• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: ridic pochopi situaci, ktoru predtym nikdy nevidel az ked uz moze byt neskoro, napr. "jee tyvole co to je? buuum!" lebo sa kochal a zabudol brzdit, kdezto AIcku v milisekunde zablika cervena kontrolka, bacha nestandardna situacia - do not crash! tak zacne brzdit

    takuto situaciu ktoru nikdy predtym nevidel to 1 auto zazije mozno 1x za celu dobu provozu, takisto ako to zazije 1x za zivot ten ridic, stale nechapes, ze kolektivne AI hivemind ma vacsi objem vedomosti ako 1 ridic co ma najazdenych milion kilometrov bez nehody
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, radar právě není schopen zjistit, jestli je to přímo v jeho dráze. Proto jsou autopiloti a jízdní asistenti nastavený tak, že nehybný překážky ignorujou, pokud nemají potvrzeno z kamery.

    Proto Tesly bourají do náklaďáků, když je nevidí, i když radar je vidí.

    A nechci po FSD, co nezvládne řidič. To je ta věc, kterou ty pořád ne a ne pochopit. Jsou věci, co nezvládne řidič a zvládne autopilot (rychlost reakce, dívání se víc směry), ale jsou věci, co FSD nezvládne a řidič jo – typicky pochopit situaci, kterou nikdy předtím neviděl.

    AI totiž pořád není AI, ale jen stroj opakující naučený (byť sofistikovaně) věci. Neumí myslet a neumí "pochopit" něco, co ještě neviděl, byť to je jen variace na věci, který už viděl.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Asi Tě to překvapí, ale je to právě ten radar který je dchopný zjistit, že je "něco" v jeho dráze, (nebo v okolí a blíží se) a AI pak identifikuje, co to je a načte odpovídající knihovnu procedur.

    V každém případě i na to UFO nejspíš zareaguje lépe a rychleji.

    Zároveň je nepravděpodobné, že by nastala situace s cyklistou, protože FSD jezdí defenzivně, ne jako pirát silnic...

    U předjíždějícího auta určitě zareaguje líp FSD, než si řidič stihne uvědomit, že to neklapne, tak už prožívá náraz...

    Jinak se zase vracíme k tomu, že chceš po FSD něco, co nezvládne lidský řidič ani omylem a nestačí Ti, že je "jen" několikanásobně lepší...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, tys jen celou dobu nepochopil, o čem mluvím.

    Stejně jako DZODZO:, kterej se točí na tom, že lidi dělají blbý chyby a automat ne (a tím pádem bude na dálnici nebo v jiným podobným prostředí s dobrou infrastrukturou mnohem bezpečnější než lidi), ale člověk dokáže myslet "kreativně" a poradit si i se situací, která je nestandardní.

    U lidskýho řidiče se ti prostě nestane, že bude sedět v zastaveným autě na silnici, čumět před sebe a nevědět, na co kouká. U automatu jo, a co je horší, může se mu stát, že pojede 130 km/h a nebude vědět, na co kouká. Přičemž nad cca 30 km/h už se snadno může stát, že neexistuje jedna 100% bezpečná cesta (zadupnout brzdy), ale že se bez pochopení situace nedá najít bezpečná cesta jak jí řešit.

    A na dálnici nemůže automat spoléhat na člověka z centrály co to převezme, protože ten bude mít reakční dobu v takový situaci třeba 20s a víc, což už je pozdě.

    Takže tomu automatu se prostě nikdy nesmí stát, že nastane situace, kterou neumí řešit. Může v nějakým mizivým procentu selhat, to je normální, ale nemůže to bejt tak, že může přijít situace, na kterou nemá odpověď.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Ty už seš jak ženská...
    "Říkal jsem zelenou, ale myslel jsem červenou, takže jsem se s tou červenou trefil"
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ještě jednou a pomalu.

    Radarem řízenej autopilot (ani asistent) nemůže reagovat na signály z radaru bez toho, aby věděl, co to je. Radar totiž NENÍ SCHOPEN ZJISTIT, JESTLI JE PŘEDMĚT V JÍZDNÍ DRÁZE. Není tak přesnej, aby určil, jestli je ta věc přímo před tebou nebo jí mineš třeba o půl metru.

    Takže jakoukoliv věc, kterou vidí radar, musí ještě identifikovat kamera, a rozhodnout brzdit-nebrzdit.

    Když by brzdil jen na základě radaru, tak bude brzdit každou chvíli, což není jen neuvěřitelně protivný, ale i nebezpečný – mě takhle blbě nakalibrovanej Front Assist u Škodovky jednou málem vybrzdil auto za mnou, protože jsem přejížděl z pruhu do pruhu a on zabrzdil za cyklistou, kterýho bych minul o metr.

    Při jízdě třeba po dálnici ve 120 km/h je už prudký brzdění fakt ultra nebezpečný, cesta k řetězový nehodě.

    Takže jednoduchá logika "vidím před sebou věc, neznám věc, brzdím" není dostačující. Musí být schopen tu věc poznat.

    Navíc ve vyšších rychlostech než je plížení po městě už musí umět reagovat i na pohybující se věci a nějakým způsobem očekávat jejich chování. Třeba předjíždějící auto proti – má brzdit? Má se vyhnout? Má ho ignorovat a srazit se? Tohle je třeba rozhodování, který lidskej řidič zvládne docela snadno, u autopilota se může snadno stát, že se buďto nevyhne i když by mohl nebo vyhne i když by nemusel a trefí něco jinýho.

    Nebo situace typu překážka v cestě, je potřeba jí objet, to po čem je potřeba jí objet není klasicky značená cesta (projíždění stavby na silnici). Nebo třeba umět reagovat na to, že stavební dělník řídíc provoz.

    Je miliarda věcí, který to auto musí zvládnout, včetně kombinace nepříznivejch faktorů (špatný povětrnostní podmínky a kamera zamrdaná od sněhu, jiný auto nebo nějaká jiná věc se chová divně, atd.), jinak nemůže fungovat samostatně.

    Jezdit ve dne po Phoenixu je jedna věc, funkční FSD to bude, až to budu moct poslat v tuhle chvíli prázdný od sebe v Praze od domu do Wroclavi před Krkonoše a ono to tam dojede, a když to udělám 100x po sobě, tak to pokaždý dojede.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zakladna premisa je "do not crash" ze bude auto brzdit kazdu chvilu nie je pravda, pretoze sa bavime o ojedinelych situaciach, ktore nenastavaju casto
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: aha a strom bude do cesty vchadzat jak casto proti typkovi co nesie obrovsku krabicu?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Musk psal, že třeba UFO přistanuvší na silnici.

    Jinak je to spousta věcí, který už jsme tu řešili. Třeba týpek co nese obrovskou krabici a nezapadá do toho, co AI zná jako definici objektu "člověk". Nebo podmínky typu sníh na silnici, s čímž si to momentálně poradit neumí. Nebo takový ty věci jako odrazy něčeho v něčem.

    Problém s brzděním je pak v tom, že to nemůže reagovat na všechno, co vidí radar, protože radar neodhadne, jestli je to přímo před autem/v dráze jízdy a proto AI ignoruje většinu signálů z radaru. Aby věděl, že má zastavit, musí to i vidět kamerou. A když vidí něco, co neví co je, tak neví, jestli má zastavit.

    A když se to nastaví moc opatrně, tak to zase bude každou chvíli brzdit třeba kvůli stromu u silnice nebo tak něčemu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ukradnute z ustavu:



    ukradnute z ineho fora:

    https://elektrickevozy.cz/...bezkobaltove-baterie-pro-elektromobily-jsou-realitou-maji-spoustu-vyhod

    chudaci cernoskovia pridu o zdroj prijmu :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: no ale iste uznas ze to nie je nepredvidatelna ojedinela situacia na ktoru sa autopilot nemoze naucit reagovat, ja vobec tak nejako neviem co si mam predstavit pod pojmom nepredvidatelna situacia, na ktoru ludsky sofer dokaze zareagovat spravne aj ak ju v zivote nevidel a AI nie, lebo v takom pripade hra ulohu aj reakcny cas a ten pocitac je predsalen kapanek rychlejsi a vidi toho viac okolo seba, takze aj keby zrazu na polnacke natrafi na UFO, tak zabrzdi asi o par metrov skor nez ten clovek

    v ramci tych prostredi ma zaujima ako to zvladne obmedzenia na vysku, ci si to bude vediet nejako dopocitat alebo si to precita zo znacky, lebo ako som isiel z prace, tak klasika doprava stala, lebo zasa nejaky kamionak zistil, ze popod ten zeleznicny most sa nevejde, tak sa tam na 4-prudovke otacal do protismeru a zablokoval vsetky pruhy :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Tesla má momentálně nejvyšší tržní valuaci, není nejhodnotnější automobilka.

    Viz výše zmíněný NIO – automobilka s produkcí 7 tisíc aut má tržní kapitalizaci vyšší než Ford.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Daimler delivers solid-state battery buses - electrive.com
    https://www.electrive.com/2021/02/02/daimler-delivers-solid-state-battery-buses/

    41 eCitaro models feature brand-new solid-state batteries. These batteries have a capacity of up to 441 kWh and should enable a range of 200 kilometres even in winter.

    By the end of 2021, ESWE will have a total of 120 battery-electric buses of this type in service and will have installed the same number of charging points in the depot.


    *woot, woot*
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jenomže Teslám se tohle stává taky... akorát většinou v nich sedí lidi, takže když Tesla neví, skončí to tím, že začne ječet na řidiče aby začal řídit a ne že se vybourá.

    Problém je, že při plánovaným použití jako robotaxi tam ten řidič prostě nebude, a pak se to prostě vybourá.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Ano, ale myslel jsem přesně tohle - tedy schopnost poradit si ve 100% situací. Ne že to nesmí nikdy selhat, ale nesmí existovat situace, ve který se to vybourá.

    A o supportu nemluvil ani Musk, protože ví, že ovládat auto online ze supportu je nelegalizovatelná blbost.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tak sa nam tu pod mrakodrapom zrazili dve auta, nejake vyjizdalo z podzemnej garaze a najposlednejsi model volva co je pinnacle of safety a ma systemy na zastavenie pred chodcom na prechode prehliadlo cele auto... tak neviem ci su tie asistenty ostatnych automobiliek az take top, ked si neporadia s pomerne beznou udalostou, ze niekto neda prednost, to nie je zas az taka nepredvidatelna rarita, ktora nastane raz, maximalne dvakrat za 100 let
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: NIO tak malo a pritom jeji valuace vyletela uz nad jiny zavedeny automobilky. a jeste je podezrivaj z falsovani cinskyho ucetnictvi .) ...zajmavy, jak ocekavani predchazi realnou hodnotu firmy
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---


    Realita roku 2020. Tipnul bych si, že letos Tesla ještě znovu vyhraje (600k Fremont + Čína a možná něco málo vyplivne Berlín ale to je otázka)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: mno myslím, že co do odbornosti ohledně akciovýho trhu nemáte co vyčítat... prostě se smyř s tím, že je Tesla momentálně nejhodnotnější automobilka na světě, tak o patnáct lig před ostatníma, a není nutný s tím co tejden polemizovat. Nebo ne, vstup na burzu a shortuj její akcie, ale tohle pravidelní stěžování si na internetech...

    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Lžeš. Tys tvrdil, že dokud to není stoprocentní, není to FSD. Což je blábol.

    Je to zcela něco jiného, než že auto má "Prime Directive: Do NOT crash"( (c)Musk ) a musí vždy "do the right thing" (třeba zastavit a zavolat na support).

    Jen se snažíš vizi ideálu naroubovst na svá předchozí bludná tvrzení...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tak jsem si to našel částečně přepsaný (na celý video nemám čas). Nevím, co mě tam mělo zaujmout, ale mě zaujalo tohle:

    (pamatujete si, jak jste se tu do mě všichni pouštěli, když jsem tvrdil, že autonomní auto musí umět vyřešit JAKOUKOLIV situaci, jinak nebude použitelný coby FSD?)

    "It’s all nerdy and fascinating, and in some ways, a truly magical moment between two total math and science geeks. I love it. I also love how, when Munro says he was having issues with Tesla’s Autopilot driver-assistance system because of bad road markings in Texas, Musk straight-up says: “Even if the road is painted completely wrong and a UFO lands in the middle of the road, the car still cannot crash and still needs to do the right thing...It can’t be dependent upon the road markings being correct....It’s just gotta be ‘no matter what, it’s not gonna crash.’”

    To už je asi potřetí, co nějaký moje tvrzení (předtím to byla nutnost škálovat, a ještě tuším jedna věc) napadali všichni místní Tesla-fans coby úplnou kravinu, a o něco později Musk prohlásil víceméně totéž co já.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam