• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, týkalo se to šedesátek, který měly fyzicky stejnou baterku.

    Jinak má Tesla naopak mnohem menší rezervy než ostatní automobilky. Tím dosahuje velký části ze svýho náskoku, protože tradiční autobomobilky mají na všechno mnohem větší "safety margins" než Tesla.

    To je právě stinná stránka toho, že je to tech firma. Oni dělají to auto spíš jako mobil a tomu odpovídá výdrž a choulostivost.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PETER_PAN: Ještě rozvedu když už jsem došel k počítači:
    0) Nemluvil jsem nikdy o tom, že by MEB byla vyvinutá narychlo, naopak jsem mluvil o tom, jak strašně moc peněz stála. Plus, mimochodem, mechanická část tý platformy (nápravy atd.) je z MQB, která stála další miliardy a vyvíjela se strašně dlouho. Z hlediska veškerýho mechanickýho fungování auta je MEB naprosto špičkově odladěná a promyšlená, způsobem, jaký si Tesla ještě dlouho nebude moct dovolit.

    1) Baterky – tam si nejsem jistej jaký VW má, ale to není inherentní vlastnost platformy/modelu, baterky se dají měnit, stejně jako má Tesla jiný v EU a US a jiný (levnější se železem) chystá pro Čínu. A pokud vím, minimálně jednoho dodavatele mají VW a TEsla stejnýho.
    2) Software – to už jsme si řekli, to je prostě obecnej fail jednoho subdodavatele VW, kterej se řeší vývojem novýho SW. Nemá to spojitost s modelem nebo MEB platformou, má to spojitost s typem infotainmentu (MIB3/MIB4), není to systémovej fail (dřív naopak měli u VW tyhle systémy velmi spolehlivý), je to prostě one-off průser.
    3) Na tom tepelným čerpadle není nic divnýho. Prostě to udělali tak, aby se tam dalo dát nebo nedat. Tesla to tak nedělá, protože Tesla prostě nevede příplatkovou výbavu. Může to být rozdíl v konstrukční filosofii nebo v tom, že si Tesla jako miniautomobilka nemůže dovolit takový variace.
    VW taky třeba vyrábí pro jeden model běžně 5 různejch volantů, 5 různejch verzí sedaček a 3 infotainmenty. Jejich filosofie je dát lidem vybrat.
    4) Enyaqu za 15 let věřím víc než Tesle za 15 let. Enyaq vyrobila automboilka, která umí dlouhodobě dělat auta, umí je servisovat, umí je udělat trvanlivý, má servisy atd. Enyaq má s benzínovou Škodovkou společnou velkou část těch věcí, díky kterejm to auto jezdí. Neozkoušená novinka jsou akorát motory a baterky, ale pořád víc věřím VW než Tesle, že nepůjdou "na hranu" a že to vydrží.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PETER_PAN: Jediný, v čem máš pravdu, je ten SW, ale to je pruser nesouvisejici a konstrukci auta a je úplně stejnej u nový Octavie nebo Golfu, což opravdu nejsou nedovyvinuty auta.

    Jel jsem ID3 a jel jsem Teslou. Jako auto je ID3 podstatně dotazenejsi než Tesla. Tesla je dal, ale mnohem víc work in progress.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Ale to nemá žádnou jinou technologii, jen tam jednu věc nedaj.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    BOBASH: Hele, sam jsi psal za jak extremne kratkou dobu celou tu platformu vyvinuli. A ted.
    - Baterky nedosahuji ani nahodou kvalit treba o 2 generace starsich baterii Panasonic-Tesla. Ty auta nemaji jasnou predikci (ani technickou ani cenovou) co se bude dit pote co ta baterie odejde. Jsou jen dohady. 7 let / 240 000 km zaruku na baterii a pohonne ustroji ti proste koncern VW na zadny elektroauto neda. Nevadi, alespon by mohla garantovat cenu vymeny baterie za novou.
    - Ty auta jsou naprosto plna funkci ktere potrebuji odladeny SW. A ten odladeny neni, na fron-endove urovni to je uplny pruser (o tom jsi mluvil i ty), na back-endove urovni tomu nelze moc verit ze je to idealni, ale homologaci to splnuje.
    - Ty veci jako treba kolem toho diskutovaneho tepelneho cerpadla jednoduse jenom dokresluji ze je to pro ne zatim experiment. Dalsi generace bude uz dobra IMHO.
    - Jestli Enyaq v nejake pouzite rozumne konfiguraci stoji 1.5M CZK tak to nemuze bejt nedovyvinute auto kde nevis jak bude to auto provozovatelne janevim za 15 let / 300k km. A tohle u spalovaciho auto stredni a vyssi stredni tridy lze predikovat i financne.
    - Tesla je skokove dal, ale mas pravdu ze behem jednotek let bude mit extremne velkou konkurenci, zavedene automobilky budou mit rozsahlou paletu 2. generace plnohodnotnych elektroaut.
    .. Zatim je to tak jak kdyz zacinala KIA/Hyundai s klasickyma autama - museli se to proste naucit.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    COMODOR_FALKON: ve všech? To se mi nějak nezdá, to zní jako děsný plýtvání, nějaký zdroj?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Ne... Ta baterie měla sice 80 kWh, ale maximální vybití bylo 75 kWh, víc by byl už "deep discharge" a nemusela by to rozdýchat...
    Už těch 75 kWh bylo rizikových...

    AFAIK ve všech teslách je ~20 kWh skrytá rezerva, aby nedošlo k poškození batterypacku při hlubokém vybití.
    KEB
    KEB --- ---
    MINER: kdybych si konkrétně to stahování oken mohl vybrat na kliku všude, tak nezaváham. :-D

    A u centrálního zamykání bych taky neváhal. Ta situace, kdy nemůžete zamknout auto, protože jeden motorek je pomalejší než ty ostatní jsou k popukani.
    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: BOBASH: v tom je právě ten rozdíl:
    Zbytečně utrácet za vývoj, výrobu horší technologie = nabízet manuální stahování oken nebo topení, když máš lepší varianty.
    Vs. mít co nejmíň variant a jenom krájet z nabídky, za co neche platit.
    Jenom vykuchat věci tě nic nestojí. Nemusíš vyrábět alternativní horší technologii, kterou nabízíš jen abys je vosejloval. To je plýtvání časem a zdrojema.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: nevim jakou maj ted hustotu packu ale pri 300Wh/kg to je jen 1,7 tuny. Kdyz si vezmes kolik usetris na naftovym motore a prevodovce, tak mozna tuna navic
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, prostě dávali do tuším 60 a 80 stejnou baterii a jen jí softwarově omezili.

    Stejně jako základní Model 3 měl prostě některý věci vykuchaný jen polovičatě a některý softwarově.

    Je to podobný jako proč jsou některý výrobci ochotný utrácet za vývoj manuálního stahování oken, i když je reálně dražší než elektrický. Protože si pak můžou říct o příplatek.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: To bylo tohle: https://www.theverge.com/...283330/tesla-hurricane-irma-update-florida-extend-range-model-s-x-60-60d

    Ale byla to jednorázová záležitost, protože odemčení zbývající kapacity vedlo k možnosti "přebíjení" a rychlejší degradaci baterky v záruce, což si Tesla obvykle cenila na $3k.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BTW, tady je popsaný, jak vypadala slibovaná Tesla Model 3 za 35,000:

    - softwarově zamčená baterka, žádnej autopilot, zadělaný mlhovky, bez zadních koberečků, vzadu mřížky na repráky pod kterýma nejsou repráky..
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Chtěls říct "to by byl relativně levný tahač".

    Za těch 250 tisíc, co bude stát reálně, už tak levnej nebude :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Data nemám, vím akorát, že když pak byl někde hurikán, tak to byli schopný unlocknout.

    Každopádně moc nerozumím tomu, co se snažíš říct.

    VW akorát dává lidem víc vybrat. Můžeš mít tepelný čerpadlo a nemusíš – třeba bydlíš někde kde je teplo a je ti to jedno, nebo to auto parkuješ ve vyhřívaný garáži, takže topení tolik nepotřebuješ a je ti to taky jedno.

    Tohle fakt není žádnej střet úžasnosti Tesly se zastydlostí ostatních, ale dvě různý filosofie, z nichž každá má svoje výhody a nevýhody.

    Subaru taky prodává třeba Outbacka jen ve třech výbavách, kde ta nejnižší oproti nejvyšší se liší tím, že nemá prémiový stereo, střešní okno, vyhřívanej volant a asi dvě podobný kraviny.

    Volkswagen, BMW nebo Mercedes (nebo v extrému Porsche) ti zase dají seznam volitelný výbavy na tři stránky. Pro někoho je to horší, pro někoho lepší.

    Mě osobně přijde pořád o dost férovější dávat milion věcí za příplatek a dát člověku vybrat, než třeba tvrdit, že bude nějaký auto stát 35 tisíc dolarů, pak udělat očesanou víceméně nepoužitelnou verzi a tu za tu cenu prodávat asi měsíc, aby se ukázalo, že Model 3 stál 35 tisíc, ale reálně mít cenu někde na 50 tisících.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    to je relativne levny na tahac ne?

    Elon Musk reveals surprisingly small battery pack in Tesla Semi electric truck - Electrek
    https://electrek.co/2021/02/12/elon-musk-reveals-tesla-semi-battery-pack-electric-truck/amp/

    Back in 2017, Tesla unveiled its plan for an electric semi-truck, called the Tesla Semi, and at the time, the automaker announced two options capable of over 300 and 500 miles of range on a single charge.

    They are expected to cost $150,000 and $180,000, respectively, but with an efficiency of less than 2 kWh per mile with a full load, the cost of operations is expected to be where Tesla Semi shines.
    MINER
    MINER --- ---
    Ten Eňak vypadá fakt dobře. Chytil jsem ho dnes v divočině v -12°.
    Kožená palubka.
    ňuňuňu



    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: Kdy to dělala? Nabízela, že si to můžeš unlocknout?

    Kapacita ale neni kvalita. Pokud umožňovali upgrade i po koupi, tak to byla spíš strategie uplsellu. To dělal i Amazon s Kindlama třeba nebo některý procesory.

    Odhadl bych, že to bylo takto: vyvinuli a otestovali jedinou verzi auta, ale potřebovali nižší pricing pro socky, ale počítali, že dřív nebo později si to většina upgradne.
    Jako bonus zajistili menší degradaci baterky.
    Jakmile otestovali verzi s menším battery packem, začali prodávat tu.

    To je trošku něco jinýho, než když do auta celý životní cyklus naschvál montuji horší technologii. Vlastně je to přesnej opak. Montovali tam lepší technologii:)

    Pokud ten upgrade neumožňovali, tak bych s tebou souhlasil. Jestli k tomu máš nějaký data, kolik jich prodali a kolik upgradli, tak mě to zajímá.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PETER_PAN: Kde jsi přišel na to, že ID.3 je "rychlokvaška"? Celá platforma MEB je naprosto srovnatelná s tím, co nabízí Tesla, s tím, že Tesla má svoje výhody, ale MEB zase jiný – třeba mnohem větší variabilitu.

    Za 5 let bude Tesla MOŽNÁ nabízet 6 modelů (v Evropě 5, protože stávající podoba Cybertrucku se sem nikdy nedostane), VW Group jich tou dobou bude mít na MEB cca 30...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: A proto Tesla prodávala model 60, kterej měl stejnou baterku jako 80, ale měl softwarově omezenou kapacitu...

    Tohle hlavně není rozdíl mezi Teslou a tradičníma automobilkama, to je rozdíl mezi přístupem typickým pro japonský automobilky a přístupem typickým pro německý (americký bývají někde mezi). Němci mají ve zvyku mít šílenej rozsah příplatkový a volitelný výbavy, takže si auto můžeš nakonfigurovat přesně jak chceš.

    Japonci, původně kvůli snížení nákladů a zrychlení dodávek (posílali auta přes Pacifik, dělat je na zakázku by se prodražilo a trvalo by to), mají zvyk udělat několik málo výbav, který se dál téměř nedaj konfigurovat. Což pak vede k tomu, že pokud chceš navigaci, musíš mít taky vyhřívání volantu a kožený čalounění, protože samostatně nejde.

    Tesla je někde mezi.

    Plus je tu samozřejmě rozdíl, že Tesla je výrazně dražší. Nejlevnější trojka stojí skoro o půlku víc než základní ID.3.

    Obecně je většinou absence příplatkový a volitelný výbavy spíš výsledek šetření než čehokoliv jinýho. Tesla nedává všechno v základu proto, že by byli tak strašně hodný, ale proto, že je pro ně jednodušší nabídnout auto, u kterýho se dá vybrat jen velikost baterky, výkon, barva kastle, barva interiéru a kola (a Autopilot).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam