• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Jo a část těch věcí umí Travel Assist 2.0, kterej ale Enyaq ještě nemá a dostane ho v rámci OTA někdy na podzim. MIB4 furt není dodělaný :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Já neříkám, že je Travel Assist stejně dobrej jako Autopilot. Jen že je na stejným levelu z hlediska klasifikace autonomie. Jestli to umí jet samo 95% času z dlouhý cesty (těch 5% jsou křižovatky, předjíždění, semafory, všechno) nebo 98% (přidá to křižovatky, předjíždění a semafory, ale furt musíš občas zasáhnout) je reálně jedno, protože pořád nemůžeš ani u jednoho pořádně pustit volant.

    Jinak já včera najel s Travel Assistem v Enyaqu asi 900 km po dálnici a přišlo mi to dobrý.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    CRAZY_IVAN: Ten asist je zejmena na dalnice.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: teď jsem měl na pár hodin enyaqa a zkoušel assisty... z braníka k jeníkovi po okruhu, 3x to vyjelo v zatáčce z pruhu do rychlejšího, neupozorní tě to na semafory (před tunelem byl zrovna aktivní a pouštěl po kouskách), neumí to samo změnit pruh, neumí to samo předjet, pořád to na tebe pípá, ať převezmeš řízení (pohneš s volantem), bože to byl tak kokotskej systém. Musíš to aktivovat jednou páčkou a pak druhym tlačítkem potvrdit ten lane assist nebo jak se tomu řiká.

    Teď bych si chtěl zkusit ten nejnovější od tesly, ať mam srovnání, ale to ve škodovce mě svym chováním sralo.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Polozme si otazku, kolik vesnicanu jezdi v malych autech. Dostaneme se k tomu, ze skoro nikdo, protoze nutnost porad neco prevazet je tady na vesnici velika.
    Mala auta maji smysl ve meste. Tam je, jak jsme si rekli, problem s dobijenim. Ten je jeste zasadnejsi u malych aut, protoze ty maji mensi baterky a musis je dobijet casto.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Já si to video nemusím pouštět, já všechny ty auta znám. A ne, mikroauta nebyly velikostně podobný normálním autům ani tehdy a už vůbec ne teď.

    Byl to menší rozdíl než dneska, kdy by se třeba první Fiat 500, tehdejší "rodinný auto" dal považovat za mikroauto a i Citigo je vedle něj gigantický. Ale furt je to rozdíl.

    Ale to budu těžko vysvětlovat člověku, kterej považuje Fabii a čangli za stejnou kategorii auta.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Kdyby sis to video pustil, tak by sis třeba všiml, že tam výslovně zmiňuje, že to je spíš otázka klasifikace, protože "mikroauta" byla často velikostně velmi blízká "plnohodnotným" autům", jen byla konstruována tak, aby byla efektivnější a často byla náslodně nahrazena "plnohodnotným autem", které mělo pouze jiný typ plechařiny na karoserii...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Všimni si, že to video je o "mikroautech". To je něco jinýho než normální auto. Asi takovej rozdíl jako moped a motorka.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Hezké video...které začne být tematické až ke konci...
    Ep. 19 Think Small: The Wonderful World of Microcars
    https://youtu.be/yIBf9LocuOw
    MINER
    MINER --- ---
    Range anxiety před válkou: https://www.youtube.com/watch?v=NLstSbzvOy0
    Dojezd Sentinelu 25 km:)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Na vesnicích kam jezdím já je typický auto něco v rozptylu nová Dacia/Fabia až po 5-20 let starej Passat nebi tak něco, plus občas nejakej offroad nebo pickup když je tk v kopcích.

    Nic z toho se nedá tím čangli rozumné nahradit.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Morning Commute at 14,000ft
    https://www.youtube.com/watch?v=dpzkSKFcx50


    narvali tam kulatej volant :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Prassat na vesnici... Aha... Super druhé auto k traktoru... Tak já tě asi nechám snít...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: no mne islo o to postavit do kontrastu to ze niekto nechce ridit vobec, lebou autonomne auto bude brat ako taky komfortnejsi autobus a niekto "chce ridit", lebo z toho ma potesenie, urcite taki ludia su, ale ked dojde na lamanie chleba, tak prave ako pises v zacpe si zapnu adaptivny tempomat, lebo to uz nie je rizeni, ale galeje no a potom este v meste hladaju nejake to miestecko na parkovanie zdarma, tak kruzia okolo bloku, aby usetrili 100 korun, fakt zabava :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Netestoval, jezdil jsem jen normálním benzínovým a pak Abarthem.

    A jo, je to krám i když je to na benzín. Ale furt je to AUTO.

    Čangli není auto, ale golfovej vozík, co si na auto hraje. I ta pětistovka je o třídu větší, má jízdní vlastnosti auta, jet v ní 100 km/h není o bolehlav a tak.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: No ono to tomu týpkovi se služební naftovou Octavií ale v tý zácpě dost možná už samo řídí. Adaptivní tempomat schopnej i zastavit a rozjet se je už poměrně běžná věc, stejně jako udržování v pruhu – a dohromady to (třeba Travel Assist u Škodovky) stačí na víceméně automatickej pohyb v zácpě.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, typický řidič není člověk, kterej nikdy neujede víc než 150 kilometrů. Typickej řidič najezdí něco mezi 10 a 20 tisíc km ročně (spíš k těm 10), ale taky obvykle používá auto třeba na výlety nebo na dovolený (když pomineme služební cesty na který jsou služební auta). A na dovolenou na Šumavu tím čangli už nedojedeš, za babičkou na jižní Moravu (protože každej druhej Pražák je ve skutečnosti náplava) ani omylem.

    A já jsem na rozdíl od tebe potkal i víc než dva vesničany. Dokonce už jsem desítkám lidí radil s tím, co si mají koupit za auto a ptal se jich na to, co a proč chtějí.

    Samozřejmě, je normální, že si Franta koupí Volkswagen Passat místo Opelu Insignia nebo Mazdy6, protože má za rohem servis. Taky bych to v některých případech udělal. Ale zkus mu říct, že by mu místo Passatu stačil Golf z roku 1975 (což je pořád lepší auto než čangli) a poslouchej, co ti řekne.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    popojizdanie v mestskych zacpach nie je moc rizeni, to je tak leda na zvysovanie krvneho tlaku, uz sa neviem dockat ako sa budem viezt v aute bez volantu a nejaky chudak vo svojom dieselu si bude tu svoju slobodu pohybu uzivat so mnou, akurat bude na toho mojho robota za volantom trubit, lebo bude jazdit napr. moc opatrne a ja budem iba krcit ramenami a ukazovat ze ja za to nemozem, lebo nemam volant :)))
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    TOMBRIDER: Náhled do světa uživatelů (nikoliv řidičů) aut co berou řízení jako nutné zlo, je absolutně fascinující..
    (Já jen co mě pobavilo)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: ten fiat 500e si testoval? nasiel som ze to ma spotrebu 22-25kWh/100 co je na tak male auto uplne hrozna hodnota, ked to porovnam s ioniqom, ktory je predsalen trochu vacsi a spotrebu ma o 10kWh nizsiu
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Jenže s tím "občas" se hezky vejdu do kategorie "typický řidič"...
    To jen Ty žiješ v pofidérní bublině, kde lidi ujedou stovky km denně...

    Většina z těch 500 mrtvých zemřela vlastní vinou, typicky protože nepřizpůsobili svoji rychlost a svůj styl jízdy situaci na silnici...

    Narozdíl od Tebe, "hipstera z Prahe" s tím světem v kontaktu jsem a tak slyším zpravidla o tom, že si konkrétní auto koupili, protože měli jeho starší verzi a ve vedlejší vesnici je Franta, kterej tuhle značku umí dát dohromady a v nedalekém městě je autorizovaný servis pro záruční opravy.
    Servis z nějakého důvodu skončí a konkrétní značka je prakticky neprodejná...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam