• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    KEB
    KEB --- ---
    MINER: kdybych si konkrétně to stahování oken mohl vybrat na kliku všude, tak nezaváham. :-D

    A u centrálního zamykání bych taky neváhal. Ta situace, kdy nemůžete zamknout auto, protože jeden motorek je pomalejší než ty ostatní jsou k popukani.
    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: BOBASH: v tom je právě ten rozdíl:
    Zbytečně utrácet za vývoj, výrobu horší technologie = nabízet manuální stahování oken nebo topení, když máš lepší varianty.
    Vs. mít co nejmíň variant a jenom krájet z nabídky, za co neche platit.
    Jenom vykuchat věci tě nic nestojí. Nemusíš vyrábět alternativní horší technologii, kterou nabízíš jen abys je vosejloval. To je plýtvání časem a zdrojema.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: nevim jakou maj ted hustotu packu ale pri 300Wh/kg to je jen 1,7 tuny. Kdyz si vezmes kolik usetris na naftovym motore a prevodovce, tak mozna tuna navic
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, prostě dávali do tuším 60 a 80 stejnou baterii a jen jí softwarově omezili.

    Stejně jako základní Model 3 měl prostě některý věci vykuchaný jen polovičatě a některý softwarově.

    Je to podobný jako proč jsou některý výrobci ochotný utrácet za vývoj manuálního stahování oken, i když je reálně dražší než elektrický. Protože si pak můžou říct o příplatek.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: To bylo tohle: https://www.theverge.com/...283330/tesla-hurricane-irma-update-florida-extend-range-model-s-x-60-60d

    Ale byla to jednorázová záležitost, protože odemčení zbývající kapacity vedlo k možnosti "přebíjení" a rychlejší degradaci baterky v záruce, což si Tesla obvykle cenila na $3k.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BTW, tady je popsaný, jak vypadala slibovaná Tesla Model 3 za 35,000:

    - softwarově zamčená baterka, žádnej autopilot, zadělaný mlhovky, bez zadních koberečků, vzadu mřížky na repráky pod kterýma nejsou repráky..
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Chtěls říct "to by byl relativně levný tahač".

    Za těch 250 tisíc, co bude stát reálně, už tak levnej nebude :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Data nemám, vím akorát, že když pak byl někde hurikán, tak to byli schopný unlocknout.

    Každopádně moc nerozumím tomu, co se snažíš říct.

    VW akorát dává lidem víc vybrat. Můžeš mít tepelný čerpadlo a nemusíš – třeba bydlíš někde kde je teplo a je ti to jedno, nebo to auto parkuješ ve vyhřívaný garáži, takže topení tolik nepotřebuješ a je ti to taky jedno.

    Tohle fakt není žádnej střet úžasnosti Tesly se zastydlostí ostatních, ale dvě různý filosofie, z nichž každá má svoje výhody a nevýhody.

    Subaru taky prodává třeba Outbacka jen ve třech výbavách, kde ta nejnižší oproti nejvyšší se liší tím, že nemá prémiový stereo, střešní okno, vyhřívanej volant a asi dvě podobný kraviny.

    Volkswagen, BMW nebo Mercedes (nebo v extrému Porsche) ti zase dají seznam volitelný výbavy na tři stránky. Pro někoho je to horší, pro někoho lepší.

    Mě osobně přijde pořád o dost férovější dávat milion věcí za příplatek a dát člověku vybrat, než třeba tvrdit, že bude nějaký auto stát 35 tisíc dolarů, pak udělat očesanou víceméně nepoužitelnou verzi a tu za tu cenu prodávat asi měsíc, aby se ukázalo, že Model 3 stál 35 tisíc, ale reálně mít cenu někde na 50 tisících.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    to je relativne levny na tahac ne?

    Elon Musk reveals surprisingly small battery pack in Tesla Semi electric truck - Electrek
    https://electrek.co/2021/02/12/elon-musk-reveals-tesla-semi-battery-pack-electric-truck/amp/

    Back in 2017, Tesla unveiled its plan for an electric semi-truck, called the Tesla Semi, and at the time, the automaker announced two options capable of over 300 and 500 miles of range on a single charge.

    They are expected to cost $150,000 and $180,000, respectively, but with an efficiency of less than 2 kWh per mile with a full load, the cost of operations is expected to be where Tesla Semi shines.
    MINER
    MINER --- ---
    Ten Eňak vypadá fakt dobře. Chytil jsem ho dnes v divočině v -12°.
    Kožená palubka.
    ňuňuňu



    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: Kdy to dělala? Nabízela, že si to můžeš unlocknout?

    Kapacita ale neni kvalita. Pokud umožňovali upgrade i po koupi, tak to byla spíš strategie uplsellu. To dělal i Amazon s Kindlama třeba nebo některý procesory.

    Odhadl bych, že to bylo takto: vyvinuli a otestovali jedinou verzi auta, ale potřebovali nižší pricing pro socky, ale počítali, že dřív nebo později si to většina upgradne.
    Jako bonus zajistili menší degradaci baterky.
    Jakmile otestovali verzi s menším battery packem, začali prodávat tu.

    To je trošku něco jinýho, než když do auta celý životní cyklus naschvál montuji horší technologii. Vlastně je to přesnej opak. Montovali tam lepší technologii:)

    Pokud ten upgrade neumožňovali, tak bych s tebou souhlasil. Jestli k tomu máš nějaký data, kolik jich prodali a kolik upgradli, tak mě to zajímá.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PETER_PAN: Kde jsi přišel na to, že ID.3 je "rychlokvaška"? Celá platforma MEB je naprosto srovnatelná s tím, co nabízí Tesla, s tím, že Tesla má svoje výhody, ale MEB zase jiný – třeba mnohem větší variabilitu.

    Za 5 let bude Tesla MOŽNÁ nabízet 6 modelů (v Evropě 5, protože stávající podoba Cybertrucku se sem nikdy nedostane), VW Group jich tou dobou bude mít na MEB cca 30...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: A proto Tesla prodávala model 60, kterej měl stejnou baterku jako 80, ale měl softwarově omezenou kapacitu...

    Tohle hlavně není rozdíl mezi Teslou a tradičníma automobilkama, to je rozdíl mezi přístupem typickým pro japonský automobilky a přístupem typickým pro německý (americký bývají někde mezi). Němci mají ve zvyku mít šílenej rozsah příplatkový a volitelný výbavy, takže si auto můžeš nakonfigurovat přesně jak chceš.

    Japonci, původně kvůli snížení nákladů a zrychlení dodávek (posílali auta přes Pacifik, dělat je na zakázku by se prodražilo a trvalo by to), mají zvyk udělat několik málo výbav, který se dál téměř nedaj konfigurovat. Což pak vede k tomu, že pokud chceš navigaci, musíš mít taky vyhřívání volantu a kožený čalounění, protože samostatně nejde.

    Tesla je někde mezi.

    Plus je tu samozřejmě rozdíl, že Tesla je výrazně dražší. Nejlevnější trojka stojí skoro o půlku víc než základní ID.3.

    Obecně je většinou absence příplatkový a volitelný výbavy spíš výsledek šetření než čehokoliv jinýho. Tesla nedává všechno v základu proto, že by byli tak strašně hodný, ale proto, že je pro ně jednodušší nabídnout auto, u kterýho se dá vybrat jen velikost baterky, výkon, barva kastle, barva interiéru a kola (a Autopilot).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MINER: Jo s timhle souhlasim. Me tohle take sere, sednes do libovolneho auta z prostredka priplatkoveho profilu a polovina tlacitek je zaslepenych, nebo ted nove v menu chybi neco nejak. Uplne nejvic rostu z veci jako update mapovych profilu na 5 let zdarma. Jak pisu, melo by to byt samozrejmost v zakladu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    2021 Ford Mustang Mach-E Review - 10 Best Features Of Ford's EV
    http://www.youtube.com/watch?v=D_VC8bIWZ0I

    Mach E recenze, vypada to zajimave
    MINER
    MINER --- ---
    PETER_PAN: BOBASH: tohle je přesně rozdíl mezi tanečky automobilek a produktovou firmou (mezi které se řadí i Tesla).
    Produktová firma nikdy nenabídne horší řešení jako základ a lepší za jen příplatek. Ten upsell je vždycky ve scope. Produktová firma dá osekaný řešení jako základ a za příplatek si ho rozšíříš o zvonečky a píšťalky, ale nikdy nedělá kompromis v kvalitě, vždy jen v rozsahu.
    Proto Tesla nenabízí tepelný čerpadlo jako možnost, ale kam ho umí dát, dává ho vždy. Místo toho ti vosolí barvu za $2k, kola za $2k, barvu interiéru za $1k.. Nikdy nedělá ale kompromis v kvalitě.
    Teď taktně ponechme fakt, že jí nejde udržet kvalitu dílenského zpracování, která je tristní, to se ví:) Bavim se o positioningu a pricingu a upsellu.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    DZODZO: to má navíc starou teslu bez heat pumpy
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    vliv mrazivych teplot na dojezd nie je az tak uplne kriticky ako si vela ludi predstavuje (40% pokles dojazdu a pod. horory)

    How Miserable Is A Winter Tesla Road Trip? -18°C & Broken Superchargers
    https://www.youtube.com/watch?v=UskzfQJt2Bc
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: tak podle toho co jsem googlil, tak extra kompresor v ID.3 ani Enyaqu není a tím pádem to běží všechno díky 4 cestnému ventilu (nebo nějaké obdobě octovalve).

    Takže je to tak, že automobilka chce na nadstandardech co nejvíc vydělat (to je samozřejmě jejich právo a dokonce povinnost vůči investorům)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    P1 | Tesla Model Y Thermal management system with OCTOVALVE & HEATPUMP | Working in Detail
    https://www.youtube.com/watch?v=rgmBpEQtJ1s


    tady schematicky s Octovalve
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam