na které nedosáhne IMHO tak 6 lidí z deseti.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KEB: LPG je levný (stejně jako CNG) jen kvůli nižším daním.

    S CNG je problém přesně jak říkáš, ale vybudovat infrastrukturu na CNG je o dost jednodušší než na elektřinu, prostě přidáš k benzínce jeden stojan.
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH: LPG je levný, to je hlavní výhoda a je levný ve všech ohledech. Proto taky vybudovat hustou infrastrukturu šlo poměrně snadno. Oproti naftě nedělá bordel a oproti benzínu dělá trošku min CO2, což samozřejmě víš.

    Osobně mám pocit, že hráčům jako třeba RWE nikdy nestály odobaky a jejich spotřeba za to, aby se snažili do tohohle segmentu nacpat. Proto je CNG dražší a málo rozšířené ve všech ohledech. No a teď jim zase hraje do karet snaha redukovat emise, takže se nejspíš vecpou do segmentu nákladní dopravy a osobaky je zase nebudou zajímat.

    U těch osobáku je to IMHO vážně škoda, ale u nás je jen jedna plnička na CNG a ta je primárně pro MHD Budy, který jezdí na CNG snad dvacet let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam